Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

16. Telška žetev

Objavljeno: Ponedeljek, 15.07.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
16.Telska zetev (13)

16. Telško žetev so z ljudsko pesmijo odprle Ljudske pevke s Telč, ki so bile tudi gostiteljice srečanja.

Na letošnji že 16. Telški žetvi, ki se je odvijala na prostem pri gasilskem domu na Telčah minulo nedeljo, je potekalo srečanje ljudskih pevcev in godcev ljudskih viž v organizaciji Kulturno-športnega društva Telče in skupine Ljudske pevke s Telč.

16.Telska zetev (108)

Pišečka Mica je s svojim nastopom privabila nasmehe na obraze obiskovalk in obiskovalcev.

V glasbenem delu programa so se prve predstavile domačinke, gostiteljice, Ljudske pevke s Telč s slovensko ljudsko Čez to ravno polje. V nadaljevanju so zapeli ter zaigrali Ljudski pevci in godci s Trebelnega pri Mokronogu, ženska pevska skupina Lokvanj iz Krmelja, Paridolske korenine z godcema ljudskih viž iz Paridola na Kozjanskem, Ljudske pevke Jezero s Ptuja in moška vokalna zasedba Vaški pevci iz Šentruperta. Vsi nastopajoči so ob zaključku prireditve zapeli še skupno ljudsko pesem Sem šel čez gmajnico.

16.Telska zetev (110)

Vsi nastopajoči so prejeli spominsko darilo in pisno zahvalo za sodelovanje na Telški žetvi.

Osrednja tema tokratne prireditve, ki jo je povezovala Romana Mislaj, je bil prikaz vasovanja na vasi nekoč in danes, o čemer je na iskriv način in v domači govorici rodnih Pišec pripovedovala tudi humoristka Pišečka Mica. Nekaj prijaznih besed sta zbranim na dogodku namenila predsednica KŠD Telče in vodja ljudskih pevk s Telč Zvonka Mrgole ter podžupan občine Sevnica Janez Kukec, ki je navzočim prenesel tudi pozdrave župana Srečka Ocvirka.

»Telška žetev, ki jo prirejamo vedno drugo nedeljo v juliju, je namenjena ohranjanju spomina na vas, ki se v pisnih virih prvič omenja že sredi 13. stoletja. V vasi se je od nekdaj veliko delalo, a tudi veliko prepevalo in godlo, eden izmed ljudskih godcev je bil tudi moj oče, Rženčkov Lojze,« je med drugim dejala Zvonka Mrgole in dodala, da bodo morda na kateri izmed prihodnjih prireditev prikazali tudi star ljudski običaj žetve pšenice, saj so jo nekateri obiskovalci pred prireditvijo spraševali, kje je pšenica in kje se bo želo. Seveda brez snopov pšeničnega klasja ni šlo in z njimi so okrasili prireditveni prostor, ki so mu dodali še star lojtrni voz.

Srečanje se je zaključilo v prijetnem druženju za obloženo mizo ter ob zvokih znanih napevov ljudskih godcev, ki so privabili na  prizorišče dogajanja tudi nekaj plesnih parov.

S. R.
« Nazaj na seznam