Časopis za pokrajino Posavje
20.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

115-letnica rojstva slovitega zeliščarja, patra Simona Ašiča

Objavljeno: Torek, 30.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
na-danasnji-dan-pater-simon-asic-2

Pater Simon Ašič se je rodil 30. 11. 1906.

Na današnji dan, 30. novembra 1906, se je na Gorici pri Raztezu v KS Brestanica rodil pater Simon Ašič, širše znan predvsem kot zeliščar.

Ašiča, ki je svoje zeliščarsko znanje zapisal v treh knjigah (Pomoč iz domače lekarne I in II in Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin) so se ob 115-letnici rojstva spomnili v tokratnem torkovem muzejskem blogu Mestnega muzeja Krško.

Gre za nov prispevek v seriji blogov, ki so jih z novembrom začeli objavljati v omenjeni muzejski enoti Kulturnega doma Krško. "Nastajal bo za muzejske navdušence in strokovnjake, za ljubitelje zgodovine in umetnosti in tudi za tiste, ki se še niste odločili, če je obisk muzeja za vas. Vsak prispevek vas bo v eni minuti seznanil z zakulisjem delovanja muzeja, trenutnimi raziskovalnimi projekti, zbirkami in razstavami. Še več, blog bo odpiral prostor za diskusijo o sodobnih družbenih pojavih lokalnega in širšega okolja, vključeval bo uporabnike z lastnimi prispevki in komentarji," so ob tem sporočili iz Mestnega muzeja Krško.

V predhodnih blogih so se že spomnili na industrialca Frana Bonača, slikarja Franja Stiplovška ter učitelja in pisca Ivana Lapajneta.

P. P./vir in foto: Mestni muzej Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna

06.02.2020 | Sporočilo

Predstavitev projekta Riba je IN