Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ravniharjeva plaketa in Republika SloVERZija na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Petek, 11.06.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0003

Janez Kerin je leskovškemu župniku Ludviku Žagarju podelil prestižno Ravniharjevo plaketo za mecenstvo kulturi.

V sredo, 9. junija, je na gradu Rajhenburg v okviru Zveze kulturnih društev Slovenije (ZKDS) in Zveze kulturnih društev Krško (ZKD Krško) v sodelovanju z Javnim skladom republike Slovenije za kulturne dejavnosti - Območna izpostava Krško (JSKD OI Krško) potekala slavnostna podelitev Ravniharjeve plakete, razglasili pa so tudi zmagovalko natečaja »Republika SloVERZija«, ki ga je zasnovala spletna revija Primus skupaj z ZKDS.

Večer je povezovala Sara Špelec, ki je na začetku toplo pozdravila vse zbrane, nagovorila je tudi predstavnike Občine Krško, Sevnica ter Brežice in predstavnico JSKD Metko Šošteršič. Tekom prireditve je šla posebna zahvala tudi vodji JSKD OI Krško Tinki Vukič.

UVODNI POZDRAVI

DSC_0041

Od leve proti desni stojijo zmagovalka natečaja SloVERZija Nika Gradišek, predsednik ZKDS Janez Kerin in prejemnik Ravniharjeve plakete, leskovški župnik Ludvik Žagar.

Med izbranimi gosti je bil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je takole nagovoril občinstvo: »V Sloveniji imamo privilegij živeti in ustvarjati. Slovenščina v ničemer ne zaostaja za germanskimi jeziki, kulturniki pa predstavljajo srčiko narodne zavesti.« Poudaril je tudi, da smo Slovenci tradicionalno vezani na domače okolje ter se obenem zahvalil poetom za verze, ki so po njegovih besedah kot biseri. Pozdravil je vse literate, poete in ljubiteljske kulturnike.

DSC_0043

Zmagovalka natečaja SloVERZIJA Nika Gradišek (v sredini) z žirantoma Ferijem Lainščkom (levo) in Katarino Juvančič (desno).

Nato je vse zbrane nagovoril župan Občine Krško mag. Miran Stanko. Dejal je, da je potrebno počastiti tiste, ki naredijo nekaj več za ljubiteljsko kulturo, saj smo le tako lahko kulturen narod. »Brez odrekanja in veselja do pisane besede nocojšnjega dogodka ne bi bilo,« je še poudaril. Na koncu je čestital nagrajencem in slavljencu večera in se zahvalil vsem, »da se narod ohranja, da živi naprej«.

Na govorniški oder je stopil tudi predsednik ZKDS Janez Kerin, ki je srčno pozdravil vse prisotne. Na kratko je orisal delovanje organizacije in ga označil za »dobro organizirano in strokovno podprto vsestransko gibanje podpornikov in kulturnikov«. Zaključil je z mislijo: »Današnji dogodek nosi upanje, da se kulturi obetajo boljši časi. Naj bo lep večer in naj živi kultura.«

FERI LAINŠČEK, KANTAVTORSKI DUO JUVANČIČ – LAPANJE TER SAKSOFONIST MATJAŽ ŠKOBERNE

Nato je na oder prišel t.i. »kralj ravnice in poezije« Feri Lainšček, ki je predstavil nekaj svojih skrbno izbranih pesmi; nemudoma so pritegnile pozornost, občinstvo pa jih je nagradilo z bučnim aplavzom.

Sledil je nastop kantavtorskega dua vokalistke Katarine Juvančič in kitarista Dejana Lapanjeta. Pričarala sta fuzijo glasu in zvoka kitare, vsi v dvorani pa so jima z zanimanjem prisluhnili. Na dogodku je nastopil tudi saksofonist Matjaž Škoberne. Glas njegovega saksofona je prijetno napolnil dvorano.

PODELITEV RAVNIHARJEVE PLAKETE ŽUPNIKU LUDVIKU ŽAGARJU

Napočil je slavnostni trenutek, ko je bila podeljena Ravniharjeva plaketa za mecenstvo ljubiteljski kulturi. Podelil jo je Janez Kerin, in sicer letošnjemu prejemniku Ludviku Žagarju, ki je vse od leta 1988 župnik v Leskovcu pri Krškem. Utemeljitev podeljene nagrade je javnosti predstavil predsednik ZKD Krško Uroš Brezovšek, med drugim je dejal: »Ludvik Žagar vse od prihoda v Leskovec pomembno sooblikuje kulturno dogajanje v kraju, ne le kot redni obiskovalec kulturnih dogodkov, temveč kot pobudnik in tudi soorganizator prireditev in projektov v domačem kraju. Vsako leto organizira božično-novoletni koncert, v Jožefovi dvorani prireja občasne likovne in fotografske razstave, je pobudnik poletnih Aninih glasbenih večerov /…/ Je tudi velik podpornik MePZ Župnije Leskovec pri Krškem.« Brezovšek je še izpostavil, da Ludvik Žagar »veliko skrb namenja tudi ohranjanju kulturne dediščine«.

Nato je napočil trenutek, ko je Ludvik Žagar prejel plaketo in kipec, zahvalil pa se je z naslednjimi besedami: »Hvala organizacijskemu odboru za to plaketo; prišla je kot strela z jasnega. Nisem računal na tako prestižno nagrado, pa vendar, hvala. Zahvalil bi se tudi v imenu drugih duhovnikov in tistih ljudi, ki se trudijo in si prizadevajo, da bi izročilo prednikov ohranjali tudi za naprej /…/ Kultura je v človekovem srcu.«

PODELITEV GLAVNE NAGRADE NIKI GRADIŠEK V OKVIRU NATEČAJA »REPUBLIKA SLOVERZIJA«

V drugi polovici večera sta žiranta Feri Lainšček in Katarina Juvančič spregovorila v okviru natečaja »Republika SloVERZija«; najprej sta na kratko poklepetala s povezovalko večera o literarnem ustvarjanju, o Slovencih in predsodkih glede njih, pa o poeziji in prozi ter o literatih. Nato pa sta v okviru omenjenega literarnega natečaja podelila glavno nagrado mladi ustvarjalki Niki Gradišek iz Kozjega.

Juvančičeva je strnjeno in zgoščeno ter strokovno obrazložila odločitev obeh žirantov, nato pa je Gradiškova zmagovalno pesem posrečeno prebrala oz. zrecitirala kar iz telefona, kar pritiče njeni generaciji in je bilo po njenih besedah »bolj praktično«.
Na natečaj je sicer prispelo 114 del pod šiframi, tretje mesto je zasedla Olga Kolenc iz Nove Gorice, drugouvrščena pa je bila Marta Pavlovič iz Ljubljane; obe sta se s svojo poezijo predstavili kar preko kratkega filma, ki je bil predvajan v okviru prireditve.
Ob koncu pestrega in vsebinsko bogatega večera, ki je pravzaprav združeval dva dogodka v enem, je v polni dvorani gradu Rajhenburg Špelčeva večer zaključila z naslednjimi besedami, ki so odzvanjale v srcih občinstva: »Srečno in novim lepim stvarem naproti!«

A. K.
« Nazaj na seznam