Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

110 let kulture v Pišecah

Objavljeno: Ponedeljek, 25.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
110_let_kulture_v_pisecah51

FS Duplo Pišece med nastopom

V Pišecah se je 21. novembra 1909 začela pisati zgodovina kulturnega društva, zato so minulo nedeljo v tamkajšnjem večnamenskem domu s prireditvijo obeležili častitljivih 110 let vztrajnega negovanja kulturne dediščine v kraju. KD Orlica Pišece danes šteje skoraj 50 članov in deluje v okviru štirih sekcij.

110_let_kulture_v_pisecah72

Predsednik KD Orlica Pišece Jože Denžič in brežiška podžupanja Mila Levec, ki je slednjemu izročila plaketo Občine Brežice

Kot je uvodoma dejala povezovalka dogodka Sara Dirnbek, so bile dejavnosti društva pestre, od deklamiranja, ročnih del, veseloiger do petja in plesa. Pišečani so navkljub težkemu življenju našli čas za društveno udejstvovanje in tako je tudi v današnjem času. Število članov se je v zadnjem desetletnem obdobju na žalost zmanjšalo, saj je med tem časom prenehal delovati oktet Orlica, kljub prizadevanjem ob pridobitvi novih članov in članic pa je teh manj tudi pri vseh ostalih sekcijah. Nekaj članov je odšlo za vedno – Miran Vogrinc, Jože Dirnbek, Justa Hribšek, Slavica Germovšek in Vinko Žerjav, ki so v društvu pustili zelo velik, pozitiven pečat.

Predsednik KD Orlica Pišece Jože Denžič je omenil, da v društvu delujejo štiri sekcije, in sicer Ženski pevski zbor Pišece, ki šteje 19 pevk in ga vodi Franc Vegelj; folklorna skupina Duplo Pišece, ki se je leta 2010 uvrstila na državno srečanje odraslih folklornih skupin s spletom dolenjskih plesov »Le plesat me pelji« koreografa Uroša Bračuna, od leta 2014 pa jo vodi Maša Žgalin; dramska skupina Smeh ni greh, ki je bila ustanovljena leta 2004 in je na odru uprizorila že šest dramskih iger, zadnje tri – Svet se pa vrti, če si, al' če te ni, Svet se vrti okoli ene stvari, Kaj pa je tebe treba bilo? – pod mentorstvom Ivane Zupančič, trenutno pa je v skupini 11 aktivnih igralcev; ter Pihalna godba Pišece, ki je leta 2016 obeležila deset let delovanja, umetniško vodenje godbe je prevzel Bojan Lugarič, vlogo predsednika pa Jože Drugovič st.

Svetilnik razvoja Pišec

110_let_kulture_v_pisecah29

Člani igralske zasedbe sekcije Smeh ni greh so uprizorili prve začetke kulturnega društva v Pišecah pa tudi čas, ko se je društvo preoblikovalo v luči takratnih političnih razmer v okolju.

Denžič je še poudaril, da se je kulturno društvo v Pišecah večkrat preimenovalo in preoblikovalo v luči takratnih političnih razmer v okolju. »Vsi, ki so kadar koli delali v ljubiteljski kulturi, predvsem pa tisti, ki soustvarjamo slovensko ljubiteljsko kulturo danes, dobro vemo, da je delovanje v kulturi posledica ogromno vloženega prostovoljnega dela, časa, razdajanja, tudi odrekanja času, ki bi ga preživeli z družinami, našimi najdražjimi, pa vendar je to delo plemenito, saj človeka izpopolnjuje duhovno ter tako prispeva svoj del skupnosti in za skupnost. Ni ga denarja oz. bogastva, ki bi bilo nadomestilo temu. Delovanje v kulturi, ki jo pri nas organiziramo gojimo že polnih 110 let, je način in smisel življenja veliko posameznikov, družin, prijateljev ter je svetilnik razvoja našega kraja.« Po njegovih besedah je skozi celotno novejšo zgodovino kultura dajala utrip razvoja kraja. V Pišecah ne mine nobena družabna prireditev, na kateri ne bi bili udeleženi domači ustvarjalci kulturnega življenja, pa naj gre za šolsko ali krajevno prireditev. Ne nazadnje so kulturniki prisotni tudi na otvoritvah raznoraznih dogodkov in obletnic drugih društev. S svojimi predlogi so usmerjali razvoj v kraju in bili zmeraj v prvi vrsti, ko so se taki projekti potrjevali.
110_let_kulture_v_pisecah20

V goste so povabili Bučenske ramplače z Bučke v občini Škocjan.

»Ljudje skozi delovanje v ljubiteljski kulturi uresničujemo potrebo po kulturnem izražanju, duhovni hrani, razvedrilu, druženju, napredku, saj ni ljubiteljska kultura nič drugega kot skupek vsega lepega in plemenitega, kar so ustvarili že naši predniki ter ohranjamo in ustvarjamo danes mi,« je poudaril in še dodal, da so ponosni na svoje delo in dosežke, vsekakor pa upajo, da bodo imeli tudi v prihodnje podporo v domačem okolju, ki je temelj za njihovo delovanje.

V naslednjih dveh letih še preostanek obnove večnamenskega doma

Predsednik sveta KS Pišece Peter Skrivalnik je povedal, da je malo KS, kot so Pišece, kjer imajo kar 11 delujočih društev, ki povezujejo krajane tako na športnem kot tudi na področju druženja ter varovanja naravne in kulturne dediščine v njihovi skupnosti. Lani so v Pišecah praznovali 110 let gasilstva, letos pa 110 let organizirane kulture, kar je zavidanja vredna dolga tradicija, je izpostavil. »V svetu KS se že nekaj let trudimo, da bi posodobili dvorano večnamenskega doma, v kateri deluje naše kulturno društvo. Nekaj nam je že uspelo, preostalo obnovo pa načrtujemo v prihodnjih dveh letih, saj nujno potrebujemo nov oder, odrsko razsvetljavo, klima naprave in še kaj bi se našlo,« je pojasnil. Prireditve ob častitljivem jubileju se je udeležila tudi brežiška podžupanja Mila Levec, ki je ob tej priložnosti predsedniku društva Denžiču podelila tudi plaketo Občine Brežice, še prej pa dejala, da so člani KD Orlica Pišece »odličen primer dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine na podeželju, medgeneracijsko povezujete ljudi, ki so pripravljeni svoje znanje, sposobnosti in interese uresničevati na kulturnem področju, ter tako prispevate k vrednejšemu življenju v vašem kraju in širše«.

V nadaljevanju se je Denžič še posebej zahvalil tistim, ki so društvu zmeraj pomagali in ga podpirali – KS Pišece, zaposlenim in učencem OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ter PGD Pišece, spomnili so se tudi najstarejše članice KD Orlica Pišece Mire Podgoršek, ki je dan prej praznovala 88 let. Društvu so ob jubileju čestitali še predstavniki JSKD OI Brežice, ZKD Brežice, KUD Oton Župančič Artiče, KD Kapele, KD Globoko, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, PGD Pišece, Vinogradniškega društva Pišece, Aktiva kmečkih žena Pišece, KO Rdečega križa Pišece, TD Pišece ter Društva Pleteršnikova domačina Pišece.

Kulturni program so sooblikovale vse sekcije društva, poleg njih pa še člani OFS Vesele šefle iz OŠ Maksa Pleteršnika Pišece (mentorica Romana Žnideršič, somentor Matjaž Vrešak) in gostje Bučenski ramplači.

R. R.
« Nazaj na seznam