Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Poletna muzejska noč v Mestnem muzeju Krško in Galeriji Krško

Objavljeno: Ponedeljek, 20.06.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0288

Sonja Levičar iz KD Leskovec pri Krškem za dušo najraje izdeluje bidermajerske šopke.

V soboto, 18. junija, so v okviru zdaj že tradicionalne Poletne muzejske noči 2022, ki je že 20. po vrsti, v atriju Mestnega muzeja Krško od 18. ure naprej potekale zanimive delavnice izdelave cvetja v različnih tehnikah, ki so jih predstavile rokodelke iz lokalnih društev, ravno tako pa je potekala tudi delavnica linoreza, ki jo je vodila umetnica Jasmina Nedanovski.

V večernih urah so v Galeriji Krško na stežaj odprli svoja vrata in obiskovalcem ponudili tudi brezplačno vodenje po razstavi »Mi pa gledamo…«. Razstavo Jasmine Nedanovski je predstavila kustosinja Klaudija Cigole.

DELAVNICE IZDELOVANJA POLETNEGA CVETJA IZ RAZLIČNIH TEHNIK
DSC_0319

Pridne rokodelke iz KD Libna so predstavile zanimivo tehniko barvnega vezenja cvetja.


V okviru delavnic izdelovanja poletnega cvetja iz različnih tehnik so se predstavile marljive rokodelke iz naslednjih društev: DU Brestanica, KD Svoboda Brestanica, KD Leskovec pri Krškem, KD Anton Aškerc Koprivnica ter KD Libna. Z nekaterimi rokodelkami smo v nadaljevanju tudi poklepetali in jih povprašali o njihovih tehnikah izdelovanja cvetja.

DSC_0340

Kustosinja Klaudija Cigole in umetnica Jasmina Nedanovski sta na zanimiv način prikazali izdelavo eko vrečk v tehniki linoreza.

Kot je povedala kustosinja Mestnega muzeja Krško Nina Sotelšek, bodo rokodelke, ki so prikazovale izdelavo poletnega cvetja, prijavili v Register nesnovne kulturne dediščine. »V tem duhu želimo prikazovati, s čim se ukvarjajo, saj so nosilke tega znanja. Ukvarjajo se s kvačkanjem, oblikovanjem suhih rož, vezenjem ipd. Danes je za to več kot primeren večer, ker se je zbralo tudi več obiskovalcev, da gospe lahko pokažejo svoje znanje. Na ta način se želimo še bolj povezati s člani lokalne skupnosti in jim ponuditi prostor, da pokažejo svoje znanje,« je povedala Sotelšek.

Sicer pa so v Mestnem muzeju Krško z aktivnostmi, povezanimi z nesnovno kulturno dediščino, pričeli z letošnjim majem. V večji meri omenjene aktivnosti koordinira etnologinja, organizatorka in koordinatorka programov Anita Radkovič. Tako sta 10. maja na predavanju z naslovom 'Nesnovna kulturna dediščina in njeno varovanje v Sloveniji' Register nesnovne kulturne dediščine predstavili mag. Anja Jerin in mag. Adela Pukl, ki sta sicer predstavnici Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine, katerega nalogo opravlja Slovenski etnografski muzej. Kot je povedala Radkovič, bodo »v Mestnem muzeju Krško nadaljevali z aktivnostmi na tem področju v želji po širjenju registra in spoznavanju različnih zvrsti dediščine Krškega«.

IZJAVE ROKODELK
DSC_0346

Obiskovalci so se lahko sami preizkusili v tehnikah izdelovanja poletnega cvetja.


Za izjave smo torej prosili tudi rokodelke same – najprej smo o tem, kdaj se je seznanila s tehniko izdelave cvetja iz krep papirja, povprašali Jožico Stropnik iz Brestanice, ki je dejala: »Že kot majhen otrok sem spoznala to tehniko, predstavila mi jo je soseda, ki je izdelovala tovrstno cvetje v košaricah za 1. november za pokopališča.« Stropnik je še dodala, da rada izdeluje cvetje iz krep papirja, predvsem zaradi notranjega zadovoljstva, najljubše pa so ji nežne barve cvetja. »Znanje o izdelavi cvetja predajam naprej na svoje vnukinje, ki so tudi vzljubile to delo,« nam je še zaupala Jožica Stropnik.

