Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

107. Radogost posvečen 200-letnici smrti Valentina Vodnika

Objavljeno: Petek, 06.12.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Sevnica-Radogost-Valentin Vodnik (3)
Tako smo se v Oknu Radogost srečali s prvim slovenskim pesnikom, ki je slavljenec tega iztekajočega se leta, 200 let po njegovi smrti. Valentin Vodnik živi z nami v svojih domoljubnih pozivnih pesmih, ugankah, hudomušnih nagovorih, ki so do danes ostali pomembni, če ne že pereči in nujni.

Srečanje z Vodnikom so tudi razstavljeni likovni motivi v Oknu Radogost. Z njim se je s svojim pogledom srečal nam že znani fotograf, karikaturist in svetel človek Branko Babič. Njegovo delo KALENDER - njegova pratika. Srečanje z Vodnikom mu je bil ustvarjalni izziv, ki ga je navdušil. Kot sam pravi, je kljub temu, čeprav gre za karikature, vztrajal na doslednem prikazu življenja in predmetov iz Vodnikovega časa.
Sevnica-Radogost-Valentin Vodnik (7)
"Tako kot je on po vsem slovenskem dialektalnem besedišču iskal slovenske besede, ki jih je uporabljal za pripoved in pisanje, tako sem jaz vztrajal, da so uniforme in obleke mojih likov verna reprodukcija tedaj obstoječih. Pri predmetih (npr. uganki) pa sem poiskal po muzejih ustrezne predmete ali naprave ter ji verno upodobil."
 
Branko Babič je likovni humorist, njegova poglavitna zvrst je likovni humor - karikatura. Njegove melirane risbe so v glavnem povezane s človekom. Na njem odkriva smešno, pa tudi »žalostno«. Kakor v smehu je tudi v karikaturi več stopenj: od rahlega namigovanja, dvoumnosti, roganja, zasmehovanja, do hujšega ironiziranja, surovega sarkazma in cinizma. Vse to karikaturah. Kot humor nasploh imajo tudi njegove karikature namen, da se poroga, to je, da opozori na nenaravno in nečloveško, pa tudi dobro in resnično. lahko razberemo v Babičevih karikaturah. Kot humor nasploh imajo tudi njegove karikature namen, da se poroga, da opozori na nenaravno in nečloveško, pa tudi dobro in resnično. Skratka, da postavlja stvari na pravo mesto, da spravlja k pameti. To dosega tako, da namišljeno veličino spravi v položaj, kjer se to razkrije v svoji pravi naravi, kot povsem navadno človeško ali celo majčkeno, poniglavo človeško. Lahko pa tudi zaznavno, dobro in všečno. Karikatura torej v najgloblji likovni osnovi ni samo v humorističnem motivu. To je zmeraj komično izraženo z likovnimi sredstvi izraza: s črto in barvo ter likom.

Vodnik je živel tudi v našem okolju - v Brežicah. V Stari pratiki je prvi zapisal ime vina - Cviček v kitici za mesec prosinec (januar). AK VINCENCA SONCE PEČE, PRAVO VINCE ZARODI; TOČAJ RAD PO CVIČEK TEČE, LE DA MOŠNJA ZABLEŠČI. To je zapisal 87 let pred Janezom Trdino (1830-1905) v Vinskih modrostih (1884-1885).

Njegovo literarno bogastvo obuja Literarna sekcija Beseda pri KD Franc Bogovič Dobova v svojih Vodnikovih večerih. Spominski večer so prav oni obogatili z izvajanjem njegovih del: Karmen Molan, Anica Pirš in predsednik sekcije Jožef Pirš. Večer je obogatila mlada pianistka Lara Marušić iz Orešja - Sveta Nedelja, Hrvaška, na povabilo predsednika literarne sekcije Beseda. Rudi Stopar se je na koncu večera zahvalil Roku Petančiču za dolgoletno sodelovanje pri projektu Okno Radogost.
 
Besedilo: R. Stopar, J. Pirš
Foto: Malvina Marušić
« Nazaj na seznam