Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

18. Luksuz festival poceni filma v spletni varianti

Objavljeno: Sreda, 11.11.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Luksuz festival poceni filma 2020 DIGITAL
18. LUKSUZ FESTIVAL POCENI FILMA je v letu 2020 dobil digitalno preobleko. Med 6. in 22. novembrom namreč poteka preko FB Live Streams in Youtube kanala Luksuz produkcije.

Filmski program zajema več kot 40 kratkometražnih in nizkoproračunskih filmov mladih avtorjev med 10. in 35. letom starosti iz 10 različnih držav, ki so nastali v nekomercialnem in neinstitucionalnem okviru ter pomenijo alternativno kulturno medijsko podobo v odnosu do sicer dominantne množične distributerske ponudbe.

"Letošnji dogodek za nas pomeni nov izziv, po drugi strani pa je to tudi priložnost, da festival seže onkraj Krškega in regije. Festival bo na ogled na Youtube kanalu Luksuz produkcije, prav tako pa se bomo tudi “na daljavo” potrudili vzpostaviti vsakoletno posebno luksuz vzdušje preko pogovorov z mladimi filmskimi ustvarjalci in ustvarjalkami in njihovimi mentoricami ter mentorji preko Facebook live," sporočajo organizatorji.

Letošnji filmi in pogovori bodo naslovili problematike osebnih svoboščin in ideologije, avtonomije in družinskih vezi, tudi v duhu sprememb, ki so jih prinesle nove okoliščine. Program je sestavljen tako iz dokumentarnih filmov mladih, uveljavljajočih se ustvarjalcev, kot tudi igranih in animiranih filmov najmlajših avtorjev. Dodatni program vključuje tudi sekcijo glasbenih videospotov. Po ogledu filmov iz vsakega sklopa bo sledil pogovor z avtorji, prenos katerega bo izveden preko Facebook strani Luksuz produkcije.

Posebno pozornost so namenili delom, ustvarjenih v okvirih izobraževalnih programov, saj želijo otroke in mladostnike spodbujati k razvijanju njihovega filmskega znanja v teoriji in praksi. V sodelovanju s filmskim krožkom Ostrenje pogleda bodo mladim ljubiteljem filma omogočili sodelovanje na filmsko kritiški delavnici. 21.11. vabijo zaposlene na področju filmske vzgoje k sodelovanju pri razpravi o vlogi mentorstva v filmskem ustvarjanju in delu z mladino.

Med 11. in 13. novembrom so filmski programi in pogovori z avtorji organizirani v sklopu Tedna slovenskega filma 2020.

"Letošnja edicija festivala je v digitalni obliki, kar omogoča redko priložnost, da se širša filmska skupnost pobližje spozna z delom mladih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije in regije. Odločili smo se za uporabo vsem dostopnih digitalnih orodij, da bi festivalsko izkušnjo lahko čim bolj približali vsakomur. Morda zveni enostavno, toda prenos festivala iz filmskega platna na računalniški ekran je bil pravi izziv! Vabimo vas, da se nam iz zavetja svojih domov pridružite pri odkrivanju filmskih svetov in razprav!," še sporočajo. Program je nastal v sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken, SCCA-Ljubljana, Društvom za širjenje filmske kulture Kino!.

Program festivala: https://www.facebook.com/events/340000810389150, https://www.flipsnack.com/luksuzprodukcijastudio/18-luksuz-cheap-films-festival_programme-2020.html

Youtube kanal Luksuz produkcije - https://www.youtube.com/c/Luksuzprodukcija

Facebook Live Stream Q&A - https://www.facebook.com/luksuz.produkcija/

P. P./vir: DZMP Krško
« Nazaj na seznam
»