Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

100 + 1 Gasilskega pihalnega orkestra Loče

Objavljeno: Četrtek, 16.09.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
gpo_loce_koncert (34)

Gasilski pihalni orkester Loče z novim dirigentom Miranom Petelincem

Z minulim sobotnim koncertom Gasilskega pihalnega orkestra Loče na brežiškem grajskem dvorišču, ki je bil nekakšen nadomestek odpadlega tradicionalnega decembrskega koncerta, ki bi moral biti v lanskem letu še toliko bolj slovesen, saj je ločka godba praznovala 100-letnico delovanja, je znova zaživelo koncertno dogajanje v brežiški občini. Na koncertu ob 101. obletnici GPO Loče je še zadnjič dirigentsko palico vihtela Anita Kiralj, ki se je tako poslovila od orkestra.

Anita Kiralj predala dirigentsko palico Miranu Petelincu

gpo_loce_koncert (21)

Dosedanja dirigentka Anita Kiralj je dirigentsko palico predala svojemu nasledniku Miranu Petelincu.

Orkester je pod njeno taktirko igral zahtevne blues, jazz in rock priredbe, izvedel t. i. flash mob ter osvojil zlato priznanje na tekmovanju godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Anita, ki se z glasbo ukvarja že od malih nog in je tudi prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo za umetniške uspehe, se podaja novim glasbenim izzivom, zato je po oddirigirani uvodni pesmi koncerta, Schubertovi Serenade, predala dirigentsko palico Miranu Petelincu, ki mu vodenje orkestra ni tuje, saj je palico v rokah držal že dvakrat, neuradno pa je večkrat požrtvovalno izvajal nadomeščanja. Ločki orkester ga pozna tudi v vlogi predsednika in trobentača.

Zaploskali novim članom in prejemnikom jubilejnih značk

gpo_loce_koncert (59)

Prejemniki častnih Štruclovih značk z Diano Kosar

Na začetku je občinstvo zaploskalo petim novim članom GPO Loče: Aljažu Vučajnku (trobenta), Uli Karli Žibert (klarinet), Lei Petelinc, Pini Rožman (obe flavta) in Blažu Vogrinu (tuba). 'Legendam' orkestra so podelili jubilejne značke Vinka Štrucla (prej so se imenovale Gallusove), ki jih posameznikom za večletno delovanje v inštrumentalni glasbi ljubiteljske kulture podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Značke sta podelili vodja JSKD OI Brežice Simona Rožman Strnad in predsednica sveta JSKD OI Brežice Diana Kosar. Bronaste za deset- in večletno delo so prejeli: Katja Bogovič, Sara Cizelj, Janez Duhanič, Tina Guček, Klara Humek, Jurij Kovačič, Petra Kovačič, Ksenija Kržan in Valentina Rožman. Srebrne za 20 in več let delovanja so prejeli: Gregor Balja, Bogomir Bogovič, Mitja Hribar, mag. Daniel Ivša, Dragoslav Milošević, Aleksander Rožman, Rok Rožman, Toni Škaler, Uroš Vegelj, Igor Vučajnk in Tomaž Zevnik. Zlate za 30 in več let so dobili: Stjepan Balja (Štefu, kot mu vsi pravijo, so se zahvalili za sodelovanje, saj bo igral samo še na manjših nastopih), Jože Debogovič, Damijan Kežman, Miran Petelinc in Damjan Škaler. Častne značke za 40- in večletno predano delo v orkestru so dobili: Roman Bogovič, Robert Cizelj, Ivan Kovačič, Peter Stanič in Ivan Kovačič (predsednik GPO Loče). Priznanje sveta JSKD OI Brežice pa je šlo v roke Mileni Žibert v zahvalo za več kot 50-letno delo v organizacijskem, finančnem in upravnem odboru GPO Loče pri Dobovi ter za dolgoletno prizadevanje pri uveljavljanju orkestra. S tem podelitev še ni bilo konec, saj je zlato jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti orkestru izročil Daniel Leskovic, producent za inštrumentalno glasbo pri JSKD.
gpo_loce_koncert (74)

