Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

25 let galerije Eskulap

Objavljeno: Torek, 25.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
25 let galerije Eskulap (92)

Ob praznovanju jubileja galerije Eskulap so s prezerom traku predali stalnemu ogledu panoramsko fotografijo velike povodnji iz leta 1964 Rudija Stoparja.

V letošnjem letu praznuje galerija Eskulap v sevniškem zdravstvenem domu 25 let obstoja. Jubilej so obeležili na valentinovo z odprtjem prve fotografske razstave sevniškega umetnika Rudija Stoparja.

Galerija, ki je »unikum« v Sloveniji – edina, ki je postavljena v zdravstveni ustanovi in delujoča 25 let – nosi ime po starorimskem bogu zdravja in zdravilstva Eskulapu (njegov grški dvojnik je Asklepij). Pobudnik njene ustanovitve je bil Rudi Stopar, ki je želel bele hodnike popestriti z umetniškimi deli, ki naj bi prebujali pri obiskovalkah in obiskovalcih prijetne občutke. »Bolnikom, uporabnikom zdravstvenih storitev in ostalim prinašajo lepe misli, občutke, jim pomagajo vsaj za hip pozabiti na vsakdanje skrbi, ki jih prinaša bolezen,« je vtkala misli o pomenu razstavljenih del na odprtju nove razstave direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič.

25 let galerije Eskulap (100)

Učenke in učenci sevniške osnovne šole so na zanimiv način recitirali Prešernovo balado Povodni mož.

V vseh dosedanjih letih je prostore zdravstvenega doma (čakalnice, hodnike in ordinacije) krasilo že mnogo del različnih likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev, a na tokratni fotografski razstavi 52 izbranih fotografij z naslovom »Fotografije pešpotnega časa 1956–1964« se prvič predstavlja sevniški vsestranski ustvarjalec Rudi Stopar. Opus njegovih del šteje čez tisoč kiparskih del, s svojimi slikarskimi deli se je predstavil na 221 skupinskih in 82 samostojnih razstavah doma in v tujini, je avtor 12 grafičnih map in več desetin akvarelov, risb, slik v oljni in akrilni tehniki ter prek 150 haig (narisanih haikujev) na lastnem ročno izdelanem papirju. Med drugim je tudi avtor 17 knjižnih del ter prejemnik mnogih nagrad.

25 let galerije Eskulap (79)

Fotografija s prikazom poplave mesta Sevnica

Ob odprtju razstave, ki je nastala na pobudo sevniškega fotografa Ljuba Motoreta in novomeškega karikaturista Branka Babiča, je bila dodatna pozornost namenjena panoramski fotografiji velike poplave 25. oktobra 1964, ko je reka Sava ogrozila mesto Sevnica. Fotografija, ki krasi steno stopnišča v bližini glavnega vhoda, je neke vrste sestavljanka več fotografij, ki jih je Rudi Stopar pred skoraj šestimi desetletji posnel tako, da je splezal na 42 metrov visok dimnik podjetja Tanin, v enovito celoto pa jih je pred šestimi leti »mojstrsko« sestavil Ljubo Motore.

Kulturni program ob odprtju nove razstave v galeriji Eskulap so z nastopom popestrili učenke in učenci OŠ Sava Kladnika Sevnica.

S. R.
« Nazaj na seznam