Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

20 let delovanja folklorne skupine Spomin DU Sevnica

Objavljeno: Sreda, 28.09.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
FS Spomin DU Sevnica2

FS Spomin DU Sevnica je obeležila 20 let delovanja.

Na večer ljudske glasbe in plesa, ki se je v sobotnem večeru odvijal v sevniški kulturni dvorani, je folklorna skupina Spomin DU Sevnica skupaj z gosti obeležila 20. obletnico delovanja.

FS Spomin DU Sevnica12

V letošnjem letu so svojemu oblačilnemu videzu dodali še prekmurske kostume.

FS Spomin je bila ustanovljena leta 2002. Njen prvi umetniški vodja je bil Peter Simončič, nato je vodenje skupine prevzela Majda Hriberšek, od leta 2018 jo vodi Jasna Pinoza. Članice in člani nastopajo kot folklorna skupina in ljudski pevci. Plesalke in plesalci so vrsto let nastopali v štajerskih kostumih, ki sodijo med alpski oblačilni tip. V letošnjem letu so svojemu oblačilnemu videzu dodali še prekmurske kostume oz. belo nošo, v katerih so videti kot pravi Prekmurci. Porabski čardaš in štajeriš sta ob zvokih godcev domače folklorne skupine zaplesala Jasna Pinoza in Blaž Vidmar, ritem so jima dajali godci FS Spomin DU Sevnica,

FS Spomin DU Sevnica8

Folklorna skupina Delavskega kulturnega društva Svoboda Senovo

S plesnimi nastopi so navdušili poleg gostiteljev tudi gosti – folklorna skupina Delavskega kulturnega društva Svoboda Senovo, ki v letošnjem letu praznuje 40 let uspešnega delovanja. Skupino je dolga leta vodil Anton Petrovič, ki je tudi ustanovni član skupine, zadnje desetletje pa skupino vodi Bojan Vovčko.
FS Spomin DU Sevnica9

Gumbki iz sevniškega vrtca z vzgojiteljicama Katarino Oreškovič in Marjeto Dornik

S plesnimi koreografijami so se predstavili tudi najmlajši iz Vrtca Ciciban Sevnica, kjer se zavedajo pomena kulturne dediščine in kako pomembno je, da se naša tradicija ljudskega petja in folklornih plesov ohranja ter prenaša na mlajše rodove. Otroci oddelka Škratki, stari 5-6 let, so se pod vodstvom vzgojiteljic Albine Jazbinšek in Tanje Hrge predstavili z belokranjsko ljudsko pesmijo Lepa Anka kolo vodi s prilagojeno plesno koreografijo. Otroci oddelka Gumbki, stari 4-5 let, so z vzgojiteljicama Katarino Oreškovič in Marjeto Dornik gibalno uprizorili slovensko ljudsko pesem Jaz sem muzikant. Otroške plesne kostume je izdelala Marinka Mlakar, vzgojiteljice pa so bile oblečene v plesne kostume, zasnovane po značilnih oblekah sevniškega območja pred približno 120 leti. 

FS Spomin DU Sevnica6

Kapelski pubje

S pevskim nastopom so prireditev popestrili Kapelski pubje iz Kapel pri Dobovi. Skupina sedmih moških pod mentorstvom Mihe Halerja prepeva slovenske ljudske pesmi že dobrih 15 letih. Doslej so izdali tri zgoščenke, ob 5-letnici ustanovitve skupine je izšla zgoščenka z naslovom Hribčki ponižajte se, ob 10-letnici Ljubezen na vasi, ob letošnji 15. letnici pa Travniki so že zeleni. Izdali so tudi svojo zbirko ljudskih pesmi, katere namen je ohranjanje starega načina petja.

PODELITEV MAROLTOVIH ZNAČK

V zaključku dobro obiskane prireditve je sledila podelitev Maroltovih značk članicam in članom folklorne skupine za njihovo večletno sodelovanje. Predsednik Sveta Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Sevnica Jože Novak ter vodja sevniške območne izpostave JSKD RS Katja Pibernik sta značke za 5-letno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklore podelila Marjani Slemenšek, Mirku Slemenšku in Cvetu Aupiču. Za 10-letno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklore Mariji Knez, Majdi Radej, Zvonki Aupič, Alojzu Kebru, Marti Bregar, Jožetu Knezu, Janku Pinosa, Jožetu Radeju, Marjanu Teglju in Jasni Pinoza. Za 15-letno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklore sta Maroltovo značko prejela Anica Kosmač in Jože Košar.

Vsem nastopajočim in povezovalcu prireditve Cirilu Dolinšku se je zahvalila predsednica sevniške folklorne skupine Tonika Mirt in nato so se vsi nastopajoči zahvalili občinstvu za obisk še s pesmijo V dolinci prijetni. Pogostitev ob druženje pred kulturno dvorano Sevnica po zaključenem plesnem in pevskem večeru je pripravil Aktiv kmečkih žena Zabukovje.

S. R., foto: L. M.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam
»