Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

10 let Šentjanških jurjevalcev

Objavljeno: Sobota, 16.06.2018    Rubrika: KULTURA Redakcija
Sentjanski jurjevalci, 10-letnica (5)

Skupina Šentjanški jurjevalci je v domači farni cerkvi obeležila 10 let delovanja.

V sinočnjem večeru se je v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Šentjanžu, v vasi v sevniški občini, ki jo je Janez Evangelist Krek imenoval Puš'lc Dolenjske, odvijal samostojni koncert Šentjanških jurjevalcev, ki so hkrati tudi pevci Društva vinogradnikov Šentjanž.

Sentjanski jurjevalci, 10-letnica (4)

Številne spomine je delil s prisotnimi na koncertu vodja vokalne zasedbe Metod Pečar.

Osemčlanska vokalna zasedba
, ki si je izbrala ime po domačem kraju in po starodavnem običaju, ki ga ohranjajo kot ljudsko izročilo svojih dedov in očetov, je s tem obeležila 10-letnico delovanja. Spomine na številne dogodke z nastopov je z obiskovalkami in obiskovalci koncerta delil vodja skupine Metod Pečar (baritonist), ki je tudi član okteta Deseti brat iz Ljubljane. Ostali člani so – Toni Repše in Stane Repovž (prvi tenor), Jože Livk in Milan Sotlar (drugi tenor), Igor Jevševar in Stane Cuglej (bas) in Matej Renko (bariton).

Fortuna (5)

Pevski večer so obogatile članice septeta Fortuna.

Na predvečer goda sv. Jurija, 23. aprila, hodijo pevci z ozelenelimi bukovimi vejicami za klobuki po domači vasi, od hiše do hiše, ter prepevajo jurjevsko pesem in ob tem zaželijo hišnemu gospodarju vse dobro, še posebej pa dobro letino. »Šentjanski jurjevalci smo letos, ko smo šli ’Jurja pet’, dobili v dar 420 jajc, naročje salam, nekaj litrov vina …« je tekel opis ljudskega običaja, ki se začne v pozni večerni uri, konča pa v zgodnji jutranji. »Se je že zgodilo, da smo ob drugi ali tretji uri zjutraj peli pred zaprtimi vrati, a mi smo peli,« je delil spomine Metod Pečar in nato ponovno pristopil k skupini ter zapel z ostalimi člani Šentjanških jurjevalcev, ki bodo ta lep ljudski običaj ohranjali še naprej, čeprav je naporno, so priznali pevci, a nasmeh na njihovih zadovoljnih obrazih je povedal vse.

Šentjanški jurjevalci nastopajo tudi na prireditvah v domačem kraju in po mnogih ostalih slovenskih krajih - najraje na prireditvah, ki so povezane z vinom in trto, kjer z velikim veseljem zapojejo tudi Pesem o trti, ki jo je za skupino priredil njihov vodja, besedilo pa je napisala domačinka Marija Bajt. Njihova pesem se vsako leto razlega tudi ob postavitvi društvenega klopotca v vinogradu člana domačega društva vinogradnikov z najbolje ocenjenim cvičkom na Tednu cvička, radi pa presenetijo tudi slavljence ob okroglih obletnicah in godovih. Poleg tega ohranjajo še star ljudski običaj, ki se imenuje voglarjenje, kjer na ohceti pred polnočjo obiščejo svate ter mladoporočencema zapojejo priložnostno pesem. Sodelovali so tudi na 2. Evropskem večeru Lojzeta Peterleta v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani, kamor jih je povabila trinajsta cvičkova princesa Jasmina Podlesnik, ki je bila takrat asistentka v Peterletovem kabinetu.

Bogastvo slovenske nabožne in ponarodele pesmi so skozi pesem predstavile še gostje, članice septeta Fortuna, vendar v malce okrnjenem sestavu.

S. R.


 
« Nazaj na seznam