Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Vezi z Zagrebom še v kostanjeviški galeriji

Objavljeno: Petek, 10.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0299

Razstavljenih je 130 umetniških del ter veliko arhivskega in dokumentarnega gradiva.

V novih razstavnih prostorih kostanjeviške Galerije Božidar Jakac so v petek, 10. septembra, odprli razstavo »Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama«, ki so jo pripravili v sodelovanju z Nacionalnim muzejem moderne umetnosti Zagreb in Akademijo likovnih umetnosti v Zagrebu.

Razstava Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama predstavlja umetnike, ki so študirali v Zagrebu, ter njihova dela do 2. svetovne vojne. Predstavlja vplive, povezave in sodelovanja med slovenskimi in hrvaškimi umetniki in umetnicami ter odpira nekatera osrednja umetnostna in družbena vprašanja, s katerimi so se ukvarjali v tem času - od nacionalnega likovnega izraza do angažirane umetnosti.
DSC_0310

Z leve: Franceschi, Vrečko, Milovanović in Vlaisavljević v razstavnih prostorih

Avtorici razstave sta dr. Asta Vrečko iz kostanjeviške galerije in Dajana Vlaisavljević iz zagrebškega muzeja, kjer je bila razstava na ogled od 20. aprila do 20. junija. Kot je povedal direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović, je za kostanjeviško postavitev razstava nekoliko spremenjena oz. je več poudarka na hrvaških avtorjih, nekatera njihova dela so denimo v Sloveniji na ogled prvi po drugi svetovni vojni, prav tako bo možno prvič po vojni videti nekatera dela iz zasebnih zbirk.
01 Zoran Didek, Vrbe ob Savinji, olje na platnu, 1935. Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Razstavljene so tudi Didkove Vrbe ob Savinji (foto: Jaka Babnik) ...V Zagrebu študiralo skoraj 100 Slovencev

Zagreb je bil v obdobju med obema vojnama živahna metropola, kulturno in izobraževalno središče z edino likovno akademijo v Kraljevini Jugoslaviji, ki jo je med letoma 1923 in 1944  vodil Ivan Meštrović. Na njej so v tem času študirali številni umetniki iz celotne kraljevine, med njimi tudi skoraj sto slovenskih umetnic in umetnikov, na primer:
04 Ivan Meštrović, Portret gospođe P. Ada Pavičić, bron, 1935 Nacionalni muzej moderne umetnost

... in Meštrovićev Portret gospođe P. Ada Pavičić (foto: Goran Vranić).

 Zoran Mušič, Gabrijel Stupica, Zoran Didek, France Mihelič, Miha Maleš, France Gorše, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, Maksim Sedej, Mira Pregelj, Frančišek Smerdu, Boris in Zdenko Kalin, Bara Remec ter številni drugi, ki so delovali kot slikarji, kiparji, scenografi, likovni pedagogi, kulturni delavci in teoretiki ter tudi kot prvi profesorji Akademije likovnih umetnosti v Ljubljani, ustanovljene leta 1945. Med umetniki zagrebške akademije so se spletla trajna prijateljstva, nekdanji profesorji in študentje so postali kolegi, nekdanji sošolci sodelavci, umetniki in umetnice so skupaj razstavljali, delovali v društvih, zasedali v odborih in sooblikovali tako umetnost 20. stoletja.

Kustosinji Vrečko in Vlaisavljević sta na razstavo umestili več kot 130 slikarskih in kiparskih del ter grafik okoli 50 različnih avtorjev ter veliko arhivskega gradiva iz časa akademije, nekatera dela so bila skupaj razstavljena že v času pred vojno. Umetniška dela slovenskih avtorjev in avtoric bodo predstavljena skupaj z deli njihovih hrvaških kolegov Antuna Motike, Otona Postružnika, Marijana Detonija, Frana Šimunovića, Slavka Kopača in profesorjev Ljube Babića, Vladimira Becića, Ivana Meštrovića, Krste Hegedušića, Marina Tartaglie in drugih. Poleg del iz zbirk Nacionalnega muzeja moderne umetnosti iz Zagreba, ki se bo predstavila 48 deli, in Galerije Božidar Jakac so razstavljena dela in dokumentarno gradivo še iz Narodnega muzeja v Beogradu ter 15 slovenskih in hrvaških javnih institucij, številnih zasebnih zbirk in arhiva Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu.

Nadaljevanje mednarodnega sodelovanja

Ob razstavi je izšla dvojezična slovensko-angleška monografija z besedili direktorja Galerije Božidar Jakac Gorana Milovanovića in direktorja Nacionalnega muzeja moderne umetnosti (Moderne galerije) Branka Franceschija ter avtoric in avtorja dr. Aste Vrečko, Dajane Vlaisavljević, Adriane Novina, vodje arhiva Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu, Brede Ilich Klančnik, upokojene višje muzejske svetnice Moderne galerije v Ljubljani, in umetnostnega zgodovinarja mag. Gojka Zupana. Katalog je oblikoval Matic Tršar.

Razstava bo na ogled od 10. septembra 2021 do 13. februarja 2022. S tem projektom Galerija Božidar Jakac nadaljuje mednarodna sodelovanja na področju raziskovanja umetnosti med obema vojnama, ki jih je začela z razstavo Obrazi ekspresionizma (1905–1925), ki je gostovala v muzeju GASK v Kutni Gori na Češkem, in jih bo v prihodnjih letih nadaljevala z obdobjem nove stvarnosti. 

Častni pokrovitelj mednarodne razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

14.05.2020 | Redakcija

Popotovanje v knjižni barok

06.11.2020 | Redakcija

Namaz iz dimljene postrvi

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih