Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​»Šepetanje drevesom« v krški knjižnici

Objavljeno: Torek, 06.06.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC08743
Ko se je dan že prevesil v večer in je pestro popoldansko dogajanje ob dnevu knjižnice pod krošnjami dreves v ozelenelem mestnem parku počasi potihnilo, je v Valvasorjevi knjižnici v petek, 2. junija, dobila svoj glas poezija pod skupnim naslovom Šepetanje drevesom. Večer je nastal v sodelovanju s posavskim pesnikom Miroslavom Tičarjem, ki ljubezen do poezije rad deli z navdušenci nad to plemenito literarno zvrstjo.

Zbrane poetese in poete ter publiko je v uvodu večera pozdravila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, ki je izrazila veselje nad tem, da se dan knjižnice zaključuje ravno z branjem poezije, ki bo odmevala po šele leto starih prostorih nove krške knjižnice. Soustvarjalec dogodka Šepetanje drevesom posavski pesnik Miroslav Tičar je v svojem nagovoru med drugim dejal: »Pesniki smo pogosto tista bitja, ki želimo videti svet onkraj koristnosti, uporabnosti. Zato se je potrebno ustaviti in prisluhniti pesniški resnici, kot je dobro prisluhniti drevesom. Takrat začutimo tisto valovanje med nami, ki nas napolni z radostjo.«
DSC08822


Pot med drevesi poezije so z občutenim branjem oblikovali pesnice in pesniki iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine: Lidija Puđak, Đurđica Runtas, Maja Vidaković, Agata Šorša, Zoran Perović, Vlatka Bošnjak, Zvonko Jurčević, Zdravko Kokanović, Ivanka Blažević Kiš in Ivan Korponai. Prisotni so bili navdušeni nad zanimivo poezijo člana znane hrvaške rokovske zasedbe Hladno pivo Milka Kiša. Posavske literarne ustvarjalce so tokrat zastopali  Ivana Vatovec, Ana Rostohar, Nuša Tičar, Nuška Golobič, Anita Pegam in Miroslav Tičar.

Da ima poezija zvesto sopotnico v glasbi, se je tokrat odlično potrdilo v izvedbi igralke in  šansonijerke Lare Jankovič. Na potovanje skozi šepet drevesom je prisotne z izbranimi besedami, ki so se prepletale z zanimivi in manj znanimi dejstvi o življenju dreves, popeljala voditeljica Carmen L. Oven. Ko je odvalovila lepa pesniška beseda in so potihnili zvoki glasbe, so se udeleženci družili ob dobri vinski kapljici in dobrotah, ki so jih pripravile pridne roke članic Aktiva kmečkih žena Sremič.

Literarni večer je tik pred prvo obletnico odprtja novega kulturnega hrama v starem mestnem jedru pomenil pomembno obogatitev pestrega niza kulturnih dogodkov, s katerim krška knjižnica potrjuje svoje poslanstvo na področju promocije branja in literarnega ustvarjanja. Organizatorji upajo, da bo prireditev postala tradicionalna in da se še v širši zasedbi snidejo ob letu osorej.

Polona Brenčič
Valvasorjeva knjižnica Krško 
« Nazaj na seznam
»