Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

17. mednarodni Luksuz festival poceni filma

Objavljeno: Torek, 10.12.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Luksuz produkcija Društva zaveznikov mehkega pristanka 13. in 14. decembra v Mladinskem centru Krško prireja že 17. tradicionalni mednarodni Luksuz festival poceni filma.

Organizator - DZMP je na podlagi poziva prejel kar 340 filmov, po napornem delu pa so selektorice v otroški program uvrstili 10 kratkih filmov mladih avtorjev in avtoric iz 6 držav. V glavni program festivala so uvrstili 22 kratkih filmov iz 11 držav srednje, vzhodne in južne Evrope. 

Na festivalu bomo predstavili kratkometražno in nizkoproračunsko produkcijo igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih družbeno angažiranih filmov, zlasti mlajših avtorjev, ki so nastali v tradicionalnih ali “garažnih” produkcijah, klubih, v nekomercialnem in neinstitucionalnem okviru ter pomenijo alternativno kulturno medijsko podobo v odnosu do sicer dominatne množične mainstreamske distributerske ponudbe.

Letos so bili v program vključeni predvsem družbeno kritični filmi, filmi na temo kulture, družbe in stigmatizacije v družbi, filmi, ki predstavljajo kulturo mladih in kulturno raznolikost.

Poleg mednarodne selekcije kratkih filmov, v programu letošnjega festivala bodo predstavljeni kratki filmi, prikazani na mehiškem festivalu Todos Somos Otros, Mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC iz Maribora, FEKK – Festivalu kratkega filma iz Ljubljane. Del filmskega programa so sestavili zaključni filmi učencev in učenk šole dokumentarnega filma Restart iz Zagreba in šole vizualne antropologije iz Beograda.

Prvič v Krškem bodo prikazane Razglednice / Kartoline - zbirka dvanajstih petminutnih vinjet, ki predstavlja hvalnico ruralnemu življenju na Hrvaškem. Pripovedovalci in lokalni prebivalci v komaj razumljivih dialektih bistroumno in duhovito podajajo absurde podeželjskega vsakdana.

V spremljevalnem programu bo predstavljen tudi izbor kratkih filmov, ki so nastali na različnih letošnjih mladinskih filmskih delavnicah Luksuz produkcije DZMP.

Festival je bil prvič organiziran leta 2003, za namene promocije in vzpodbujanja nizkoproračunske filmske produkcije kot dela procesa demokratizacije medijev, kar je omogočil predvsem tehnološki napredek, saj je digitalizacija tehnologijo pocenila in naredila dostopno širši javnosti, predvsem pa mladim avtorjem in drugim zapostavljenim družbenim skupinam, da svoje poglede, stališča in kritike izrazijo prek videa, filma, spleta ali ostalih sodobnih medijev.

Program je nastal v sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Restart filmsko šolo iz Zagreba in festivalom DOKUDOC.

Vir: DZMP
« Nazaj na seznam