Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ta veseli dan kulture v GBJ

Objavljeno: Četrtek, 01.12.2022    Rubrika: KULTURA Sporočilo
71ba9a35-e49a-407d-0b03-05a3db8e9491
Na Ta veseli dan kulture, ki ga obeležujemo 3. decembra, na rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, v muzejih, galerijah in drugih kulturnih ustanovah na stežaj odpirajo svoja vrata. Tudi v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.

Tako ob 10. in 15. uri pripravljajo vodstvo po razstavi Transformacija lesa s kustosom Miho Colnerjem. Razstava naslavlja pomen lesa, dreves in gozda za obstoj človeške vrste, kakor tudi za njen odnos do narave. Na razstavi je predstavljenih 50 del hrvaških umetnikov iz zbirke Nacionalnega muzeja moderne umetnosti v Zagrebu in 18 del umetnikov iz zbirke GBJ. Izbrana dela odkrivajo presenetljive oblike lesa kot prvinskega naravnega materiala v svojih številnih transformacijah, ki so se odvijale v obdobju preteklih stotih let. Razstavo je pripravila kustosinja Tatijana Gareljić (NMMU) v sodelovanju s kustosom GBJ Miho Colnerjem, ki bo vodil po razstavi.
 
V času od 10.00-12.00 in 15.-17.00 vabijo na medgeneracijsko ustvarjalnico Voščilnice v grafičnih tehnikah. Izdelovali bodo matrice v različnih grafičnih tehnikah in potiskali voščilnice. S seboj lahko prinesete tudi kartonaste škatle od čevljev ali pošiljk, ki jih bodo prebarvali in potiskali ter iz njih izdelali darilne škatle. Delavnico bo vodila kustosinja pedagoginja Alja Fir.
Ideje za izdelavo voščilnic lahko poiščete tudi na galerijskem blogu.
 
Vabijo tudi k ogledu stalnih in občasnih razstav Maša Jazbec: Sintetični organizmi in Erik Mavrič: Dolgo črno poletje.
 
Vstop v galerijo je na ta dan prost, katalogi in publikacije GBJ pa so na voljo po znižani ceni.

P. P./vir: GBJ
« Nazaj na seznam
»