V atriju Mestnega muzeja Krško so imele svoj kotiček s prikazi različnih tehnik tudi štiri gospe iz Leskovca pri Krškem. Vida Slivšek je denimo prikazovala izdelovanje vizitk v t. i. »pick point« tehniki. Razložila je, da gre pri tem za »vezenje na papir, tovrstne vizitke pa pridejo prav za čisto vse priložnosti. Izdelava takšne vizitke vzame približno dobro uro dela,« je še pojasnila Slivšek.

Urška Skalitsky je predstavila izdelovanje prtičkov s križci, ki po njenih besedah vzame kar nekaj časa. »Običajno izdelujem več prtičkov hkrati in se potem vračam nazaj k njim čez čas. Meni to predstavlja neke vrste sprostitev,« je še razložila.

Slavica Koprivnik pa izdeluje kvačkane rože in za svoje delo pravi: »Kvačkanje rož je res pomirjujoče, predvsem rada kvačkam prtičke. Kvačkati sem se naučila pred 30-imi leti. Motive črpam tudi iz knjige, ki sem jo prinesla s seboj,« je pojasnila Koprivnik za naš medij in časopis.

Ustavili smo se tudi pri pisani mizi šopkov iz krep papirja, ki jih izdeluje Sonja Levičar: »Meni izdelava rož iz krep papirja predstavlja veliko sprostitev. Pred približno 10-imi leti sem se seznanila s to tehniko. Odkar sem v pokoju, zadnja 4 leta, cvetje izdelujem bolj intenzivno. Najbližje so mi nageljčki, bidermajerski šopki, pegasti badelj, lilije… Tako mi denimo en bidermajerski šopek s sedmimi cvetovi vzame približno dve uri.«

Pri mizi Suzane Ogorevc pa so se zbrale članice KD Libna, ki so takole predstavile svoje delo: »Danes bomo predstavile tehniko barvnega vezenja cvetja. S seboj smo prinesle barvne nitke in vzorce. Prikazale bomo to tehniko izdelave, delamo predvsem s klasičnimi starejšimi vzorci.«

V okviru KD Anton Aškerc Koprivnica smo za par besed prosili Silvo Gorjup, ki je je povedala, da se pridne rokodelke pri izdelavi cvetja trudijo, »da je to cvetje čim bolj podobne dejanskemu cvetju iz narave«. Gorjup je še povedala, da se ob izdelovanju cvetja vedno spominja svojih starih mam, ki sta to tudi srčno radi počeli.

DELAVNICA EKO VREČKE Z JASMINO NEDANOVSKI V TEHNIKI LINOREZA

»Danes v Mestnem muzeju Krško izvajamo delavnico z naslovom EKO Vrečka z Jasmino Nedanovski. Na njej bomo skupaj z umetnico v tehniki linoreza izdelovali predloge, ki jih bomo odtisnili na platnene vrečke za večkratno uporabo,« je potek in vsebino delavnice razložila kustosinja Klaudija Cigole.

O sami delavnici pa smo povprašali tudi umetnico Jasmino Nedanovski, ki je povedala: »Ideja za delavnico je že nekaj časa prisotna, nastala je v okviru nekega razpisa, na katerega sem se prijavila. Potem sem se odločila, da to delavnico predstavim še širši javnosti. Kot omenjeno, je tehnika delavnice linorez.« Nedanovski je še dejala, da rada pripravlja delavnice, v preteklosti je denimo veliko sodelovala z Belokranjskim muzejem, zdaj pa delavnice rada pripravi, če jo ljudje pokličejo in prosijo za to.

Umetnica Jasmina Nedanovski sicer dela v šoli in obenem tudi likovno ustvarja, sama pravi, da se je uspela nekako zorganizirati, da lahko najde tudi čas za inspiracijo za svoja umetniška dela.

VODENJE PO RAZSTAVI JASMINE NEDANOVSKI »MI PA GLEDAMO…«

V okviru Poletne muzejske noči pa je bilo obiskovalcem na voljo tudi brezplačno vodstvo po razstavi Jasmine Nedanovski v Galeriji Krško z naslovom »Mi pa gledamo…«

O tej razstavi, po kateri obiskovalce vodi kustosinja Klaudija Cigole, pa smo v našem mediju že poročali tukaj. Vabljeni, da si ogledate več fotoutrinkov v spodnji galeriji slik.

A. K.
« Nazaj na seznam
»