Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

100-letnico Gasilskega pihalnega orkestra Loče počastil tudi predsednik države

Objavljeno: Ponedeljek, 03.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
gasilski_pihalni_orkester_loce_100_let (91)

Prihod rojstnodnevne torte v dvorano

V dobovskem kulturnem domu je bilo prvo februarsko nedeljo zelo slovesno, saj je Gasilski pihalni orkester Loče pripravil slovesnost ob 100-letnici ustanovitve orkestra. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Predsednik Pahor: Loče so nekaj posebnega

gasilski_pihalni_orkester_loce_100_let (109)

Prvi so v torto zarezali brežiški župan Ivan Molan, predsednik države Borut Pahor in predsednik GPO Loče Ivan Kovačič.

»V veliko zadovoljstvo mi je, da ste me povabili na to slovesnost ob tako častitljivem jubileju vašega orkestra,« so bile njegove prve besede v nagovoru pred polno dvorano v Dobovi. Izpostavil je kulturo, rekoč, da smo Slovenci ena redkih držav na svetu, ki kulturo praznuje z državnim praznikom. Po njegovih besedah to samo še dodatno potrjuje, kako zelo je kultura pomembna za naš narod, kako pomembna je bila v preteklosti, danes in bo tudi v prihodnje za naš narodni obstoj, istovetnost, identiteto. Dodal je, da ob omembi kulture najprej pomislimo na pisano besedo, a glasba pri tem nič ne zaostaja. »Številne imenitne obletnice kažejo na to, kako je glasbena kultura pomembna za slovensko nacionalno identiteto,« je poudaril in dodal, da je delo orkestra tudi pomembno poslanstvo: »Čeprav vas združuje zlasti ljubezen do glasbe, skozi to vašo ljubezen opravljate prav posebno poslanstvo.« Zahvalil se je tako sedanji generaciji orkestra kot vsem prejšnjim za to, kar so prispevale in pripomogle h kulturni pa tudi glasbeni nacionalni identiteti. »Loče so v tem smislu nekaj posebnega, saj ste edini pihalni orkester med gasilci, prav tako pa tudi najmanjša vas, ki ima svoj orkester, celo v Evropi. Vse to dela ta kraj, orkester nekaj posebnega. Vse to pa ni razlog za zadovoljstvo samo med vami, spoštovani predsednik in celoten orkester, ampak tudi med nami, v naši domovini. Zato sem danes tukaj in se veselim skupaj z vami,« je še povedal in nato predsedniku GPO Loče Ivanu Kovačiču ob 100. obletnici delovanja orkestra izročil pisno zahvalo predsednika republike, in sicer za edinstveno negovanje slovenske lokalne pihalne glasbene umetnosti in povezovanje skupnosti.
gasilski_pihalni_orkester_loce_100_let (101)

Gasilski pihalni orkester Loče s predsednikom republike in brežiškim županom


Kovačič: Ugled orkestra je neprecenljiv

Kovačič je v pozdravnem nagovoru dejal, da se je ravno na ta dan pred stotimi leti, 2. 2. 1920, začela pisati zgodovina njihovega društva. »V obdobju pomanjkanja in težkih trenutkov po prvi svetovni vojni je ljubezen do glasbe združila peščico vaških fantov, skozi obdobje se je ponosno izkazovalo domoljubje in skrb za kulturo. Z leti je rasla številčnost in kvaliteta orkestra. Ugled, ki smo ga s stoletnim aktivnim delovanjem zgradili, je neprecenljiv, o tem poročajo številna priznanja in odličja s strani strokovne javnosti in občinstva iz domovine in tujine. Zahvala gre tudi vsem godbenicam in godbenikom za prehojeno pot pa tudi preživeto skupno življenjsko pot. Iskrena hvala vsem, ki podpirate naše delo, ga spremljate in sooblikujete z nami. Res nam veliko pomeni, da ste nas počastili s svojim prihodom,« se je zahvalil vsem navzočim v dvorani in nagovor končal z mislijo: »Kdor živi z glasbo, živi lepše.«
gasilski_pihalni_orkester_loce_100_let (77)

Zahvala dirigentom


Zahvala dirigentom

Spremljajoči program ob visokem jubileju GPO Loče je seveda spremljala glasba samega orkestra, ki se je z različnimi odigranimi skladbami sprehodil skozi zgodovino svojega obstoja. Po uvodni predstavitvi filma ob 100-letnici orkestra, v katerem je prikazano dogajanje pred stotimi leti, ko je skupina mladih fantov iz Loč začutila potrebo po igranju in si s težko prigaranim zaslužkom s pobiranjem drobnega premoga iz reke Save kupila rabljene instrumente, s čimer je nastala ločka godba, ki je počasi postajala vedno bolj znana in uveljavljena, so sledili posamezni sklopi, povezani z zgodovino orkestra, in temu primerne melodije Böhmischer Traum, Kje so tiste stezice, Silbermond, Vojaška straža, Milmit, Dobovska koračnica, Deep purple medley in Tio Macaco (prirejena skladba je nastala na podlagi t. i. flash moba, ki so ga člani orkestra izvedli v Termah Paradiso). Na dirigentskem mestu so se izmenjavali sedanja dirigentka Anita Kiralj, Miran Petelinc, mag. Daniel Ivša, ki je zaslužen, da je orkester prešel v prvo kategorijo, in Bratislav Roguljič – Buco. Na slovesnosti je bil prisoten tudi nekdanji dirigent Jože Rus.
gasilski_pihalni_orkester_loce_100_let (9)

GPO Loče z dirigentko Anito Kiralj med igranjem na slovesnosti

Vsem dirigentom se je predsednik orkestra Kovačič ob pomoči arhivarke Tine Guček zahvalil za vse, kar so v svojem obdobju dali orkestru ter njegovim članicam in članom.

Gasilski pihalni orkester Loče je od leta 2017 vpisan tudi v Register nesnovne kulturne dediščine v enoti Godbeništvo, o čemer je spregovorila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj. Pobudo za vpis je pripravila etnologinja dr. Ivanka Počkar, za kar so se ji na slovesnosti še posebej zahvalili.

Velika rojstnodnevna torta in priložnostna znamka

Ob koncu slovesnosti, ki jo je povezovala Vesna Kržan, so Lea, Aljaž in Pia, otroci članov orkestra, skupaj z godbeniki zaigrali skladbo Vse najboljše, ostali pa so lahko občudovali kar meter veliko torto, ki jo je izdelal godbenik Janez Duhanič, dekorirana je bila s fotografijami in rumenimi cvetovi, ki predstavljajo zlato barvo godbe. V avli kulturnega doma so ob tej priložnosti postavili tudi pano, ki sta ga »stražili« dve lutki v nekdanjih uniformah orkestra, obiskovalci pa so si lahko pobližje ogledali priložnostno godbeno poštno znamko, ki jo je izdelal še en godbenik Aleksander Rožman s pomočjo filatelističnega društva Verigar Brežice.

Vsi obiskovalci so se na koncu posladkali s torto, nazdravili s člani orkestra in se še nekaj časa zadržali v prijetnem klepetu.

Nedeljsko slavje pa ni bilo edino slavje ob 100-letnici GPO Loče. V mesecu aprilu bo predstavitev nove godbene knjige, 20. junija bo potekala velika parada godb, v okviru slavnostnega koncerta 5. decembra pa bodo zaslužnim godbenikom podeljena priznanja in zahvale.

R. R.
« Nazaj na seznam