Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Prenovljeni gledališki abonmaji v Kulturnem domu Krško

Objavljeno: Petek, 16.09.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_5316

Direktorica KD Krško Darja Planinc na novinarski konferenci

V Kulturnem domu Krško so v teh dneh začeli z vpisom gledaliških abonmajev za sezono 2022/2023. Na novinarski konferenci jih je podrobneje predstavila direktorica Darja Planinc.

Dva abonmaja za odrasle in en za otroke
 
V novi sezoni ponujajo nekoliko osvežene oz. prenovljene gledališke abonmaje – za odrasle Zelenega in Modrega, za otroke od 3. do 9. leta starosti pa Rumenega. Pri tem so prisluhnili željam njihovih abonentov in stalnih obiskovalcev. Koordinator in skrbnik gledaliških abonmajev v KD Krško Žiga Kump je za Zeleni in Modri abonma izbral po sedem predstav – tri bodo skupne obema, po tri pa so specifične za posamezni abonma.
DSC_5323

Zasnovali so pester in kvaliteten abonmajski program.

»V Zelenem abonmaju je poudarek na treh komedijah, v Modrem pa na treh dramah. Seveda bodo abonenti dobili tudi sedmo, darilno predstavo, ki si jo bodo lahko izbrali iz nabora predstav drugega abonmaja,« je povedala Planinc. »Iz nabora predstav, ki so na voljo, smo izbrali tiste, za katere ocenjujemo, da bodo res nagovorile občinstvo,« je še dejala. Pri komedijah so se poskusili vrniti h klasičnim komedijam. Za otroški Rumeni abonma so izbrali šest predstav s seznama Zlata paličica, z njim pa vzgajajo bodoče obiskovalce gledališča in abonente. Vse predstave iz tega abonmaja bodo v dopoldanskem času ponudili tudi posavskim in dolenjskim šolam in vrtcem, nekatere bodo dopoldne odigrane tudi dvakrat.
Kulturni dom Krsko (2)

V osrednji enoti KD Krško si do konca leta obetajo veliko poslovnih dogodkov, vabijo tudi k ogledu filmskih predstav.

Podrobnejšo predstavitev abonmajske sezon 2022/23 lahko najdete na posebnih straneh v zadnji številki Posavskega obzornika. 

Posavski pridih
 
Darja Planinc
je posebej je poudarila, da ima letošnji gledališki abonma posavski pridih, saj bo na njihovem odru novembra svojo monokomedijo o neumnosti z naslovom »Zdrava pamet« premierno odigral Brestaničan Nik Škrlec, v Modrem abonmaju bo na sporedu večkrat nagrajena predstava »Krize« v režiji Krčana Žige Divjaka, v Zelenem abonmaju pa predstava »Paloma«, pri kateri je kot soavtorica sodelovala Krčanka Kaja Blazinšek.
MMK_foto-Nina Sotelsek

V Mestnem muzeju Krško in Galeriji Krško bodo odprli še nekaj občasnih razstav ... (foto: Nina Sotelšek)


 
Želijo preseči predkoronsko sezono
 
V KD Krško si želijo v tej sezoni preseči število abonentov iz zadnje predkoronske sezone 2018/19, ko jih je bilo 320, in sicer so si zadali cilj vpisati 350 abonentov. »Glede na prve dni vpisa upamo, da se nam bo to uresničilo,« je poudarila Darja Planinc. V lanski sezoni, ki je bila seveda še zaznamovana s protikovidnimi ukrepi, a so kot ena redkih kulturnih ustanov v Sloveniji uspeli izvesti vse načrtovane predstave, so imeli 289 abonentov, so se pa obiskovalci v večjem številu odločali za nakup vstopnic za posamične predstave.
 
grad Rajhenburg 2_foto Bostjan Colaric_m

... na Gradu Rajhenburg pa stalno razstavo o Vitezih Rajhenbušrkih (foto: Boštjan Colarič).


Da so cene abonmajev lahko ostale na ravni iz preteklih let (za Zeleni in Modri abonma 75 oz. 65 evrov, ugodnejše cene za upokojence, študente in dijake; za rumeni abonma 15 + 30 evrov za odraslega – spremljevalca z otrokom), se je Planinc zahvalila Mestni občini Krško, ki sofinancira abonmajski program. Vpis abonmajev poteka do 7. oktobra na blagajni KD Krško, ki je odprta vsak delovni dan med 10. in 12. uro ter 15. in 17. uro.
 
Do konca leta še veliko dogodkov
 
V nadaljevanju je Darja Planinc predstavila še nekaj pomembnejših dogodkov v enotah Kulturnega doma Krško do konca letošnjega leta. Nocoj bodo v Galeriji Krško odprli tretjo letošnjo občasno razstavo Paula O Robinsona z naslovom »Form of Resistance«, novembra pa bodo odprli še razstavo Uroša Weinbergerja.
 
14. oktobra bodo na Gradu Rajhenburg odprli novo stalno razstavo, posvečeno nekdanjim lastnikom gradu, Vitezom Rajhenburškim, ki je nastajala zadnja tri leta. Ob njej razvijajo tudi pedagoške programe, ki jih bodo ponudili osnovnim in srednjim šolam.
 
Novembra (datum še ni znan) bodo v Mestnem muzeju Krško odprli občasno razstavo »Gol je krškega simbola« ob 100-letnici organiziranega nogometa v Krškem, za katero so dobili že veliko gradiva s strani občanov. Konec leta v krškem muzeju načrtujejo še odprtje prvo v nizu prenovljenih razstav, povezanih z Vladimirjem Štovičkom, in sicer bo ta posvečena hortikulturniku Francetu Vardjanu.
 
V enoti KD Krško bodo s še dvema koncertoma zaključili glasbeni abonma Arsonica, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo, izpostavila je še koncert opernih pevcev Bernarde in Marcosa Finka, ki sta ga sooblikovala z Markom Hatlakom, v Krškem bo na sporedu 19. novembra. Do konca leta se obeta tudi veliko poslovnih dogodkov, v kinu predvajajo tudi aktualni filmski program.
 
V muzejskih enotah si v naslednjih mesecih ponovno obetajo velik obisk šolskih skupin, bojijo se le vpliva draginje oz. podražitve prevozov, zaradi česar namreč že prihaja do odpovedi. Statistika sicer kaže, da je obisk v letošnjem polletju (41 tisoč) že krepko presegel obisk v celotnem lanskem letu (dobrih 33 tisoč).
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte