Časopis za pokrajino Posavje
12.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv
NUJNO OBVESTILO: Nedeljska elektro dela

10 let bralne značke »S knjigo na potep«

Objavljeno: Ponedeljek, 18.11.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
DSC07559
Pred 10 leti je Knjižnica Sevnica skupaj z VDC Krško-Leskovec, Enoto  Sevnica, prvič organizirala bralno značko "S knjigo na potep".  Za uspešen začetek našega delovanja smo spomladi leta 2009 medse povabili ilustratorja Uroša Hrovata, ki nam je sproti narisal, kar smo si zaželeli in nas navdušil za branje, poslušanje in listanje knjig.

Potem pa smo pridno brali – vsako leto 5 knjig. Pravljice, basni, spomine, zgodbe iz resničnega življenja …

Enkrat mesečno se srečamo v knjižnici ter se pogovorimo o prebranem. No, pa še o marsičem drugem. Običajno se iz prostora, v katerem se dobimo, sliši smeh. Tudi kakšna pesem je že zazvenela.
druga slikca


Vsako leto pripravimo zaključek zunaj naših prostorov. Takrat nam na pomoč priskočijo društva, posamezniki, podjetja in razne ustanove. V vseh teh letih smo se potepali po posavskih gradovih, obiskali Lisco in Lovrenc, sodelovali s čebelarji, planinskim društvom, si ogledali Dolinškov kozolec …
 
Ob 10-letnici druženja pa smo se odpravili na tematsko pot Gozd je kultura, po kateri nas je popeljal naš stari znanec Ciril Dolinšek. Kljub temu, da smo vedeli že ogromno stvari, smo dobili tudi precej novih informacij. Pa še gozdni telefon smo lahko uporabili! Po prijetnem in poučnem sprehodu smo se odpravili v Grajsko lutkovno gledališče. Nekaj njegovih članov in lutk se je ravno vrnilo z gostovanja po ZDA, nas pa je prijazno sprejela Tanja in nas popeljala v svet lutk. Prstne, ročne, na palicah … Koliko vrst! Na koncu pa še darilo – vsak je dobil žlično lutko.
 
Tako smo proslavili 10-letnico sodelovanja – v naravi in na sevniškem gradu. Avtobus podjetja Turizem Toni nas je zastonj popeljal na grad in nazaj,  pa tudi sevniško lutkovno gledališče, ki ga vodita Snežka in Bernard Pungerčič, nam je brezplačno na široko odprlo vrata. Zavod KŠTM je prijazno stopil naproti z delnim sponzorstvom, Knjižnica Sevnica pa poskrbela za žejo in posladek ter praktično darilo.
 
Mi pa seveda še ne bomo nehali brati. Ker nam je lepo ob knjigah in ker nam je lepo skupaj.
  
Jožica Prah, Knjižnica Sevnica
 
« Nazaj na seznam