Časopis za pokrajino Posavje
1.04.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Prešerne bralke v DSO Krško nagovoril Tone Partljič

Objavljeno: Petek, 27.01.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC_1189
Valvasorjeva knjižnica Krško je 24. januarja 2023 v Domu starejših občanov Krško z literarno prireditvijo in podelitvijo priznanj Prešerni bralec uspešno zaključila že osmo sezono bralnega projekta Od Prešerna do Prešerna ali Beremo prešerno.

In vzdušje v Domu je bilo temu primerno resnično prešerno, kako tudi ne, saj je bil osrednji gost prireditve slovenski pisatelj in dramatik Tone Partljič. Bralno značko oz. priznanje Prešerna bralka je prejelo 12 stanovalk.

Knjižnica Krško izvaja v okviru bralno-pogovornih druženj Knjižne zmenkarije v krškem DSO vsako leto tudi branje za omenjeno priznanje. Bralne aktivnosti potekajo od Prešerna do Prešerna, od 8. februarja do 3. decembra, torej med dvema praznikoma, ki sta povezana z največjim slovenskim pesnikom.
DSC_0771
Priznanje prejmejo uspešni bralci in udeleženci Knjižnih zmenkarij na zaključni prireditvi, s katero sodelujoči v projektu obeležijo svojevrsten praznik branja. In v tem, literarno-prazničnem, duhu knjižnica vsako leto kot osrednje goste prireditve povabi slovenske literarne ustvarjalce in ljubitelje pisane besede. Tokratno prireditev so sooblikovali slovenski pisatelj Tone Partljič in člani Bralnega krožka DU Senovo Marija Krušič, Boža Ojsteršek, Karmen Perme, Tatjana Umek in Mirela Zalokar. Občinstvo so popeljali od hudomušnih zgodb iz časa pisateljevega otroštva do Božič-a 1944, enega zadnjih objavljenih avtorjevih besedil, ki je obudilo čustva in spomine na božični čas. Božično vzdušje so okrepili tudi glasbeni nastopi v izvedbi Sonje in Janka Avsenaka. Tone Partljič je zbrane s pripovedovanjem nasmejal in čustveno predramil. Predvsem pa je s svojo vedrino, iskrenostjo, živahnostjo in stiskom roke marsikoga razveselil ter mu popestril zimski dan.
3

Na obisk tako imenitnega gosta so se stanovalke s prebiranjem Partljičevih literarnih del pripravljale več mesecev. V ta namen je Društvo Bralna značka Slovenije bralni skupini podarilo več izvodov knjige Partljič.doc, da so lahko bralke v domu hkrati prebirale ista avtorjeva besedila; sprva so prebirale zgodbe, objavljene v omenjeni knjigi, nato so posegle tudi po drugih avtorjevih delih. Skozi branje so se seznanile s trpkim otroštvom pisateljeve mame, se nasmihale ob iskanju Zizka, spoznavale prebivalce Otoka, se oddahnile ob ugodnem razpletu zapletene situacije pri Fradlovih. Na zadnjem srečanju Knjižnih zmenkarij so stanovalke obiskali člani Bralnega krožka DU Senovo, jim predstavili marsikatero zanimivost iz Partljičevega življenja in predstavili še eno avtorjevo besedilo, v kateri je opisan dogodek iz življenja nekdanjega slovenskega predsednika.

V letu 2022 je v bralnem projektu sodelovalo rekordno število stanovalk, saj so priznanje Prešerna bralka 2022 in nagrade, ki sta jih podelila direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović in Tone Partljič, prejele Lija Bačar, Angela Fric, Nada Kožar, Elica Krivec, Marija Kučič, Dora Namestnik, Štefica Pirc, Bernarda Požun, Marija Richter, Silva Strgar, Jožica Šinkovec in Hermina Škoberne.
V imenu sodelujočih ustanov sta zbrane nagovorili predstavnica Doma starejših občanov Krško Nataša Močnik in direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović. Prireditev je povezovala bibliotekarka Urška Šoštar.

Objavljene fotografije s prireditve dopolnjujejo fotoutrinki s srečanj, na katerih so se brala Partljičeva besedila.
 
Urška Šoštar
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte