Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

30 let Mešanega pevskega zbora Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: KULTURA
30 let Mešanega pevskega zbora Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu V Loki pri Zidanem Mostu, majhnem in prijetnem kraju na levem bregu reke Save, ne živijo samo prijazni in delovni ljudje. Že dolga leta jih spremlja tudi petje, ki se je sprva razlegalo izpod lipe na loškem trgu. Takrat je bilo to ljubiteljsko, fantovsko petje, ki je polnilo loško ozračje ob večerih in ljudskih običajih. Prvi mešani pevski zbor, ki je priložnostno prepeval na proslavah in drugih dogodkih je bil v Loki ustanovljen leta 1945, vendar je leta 1956 zaradi pomanjkanja pevcev prekinil delovanje. Zaradi izjemne želje po petju so se ostali pevci organizirali sprva v moški oktet in nato v moški pevski zbor, ter tako ohranjali organizirano petje v Loki.

Mešani pevski zbor pa je znova zaživel leta 1980 in kot tak deluje še danes. Ko se v teh pomladnih dneh oziramo na prehojeno pot, lahko s ponosom in veseljem ugotovimo, da so tukaj doma ljudje, ki neizmerno ljubijo petje. Še več kot to. S svojo vedrino in odprtostjo so v svoje vrste privabili pevke in pevce, ki so se pripravljeni za takšno ustvarjanje pripeljati tudi iz več deset kilometrov oddaljenih krajev.

V tridesetih letih aktivnega delovanja je zbor doživljal vzpone in padce, energijo za delovanje pa črpal iz iskrenih aplavzov poslušalcev, kot tudi pohval in priznanj strokovne javnosti. In prav zato lahko Mešani pevski zbor Primož Trubar uvrščamo med kvalitetnejše amaterske pevske sestave.

Nešteta odpovedovanja in vztrajnost pevcev in pevk, izjemnih zborovodk in zborovodij ter podpora lokalnih skupnosti so vsa ta leta zaznamovala delovanje Mešanega pevskega zbora Primož Trubar.

In predvsem zato v letošnjem letu zbor praznuje visoko 30. obletnico delovanja, zato vabim vse ljubitelje zborovskega petja, pa tudi tiste, ki bi si želeli polepšati dan, da se nam pridružijo na slavnostnem koncertu ob praznovanju 30. obletnice v nedeljo, 20. junija 2010, ob 18.00 uri v župnijski cerkvi v Boštanju.

Vir: Občina Sevnica

« Nazaj na seznam