Prejemnik odličja Bojana Adamiča mag. Daniel Ivša s podpredsednikom ZSG Tonetom Urbasom



Slavnostni govornik na koncertu je bil brežiški župan Ivan Molan, ki je spomnil, da so lani še pred nastopom korone v ločki godbi veličastno, tudi s predsednikom države, praznovali stoletnico, imeli pa so v načrtu še številne druge prireditve v jubilejnem letu, a so jih bili primorani odpovedati oz. prestaviti na kasnejši čas, nekatere med njimi se zdaj spet lahko izvajajo, zato je izrazil zadovoljstvo in upanje po ponovnem zagonu koncertov in drugih prireditev, ki se bodo ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ in pogojem PCT za obiskovalce vseeno lahko organizirali. Čestital je GPO Loče za 100 + 1 leto in zaželel še veliko uspeha tudi v prihodnje.
gpo_loce_koncert (105)

Skupinska fotografija vseh nastopajočih in sodelujočih na koncertu


Danielu Ivši pripravili presenečenje - prejel je odličje Bojana Adamiča

Podpredsednik Zveze slovenskih godb (ZSG) Tone Urbas je omenil, da zveza združuje 107 slovenskih godb in pihalnih orkestrov. Ob tej priložnosti je GPO Loče izročil tudi spominsko listino ZSG. Imel pa je še eno prijetno dolžnost, saj je s podelitvijo odličja Bojana Adamiča presenetil člana GPO Loče mag. Daniela Ivšo. Slednji je godbenik v ločki godbi že od leta 1993 in že čez tri leta je v roke vzel dirigentsko palico in orkester s krajšimi prekinitvami vodil do leta 2016, ko je postal ravnatelj Glasbene šole Brežice. S svojim formalnim učenjem glasbe je začel takoj po osnovni šoli, in sicer na srednji glasbeni šoli v Mariboru, ga nadaljeval na Akademiji za glasbo v Gradcu in ga z magisterijem glasbene umetnosti zaključil na Danskem. S svojo glasbeno strokovnostjo je tako na državnem tekmovanju Zveze slovenskih godb leta 2007 orkester z osvojeno zlato plaketo s pohvalo popeljal v 1. težavnostno stopnjo, leta 2009 na mednarodnem tekmovanju v Španiji do zlata in leta 2010 na mednarodnem tekmovanju v Trogirju do brona. Leta 2016 na 36. tekmovanju Zveze pihalnih godb Slovenije so pod njegovo taktirko ponovno osvojili zlato plaketo in potrdili 1. težavnostno stopnjo. Zagotovo je, da brez njegovega prizadevanja in zavzetosti ločki godbi, ki je prerasla svoje okvirje in iz vaške "plehmuske" postala orkester, ki uspešno poustvarja glasbena dela, ohranja slovenska glasbena izročila ter s tem na kulturnem področju bogati naš kraj, sooblikuje življenje Dobove in občine Brežice, tega ne bi dosegla.

Ob koncu koncerta je nekaj pozdravnih besed občinstvu namenil še predsednik GPO Loče Ivan Kovačič, ki je povedal, da jim je kljub vsem epidemičnim ukrepom vseeno omogočeno, da lahko vadijo po skupinah in potem tudi nastopajo, če se le da. Zahvalil se je direktorici Posavskega muzeja Brežice Alenki Černelič Krošelj za gostiteljstvo in Vesni Kržan za povezovanje koncerta, na katerem je lepo zapolnjeno grajsko dvorišče prisluhnilo še skladbam Concerto d'Amore, Tam, kjer sem doma (solo trobenta: Damjan Škaler), Crazy little thing called love, Proud Mary, Hallelujah, The cream of Clapton, Root Beer Rag (solo: sekcija saksofonov) in A tribute to Elvis.

R. R.

#povezujemoposavje



« Nazaj na seznam
»