Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

8. lutkovni festival »Kruha in iger«

Objavljeno: Četrtek, 30.05.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Lutkovni festival GLG 2019 (4)

Lutkovna skupina Pikapolonica OŠ Tržišče se je predstavila z lutkovno predstavo Najmanjša sovica ob spremljavi violončelistke.

V torek, 28. maja, se je na sevniškem gradu odvijal bogat lutkovno–gledališki festival, ki je razveselil otroke in njihove starše.

Lutkovni festival GLG 2019 (10)

S predstavo Moj dežnik je lahko balon in senčnim gledališčem se je predstavila lutkovna skupina Knapec OŠ Krmelj.

Star latinski rek »Panem et circenses« rimskega imperija, ki ga prevajamo kot »Kruha in iger«, je na sevniškem gradu pred osmimi leti pognal korenine s sodelovanjem sevniške pekarne Kruhek in zavoda Grajsko lutkovno gledališča Sevnica. Nastalo je ime festivala – Kruha in iger, ki je z leti prerasel v tradicionalni festival otroških lutkovnih in gledaliških predstav, na katerem se vsako leto predstavijo najuspešnejše lutkovne skupine osnovnih šol občine Sevnica. Letos je bila prireditev uvrščena celo v program »Sevniško grajsko poletje«, kar priča o rasti njene kvalitete in popularnosti. Veseli nas, da je lutkovno gledališka kultura in dejavnost na osnovnih šolah v porastu in kreativno prisotna med našimi učenci ter mladino, katerih nekatere predstave se skoraj vsako leto uvrščajo na finalno republiško tekmovanje slovenskega ljubiteljskega lutkarstva v organizaciji JSKD RS. Kljub deževnemu vremenu se je grajska dvorana Alberta Felicijana v torkovem poznem popoldnevu dodobra napolnila z gledalci, ki so videli tri lutkovne predstave.

Lutkovni festival GLG 2019 (18)

Gledališka skupina Zabavljači je v predstavo Peter in volk vključila še ...

OŠ Tržišče in njihova lutkovna skupina »Pikapolonica« se je predstavila z lutkovno predstavo »Najmanjša sovica«. V njej so mladi lutkarji igrivo in domiselno prikazali sovjo družino ter skupno skrb za najmlajšega mladička, ki se s pomočjo družinskih članov nauči letati. Za napetost in dramatičnost je poskrbela glasbena spremljava violončela, igrana v živo – kot del predstave, v kateri so nastopali učenci različnih starosti. Kot prava družina …

Lutkovni festival GLG 2019 (14)

... šolski orkester, ki je zaigral v zadnjem delu Albert Felicijanove dvorane na sevniškem gradu.

Na OŠ Krmelj deluje lutkovna skupina »Knapec«, ki se je tokrat predstavila s senčnim gledališčem in se predstavila s predstavo »Moj dežnik je lahko balon«. Kombinacija projekcijskih efektov je pri znani zgodbi še bolj poudarila atmosfero, magičnost svetlobe, barv in teme v teatru senc.

OŠ Blanca je nastopila z gledališko skupino »Zabavljači« v kombinaciji s šolskim orkestrom. Zaigrali so v predstavi »Peter in volk«. Sam skladatelj Sergej Prokofijev, ki je tudi avtor glasbene pravljice, je v uvodnem delu gledalce seznanil z glasbeno interpretacijo glavnih likov, ki so nas z bogato klasično glasbo in doživeto igro številnega gledališkega ansambla in orkestra popeljali v svet mednarodno znane pravljice …

Kulturno prireditev, ki jo podpirata tudi Občina in KŠTM Sevnica, bi lahko imenovali tudi »Otroci – otrokom« ali »Mladi – mladim«, saj so bili mladi lutkarji vrstniki navdušene publike. Upamo, da bo vsako leto več dobrih lutkovnih skupin in radovednih ukaželjnih gledalcev, ki bodo uživali v lutkovnih predstavah iz domačih logov. Za hitrejše minevanje časa med odmori, ki so bili med predstavami, je v grajskem stolpu vabila »Mizica, pogrni se!« s »Kruhkovimi« dobrotami, ob zaključku festivala pa so se obiskovalci že tradicionalno sladkali z veliiiko čokoladno torto.

Bernard Pungerčič (GLG), foto: Lea Pungerčič
« Nazaj na seznam