Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Absurdno tragična komedija Pošta odpira novo gledališko sezono Kulturnega doma Krško

Objavljeno: Petek, 15.10.2021    Rubrika: KULTURA Sporočilo
10_DX_9_b
To soboto, 16. oktobra, bo v sklopu gledališkega abonmaja v Kulturnem domu Krško uprizorjena absurdno tragična komedija o norostih našega časa Pošta. Predstava Drame SNG Maribor je nastala po besedilni predlogi Roka Gregorja Vilčnika, pod njeno režijo pa se podpisuje Juš A. Zidar.

Posebnost pisanja vsestranskega mariborskega 'skribomana' Roka Gregorja Vilčnika (1968) je pomenska in dogajalna razplastenost, ki aludira na vsemogoče norosti našega časa, za katere sam pravi, da jih lahko razumemo samo tako, da jih ne, in da je pomirjenje s tem pomemben del našega bivanja, manipulacija s tem pa pomemben del ustvarjanja.
4_DX-2_b

Svojo najnovejšo absurdno tragično komedijo Pošta (2019) je Vilčnik postavil na poštni urad, ki je včasih služil kot komunikacijski center, danes pa je samo še eden od členov v verigi prenasičene potrošniške obsedenosti. Ta absurdna tragična komedija med drugim preizprašuje postavko časa, ki na poštnem uradu na koncu sveta teče počasneje. Spremenjeno delovanje 'merilca' se je zgodilo ob transformiranem življenju novodobnih uporabnikov časa in prostora – 'priklopljenost' na medmrežje je spremenila vse – čas v kibernetičnem prostoru teče hitreje kot v realnosti, prostori, kjer se je včasih komuniciralo, so pozabljeni, ljudje, ki so se družili in povezovali, so 'odklopljeni' od sveta in priklopljeni na splet. A svet internetnih povezav je, zastrašujoče vizionarsko, za časom in prostorom dokončno obračunal še s svojim očetom – z realno stvarnostjo.

»Žunko, Dellarea in Koritnik so trije karakterno povsem različni poštni uslužbenci, ki vedno znova preigravajo iste komične situacije, ki se med seboj razlikujejo le po zahtevah stranke, ki se vsakokrat pojavlja v drugačni vlogi,« pravi Vilčnik.

Uprizoritve se je lotil mlad up gledališke režije Juš A. Zidar, ki o uprizoritvi pravi: »Na intimnem nivoju je to zgodba o posameznikih, ki živijo realnost, ki jih frustrira, in sta edino, kar jim preostane, edino, s čimer se hranijo, fantazma in hrepenenje po nekem drugem življenju, ki se morda nikoli ne zgodi. Torej zgodba o tem, kako nam življenje odteka v iskanju hipnih rešitev, da bi začasno osmislili temeljno nezadovoljenost s stvarno realnim v čakanju na neko drugačno življenje nekoč.« 
 
Drama SNG Maribor: Pošta
absurdno tragična komedija

sobota, 16. 10., ob 19.30 uri
za Zeleni in Modri abonma ter izven
Cena vstopnice: 15 € odrasli, 12 € upokojenci, 10 € študentje in dijaki
 
Vir: Kulturni dom Krško in Drama SNG Maribor
Foto: Damjan Švarc / Drama SNG Maribor
« Nazaj na seznam
»