Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​V Mencingerjevi hiši je bilo poleti pestro

Objavljeno: Četrtek, 09.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Počitniška delavnica naimiranega filma 2

Počitniška delavnica animiranega filma

Pestro poletno dogajanje v Mencingerjevi hiši v Krškem so zaznamovale številne izobraževalne vsebine in koncerti v organizaciji krške območne izpostave JSKD. Prireditveni prostor so zasnovale arhitektke iz društva Prostor vmes.

V počitnice so vstopili s Počitniško delavnico animiranega filma, ki sta jo vodil Mia Brunej in Matej Žibert (LIJAmedia). »Deset mladih ustvarjalcev med 10. in 14. letom je spoznavalo nekaj tehnik stop animacije: pikselacija, animacija silhuet, izrezljanka, plastelin. Nato so v manjših skupinah ustvarili zgodbe za lastne kratke animirane filme, izdelali like in ozadja iz različnih materialov ter animirali pred kamero,« pravi vodja JSKD OI Krško Tinka Vukič.
 
Kons.5

Koncert zasedbe Kons. 5

Nadaljevali so z akustičnim koncertom brežiško-krške zasedbe mladih, nadarjenih glasbenih ustvarjalcev, ki delujejo pod imenom KONS. 5. Gre za šestčlansko glasbeno skupino iz Posavja (Krištof Strnad - vokal, klaviature, kitara, Žan Bračun - kitara, vokal, Veronika Strnad – vokal, Maruša Ferenčak – vokal, Julijan Andrejaš - bas in cajon), ki ustvarja avtorsko glasbo različnih glasbenih zvrsti. »V akustični izvedbi so se predstavili z zanimivimi priredbami že znanih skladb v njihovem stilu ter z nekaj avtorskimi skladbami iz prvega studijskega albuma, katerega izdajo načrtujejo jeseni,« pojasnjuje Vukič.
 
Ukulela_1

Inštrumentalna delavnica ukolela

Sredi avgusta je potekala inštrumentalna delavnica pod vodstvom Mihe Koretiča, na kateri je na treh srečanjih 12 udeleženk spoznavalo izredno priljubljen inštrument ukolelo.
 
Zadnji teden v avgustu je minil v znamenju že tradicionalne mladinske filmske delavnice Krško 2021, na kateri je sodelovalo 17 udeležencev, starih od 9 do 24 let. Tudi tokrat so delavnico, ki jo je vodil Enej Mavsar, pripravili v sodelovanju z mednarodno ekipo mentorjev Društva zaveznikov mehkega pristanka. »Udeleženci so v manjših skupinah posneli kratke filme na osnovi njihovih idej. Dobili so priložnost, da se preizkusijo kot scenaristi, režiserji, snemalci slike, snemalci zvoka, boom operaterji, scenografi, kostumografi, igralci, montažerji ...« je o delavnici povedala vodja JSKD. Filmi bodo premierno predvajani na zaključni prireditvi v Kulturnem domu Krško v petek, 24. 9., ob 18. uri.
MFD 2021_2

Mladinska filmska delavnica 2021


 
Avgust so zaključili s koncertom Mihe Koretiča, odličnega kitarista, pedagoga in glasbenika, ki ga največkrat srečujemo v različnih glasbenih sestavih na številnih prireditvah v Posavju in drugje. Tokrat se je predstavil solistično in prisotne navdušil z interpretacijo številnih znanih skladb.
 
Miha Koretič_1

Koncert Mihe Koretiča


V september so vstopili z delavnico grlenega petja. Deset udeleženk, ki jih zanima raziskovanje ljudskega petja, je četrtkovo popoldne v atriju Mencingerjeve hiše Krško spoznavalo tehniko odprtega grlenega petja slovanskih in balkanskih narodov ter se med drugim posvetilo ornamentiranemu petju. Spoznavale in učile so se neparne ritme in med drugim tudi zaplesale. Mentorica delavnice je bila Zvezdana Novaković, slovenska umetnica, ki raziskuje meje glasbenega in performativnega izražanja. Sodelovala in učila se je pri avtentičnih pevcih Bolgarije, Belorusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije.
Grleno petje 1

Delavnica grlenega petja


 
Dan po delavnici je sledil koncert zasedbe ZveN & DrummingCellist, ki jo sestavljata že omenjena Zvezdana Novaković in Kristijan Krajnčan, s čimer so zaključili poletno dogajanje v Mencingerjevi hiši v Krškem. Novaković je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. V krepkem desetletju je delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN.
ZveN&Drummingcellist

Koncert zasedbe ZveN

»Težko je to postaviti v en paket. Je pa mogoče. A uvesti je treba nova pravila,« pravi. Kristijan Krajnčan je interdisciplinarni umetnik, od čelista do bobnarja od glasbenika do režiserja. V svoji glasbeni karieri je zaradi poznavanja in obvladovanja različnih glasbenih zvrsti sodeloval z mnogimi mednarodnimi glasbeniki, v zasedbah od tria do big banda. Kot bobnar in čelist je sodeloval pri 25 zgoščenkah in koncertiral v več kot 25 državah v Evropi, ZDA, Aziji, Indoneziji, Bližnjem Vzhodu in Afriki. Kot skladatelj filmske glasbe se je podpisal pod tri celovečerce in devet kratkih filmov. Njegov zadnji kratki igrani film “Potop” je bil prikazan v tekmovalnem programu Clermont-Ferrand Film Festivala (2020). Prejel je mnoge mednarodne nagrade na vseh področjih svojega ustvarjanja. Leta 2020 je na Poljskem prejel nagrado, ki nikoli prej še ni bila podeljena, in sicer so zapisali, da Kristijan dobi posebno nagrado Fundacije Zbigniew Seifert za umetniške zasluge ter za zelo izviren slog in obliko izvedbe. Dogodek je potekal v sodelovanju s Kulturnim domom Krško.
 
P. P./vir in foto: JSKD Krško
« Nazaj na seznam
»