Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

26. božični koncert MoPZ Slavček Velika Dolina

Objavljeno: Ponedeljek, 30.12.2019    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
bozicni_koncert_mopz_slavcek_velika_dolina (11)
Na božični večer, 25. 12. 2019, je MoPZ Slavček z Velike Doline, pod diktirko Ignaca Slakonje, v domači farni cerkvi organiziral tradicionalni božični koncert, že šestindvajseti zapovrstjo. Božični koncert je postal dogodek, ki ga Slavčki z veseljem pričakujejo vsak božič, ko se ob jesenskih večerih zbirajo v svojih prostorih in vadijo pesmi, kar je podobno pričakovanju božiča pri vsakem kristjanu, ko pričakuje ponovno oznanjenje, da se bo rodil naš odrešenik. Za obiskovalce pa je božični koncert postal vrhunec božičnega praznovanja, kar je videti iz vsakoletnega številnega obiska, kar domače pevce navdaja s posebno energijo, ki jih žene naprej in naprej že vrsto let.

Slavčki radi na svojih koncertih gostijo tudi druge pevce, pevke in glasbenike. Na letošnjem so gostili fante iz kvarteta Jarica, ki prihajajo iz okolice Sevnice in so si nadeli ime po bohorski roži jarici, katere edino naravno rastišče je na južnem pobočju Bohorja. Z njimi prepeva tudi naš domačin Jože Bašič.
bozicni_koncert_mopz_slavcek_velika_dolina (30)

Koncert so z ljudsko pesmijo popestrili tudi pevci iz Dobove, ki nastopajo pod imenom »Dobovski pevci« kot sekcija ljudskih pevcev v okviru Kulturnega društva Franc Bogovič. Sekcijo, katere dolgoletni vodja je Slavko Požar, so ustanovili leta 2003 s ciljem ohranjanja starih ljudskih pesmi, ki jih pojejo tako, kot so jih slišali peti od starejših, ko so se zbirali na vasi in peli, ob raznih praznovanjih in drugih dogodkih v življenju na vasi.

Po božičnem voščilu župnika g. Janeza Zdešarja so Slavčki koncert zaključili z najlepšo pesmijo. Pesmijo, ki je stalnica na božičnih koncertih. Edina pesem, ki je bila zapeta na vseh koncertih in bo še leta v prihodnosti. Ob njej so se rodili, ob njej odrasli, se poročili, zasnovali družine, ostareli in dočakali vnuke. Najlepša pesem že leta in stoletja: Sveta noč, blažena noč. Pesem, pri kateri smo se pevcem pridružili vsi obiskovalci, pesem, katere zvok je zapolnil vsak kotiček cerkve, pesem, ki nas je pospremila v naše domove …

Po zaključku koncerta smo svoje srečanje zaokrožili še z druženjem ob kuhanem vinu, ki so ga pripravili Slavčki in ga s člani Društva vinogradnikov Dolina - Jesenice podelili z obiskovalci, prijatelji, znanci. Pred cerkvijo, ob »kuhančku« pri vinogradniški stojnici, smo še dolgo kramljali in se veselili ob božičnem vzdušju.

Zapisala: Darja Šumlaj
Foto: Valentina V. Strašek
« Nazaj na seznam