Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Slavnostni koncert ob 30-letnici Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško

Objavljeno: Sreda, 24.05.2023    Rubrika: KULTURA Sporočilo
013

Orkester na jubilejnem koncertu

Davnega leta 1993 je prvi javni nastop Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško ga. Vidka Kuselj napovedala z naslednjimi besedami: ''… nocoj z veseljem in ponosom pozdravljamo nastop Simfoničnega orkestra GŠ Krško, ki je po dolgih letih praznine na tem področju združil zagnane glasbenike, bivše in sedanje učence ter učitelje GŠ Krško, seveda na pobudo Draga Gradiška, ki orkester tudi vodi …''

Trideset let kasneje, 20. maja 2023, je ga. Vidka Kuselj pričela koncert Simfoničnega orkestra GŠ Krško z enakimi besedami in s tem dogodek navdahnila z nostalgičnostjo. S sovoditeljem Alešem Tuhtarjem sta spretno tkala spomine in misli ter na ta način dogodek povezala v čudovito celoto.
002

Vidka Kuselj in Aleš Tuhtar


Od prvega javnega nastopa do danes je orkester neizbrisno zaznamoval in dopolnjeval glasbeno podobo Krškega in širše. Že leto po ustanovitvi so organizirali prvo revijo simfoničnih orkestrov, nato so izdali prvo zgoščenko, dvakrat nastopili v Cankarjevem domu, gostovali v Švici in Španiji, svojo ambicioznost pa je orkester dokazal z izvedbo glasbene drame Vražje dekle in kasneje še z glasbeno-scenskim delom Rok Kurent.
021

Predsednica Tatjana Vakselj z jubilejnim priznanjem JSKD


Orkester od leta 2014 vodi Peter Gabrič, vendar pa jubilejnega koncerta ni ''oddirigiral'' sam – za skladbo Ohridski biseri je paličico prepustil Dragu Gradišku, za skladbo Zaliv, mesečina in ti pa je na mesto dirigenta stopil član orkestra Dejan Učakar, ki je omenjeno skladbo tudi napisal.

Na koncertu je orkester za dolgoletno delovanje prejel srebrno jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Priznanje je iz rok dr. Boruta Smrekarja prevzela predsednica orkestra Tatjana Vakselj, ki mu predseduje že od leta 2009.

Vsako leto se orkestru pridružijo tudi novi člani. Simbolična darilca so jim letos poleg predsednice orkestra izročili še Barbara Smolej Fritz, Mitja Kuselj in Peter Gabrič, ki so člani orkestra vse od njegove ustanovitve. Novi člani so: Ana Baznik, Tina Kuselj, Jon Tuhtar, Maša Žoher, Blaž Krajnc, Neli Milek, Eva Sotošek, Mojca Rostohar, Naja Zoja Urek, Lucija Meh in Aljaž Pirc.

Orkester so obiskovalci v nabito polni dvorani nagradili s stoječim aplavzom.

Vir: Simfonični orkester GŠ Krško
Fotografije: Lovro Vakselj
« Nazaj na seznam
»