Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

60-letni jubilej delovanja Radiokluba Krško pospremljen z razstavo

Objavljeno: Četrtek, 05.03.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
60 let radiokluba krsko in razstava (11)

Ana Somrak, Darja Planinc, Bojan Klavžar in Bojan Majhenič

Radioklub Krško in Mestni muzej Krško sta 3. marca 60-letnico krških radioamaterjev pospremila s pogovornim večerom in otvoritvijo razstave z naslovom Radioamaterji: 60 let Radiokluba »Krško«. V krškem muzeju bo ta na ogled vse do 14. februarja 2021.

60 let radiokluba krsko in razstava (21)

Helena Rožman in Drago Bučar sta obiskovalce z besedo popeljala skozi zgodovino in dosežke kluba.

Pobudo za vzpostavitev razstave je dal Boško Karabaš, tajnik in zatem dolgoletni predsednik krškega radioamaterskega kluba, ki je pričel pod prvotnim imenom Rotocel in oznako »S53JPQ« (Soča Pet Tri Jadran Piran Queen) delovati v letu 1959. Ustanovili so ga Srečko Grošelj, Emil Dolinšek in Franc Oštir, tedaj dijaki dve leti pred tem ustanovljene Tehniške srednje šole Videm-Krško. S klicnim znakom »YU3JPQ« (danes SB3JPQ), ki je bil hkrati prvi klicni znak na območju Posavja, Dolenjske in širše okolice, je prvo zvezo 1. decembra istega leta z amatersko izdelano napravo vzpostavil Emil Dolinšek, kar je vzpodbudilo še več vedoželjnih, tehniškega znanja, raziskovanja radiokomunikacijske dejavnosti željnih domačinov, med drugim Leona Leonardisa, Stanka Klinca, Milana Žuraja, Vinka Pirca, Rajka Županca, Milana Colnerja, Anton Drobeža in druge, da so se vključili v novoustanovljeni klub. Ob 15-letnici delovanja je klub štel prek 100 članov, med najaktivnejšimi pa so bili poleg že omenjenih še Črtomir Čargo, Peter Lupšina, Marjan Pešec, Rajko Županc ml., Anton Gubenšek, Boris Škrlec, Edita Reiner, Silvo Škrbina, Bojan Kovač, Slavko Starešinič, Boško Karabaš idr.. Z namenom popularizacije radioamaterstva med mladimi so že leta 1977 na Osnovni šoli Jurija Dalmatina Krško ustanovili Primo predajno sekcijo ali t.i. PPS, v 90-ih letih prejšnjega stoletja pa so se učenci krške šole navdušili še nad amaterskim radiogoniometriranjem ali t. i. lovu na lisice z oddajniki, ki je pričelo kot sekcija delovati pri krškem klubu pod vodstvom Janija Kuslja konec 80-ih let prejšnjega stoletja, nekaj let kasneje pa tudi na krški šoli. Med drugim so leta 2012 člani Radiokluba Krško na svoji postojanki na Čretežu postavili največjo radioamatersko anteno v Sloveniji. Danes radioklub šteje 50 članov, kot predsednik ga vodi Bojan Klavžar.

60 let radiokluba krsko in razstava (39)

Delovanje kluba je na razstavi predstavljeno skozi tehniko in ostalo gradivo.

Pred otvoritvijo razstave v muzeju je delovanje kluba v pogovoru z dr. Heleno Rožman lepemu številu zbranih obiskovalcev v pedagoškem prostoru muzeja predstavil nekdanji predsednik Drago Bučar, o sami razstavi sta spregovorili njeni kustosinji in skrbnici zbirke dr. Helena Rožman in Nina Sotelšek, razstavo pa je odprla krška podžupanja Ana Somrak. Slednja je izpostavila tudi pomembno vlogo krških radioamaterjev med osamosvojitveno vojno za Slovenijo, saj je za potrebe Teritorialne obrambe tedaj delovalo kar okoli 30 članov krškega radiokluba, ki so preko vzpostavljenih zvez posredovali med drugim dragocene informacije o premikih enot JLA. Poleg navedenih so obiskovalcem spregovorili še direktorica KD Krško Darja Planinc, predsednik Radiokluba Krško Bojan Klavžar ter predsednik Zveze radioamaterjev Slovenije Bojan Majhenič.

B. M.
« Nazaj na seznam