Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavski likovniki na mednarodni Formi vivi Makole 2022

Objavljeno: Četrtek, 24.11.2022    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSCN9293
Z izdajo Monografije po poti Forme vive Makole 2 sta KUD Forma viva Makole (FVM) in Občina Makole na slavnostni akademiji minuli vikend zaokrožila 20-letno delovanje in ustvarjanje številnih domačih in tujih umetnikov, tako kiparjev kot slikarjev. Kot so zapisali, so ti trajno pustili pečat in obogatili lokalno skupnost.

Najdaljša, več kot 10 km dolga umetniško kiparska pot  na svetu vodi  po haloških gričih obiskovalce mimo 151 postavljenimi skulpturami. Te so izdelane tako iz kamna, kot lesa in kovine. Povzetek te Forme vive so dela 122 kiparjev iz 21 držav, ki so skupno ustvarili 251 velikih skulptur in 30 skulptur male plastike, 45 velikih skulptur je postavljeno tudi v drugih občinah.
 
DSCN9291

Forma viva (živa oblika) je kot umetniška forma znana v slovenskem prostoru v Portorožu - kamen, Kostanjevici na Krki - les, v Ravnah na Koroškem - kovina ter Mariboru - beton. V omenjenih krajih oziroma mestih gre za etablirane likovne manifestacije, ki so rezervirane za uveljavljena imena in ustvarjalce. Makolska Forma viva pa je odprta za prav vse tipe in kategorije ustvarjalcev, ki so pripravljeni na izzive lokalnega okolja in niso usmerjeni izključno k potrjevanju svojih ustvarjalnih potencialov. Druženje ustvarjalcev, umetnikov je še en pomemben vidik in odlika te socialne interakcije.
DSCN9292

 
Na tej akademiji je bil posebne pohvale deležen domačin, pobudnik ter oče FVM, kipar in kulturno-umetniški zanesenjak Ivan Dvoršak. Med trajno razstavljenimi deli so tudi  kiparska dela posavskih likovnikov Rudija Stoparja in Romana Blatnika iz Društva likovnikov Krško – OKO, Andreja Pinteriča iz Dobove in slikarja Marka Okorna iz Sevnice. Dela Rudija Stoparja so bila večkrat nagrajena, prav tako kiparja iz sosednje Bistrice ob Sotli Francija Černelča. Ta je na 16 FVM ustvaril kar 21 skulptur.
 
DSCN9289

Z letom 2022 se končuje bogato delo skupine zanesenjakov, ki je z ustanovitvijo KUD Forma viva Makole želela prebuditi haloško pokrajino in ji dati nekaj edinstvenega.
 
R. B., foto: M. S. in R. B.
« Nazaj na seznam
»