Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

13. postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića

Objavljeno: Ponedeljek, 11.02.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Otovoritev GK Bogdana Borčića, foto Maruša Lapuh (6)

Ogled prenovljene postavitve v grafičnem kabinetu Bogdana Borčića

V petek, 8. februarja, so v Galeriji Božidar Jakac odprli novo postavitev razstave v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića z naslovom Abstrahirane, lirične obmorske kompozicije.

V pozdravnem nagovoru je direktor Goran Milovanović povzel dogajanje v galeriji v preteklem letu, iz programa za leto 2019 pa je izpostavil gostovanje razstave Obrazi ekspresionizma/Odtisi duha v Kutni Hori na Češkem. Tudi sicer bo letošnji program galerije usmerjen v mednarodno sodelovanje, kar napoveduje tudi že prihodnja razstava v Lamutovem likovnem salonu, kjer bodo 29. marca odprli gostujočo razstavo Desire for Freedom iz Umetnostne Galerije Bosne in Hercegovine.
Otovoritev GK Bogdana Borčića, foto Maruša Lapuh (5)

Boris Šinigoj na renesančni lutnjiGalerija v svoji zbirki hrani več kot 1400 Borčićevih del, vsako leto ob kulturnem prazniku pa na ogled postavijo nov izbor iz fonda. Na otvoritvi je letošnji izbor predstavil avtor razstave dr. Robert Simonišek. Tokratna, že trinajsta postavitev je izbor grafičnih del iz Borčićevega delovanja v 60. letih 20. stoletja, ko je avtorja inspiriralo mediteransko okolje, še posebej otok Vis in ribiško naselje Komiža, kjer je že kot otrok preživljal počitnice. Za Borčićev obmorski cikel iz 60. let je značilen odmik od realističnega načina in zavestno preizkušanje meja znotraj možnosti, ki jih nudijo grafični postopki. Grafike subtilno združujejo reči in dogodke iz stvarnega ter idejnega sveta. Predmeti, drobci, dogodki in utrinki iz življenje ribičev so abstrahirani ter rafinirano »preurejeni« v likovne znake.

Program otvoritve je sooblikoval Boris Šinigoj na renesančni lutnji. Razstava bo na ogled do začetka februarja prihodnje leto.

Vir: GBJ Kostanjevica na Krki
Foto: Maruša Lapuh
« Nazaj na seznam
»