Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Akciji v boju za kulturo so se danes pridružili tudi v Krškem

Objavljeno: Četrtek, 29.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
akcija_pet_pred_dvanajsto_kd_krsko (38)

Pet pred dvanajsto, kar daje simboličen pomen, je na ploščadi pred KD Krško s kratkimi plesnimi točkami nastopil Oddelek za sodobni ples Glasbene šole Krško pod mentorstvom Rosane Horvat.

Danes so na različnih javnih površinah različne kulturne ustanove, društva in posamezni ustvarjalci s kratkimi kulturno-umetniškimi nastopi želeli opozoriti na dejstvo, da je prav "živa" kultura eno od področij, ki jih je pandemija prizadela najhuje. V akciji #petpreddvanajsto so bili skupaj #vbojuzakulturo tudi v Krškem.

Na ploščadi pred Kulturnim domom Krško se je s plesnimi točkami predstavil Oddelek za sodobni ples Glasbene šole Krško pod mentorstvom Rosane Horvat, v atriju Mestnega muzeja Krško in Valvasorjeve kavarne je prepevala Mihaela Komočar Gorše, pred Studiem 44 oz. prostorom Big banda Krško so igrali Aleš Suša - saksofon, Janez Hrastovšek - pozavna, Urban Cedilnik - bas in Miha Koretič - kitara, v atriju Mencingerjeve hiše je nastopala Eva Fritz - fagot, v Valvasorjevi knjižnici Krško je potekalo javno branje Roka Sande, pred MC Krško pa je DJ poskrbel za glasbeno popestritev.
Žiga Kump

Žiga Kump

Kump: Zadnja javna kulturna prireditev je bila v Krškem oktobra lani

Kot je za naš medij izjavil Žiga Kump, koordinator in organizator kulturnih programov v Kulturnem domu Krško, gre za vseslovensko akcijo, ki jo je spodbudil Narodni dom Maribor, ki je podobno akcijo izpeljal že pred nekaj tedni, ko je pozval ustvarjalce, da so nastopali na balkonih. "Prej kot protestna je to bolj akcija ozaveščanja, pri čemer želimo opozoriti na dejstvo, da je prav 'živa' kultura eno od področij, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Naj samo omenim, da smo zadnjo javno kulturno prireditev ob fizični prisotnosti občinstva v Krškem imeli v prvi polovici oktobra lani, vse od takrat pa smo več ali manj na spletu. Možnost posredovati ustvarjalnost publiki je tako že nekaj čas zelo omejena," je poudaril in dodal, da so s temi nastopi želeli opozoriti, da so še vedno prisotni in bi se želeli resno pogovarjati o tem, na kakšen način bi se kultura spet odpirala in delovala v prihodnje. "Nismo neki diletanti, ne zanikamo zdravstvene situacije in je ne podcenjujemo, ampak enostavno menimo, da se nas mora jemati resno in se začnemo resno pogovarjati o tem," je še dejal Kump.

"'Živa' kultura naj se ponovno zažene smiselno"

Njegovo stališče - in upa si trditi, da tudi stališče KD Krško - je tako, da si seveda želijo, da se kulturne prireditve umestijo v tako fazo, ki bi omogočila, da se čim prej spet začnejo dogajati (najnovejši predlog je, da bi bile kulturne prireditve že v rumeni fazi, op. p.), "vendar naj se to naredi smiselno, torej z ne preveč omejevalnimi ukrepi, pri čemer seveda razumemo, da bomo še nekaj časa morali upoštevati razdaljo, nositi maske in da naša prizorišča ne bodo mogla biti povsem zapolnjena, ni pa najbolj smiselno, da se obiskovalce še dodatno obremenjuje npr. z obveznimi testiranji in podobnimi ukrepi, ob katerih bo, če bodo ti res obveljali, takšno odpiranje kulture neučinkovito in manj smiselno, saj bo ljudi odvrnilo od tega, da bodo šli na kulturno prireditev". Eden od razlogov, zakaj s takšnimi akcijami opozarjajo, pa je po njegovem tudi ta, da se ne bo možno na kulturne dogodke vrniti kar z danes na jutri, ljudje ne bodo kar planili, ampak bo najprej potrebno neko obdobje navajanja. "Želimo si, da se 'živa' kultura vrne čim prej, a brez pretiranih omejevalnih ukrepov, ki bi vplivali tudi na sproščenost obiskovalcev," je za konec povzel Kump.
Kultura, 5 pred 12 (4)

Mihaela Komočar GoršeZimzelena: Nad mestom se dani

Ob prihodu na prizorišče kulturnega dogajanja v atrij Mestnega muzeja Krško in Valvasorjeve kavarne se je slišala skladba Nad mestom se dani. Se obetajo kulturnim dogodkom svetlejši dnevi? »Kulturni ustvarjalci občine Krško in kulturnih institucij smo se odzvali povabilu Narodnega doma Maribor, ki je povabil h kulturnemu dogodku Pet pred dvanajsto – v boj za kulturo. Odziv sodelujočih je bil odličen, tako da so potekali kratki javni kulturni nastopi na več izbranih kotičkih v mestu, filmski ustvarjalci pa bodo pripravili tudi krajše filmske izseke za predvajanje na spletnih družbenih omrežjih. V vseh, ki smo bili danes prisotni na dogodku, so se prebudila čustva in občutja – na eni strani sreča in veselje, a na drugi žalost, ker že več kot leto dni nismo bili priča resnemu in kakovostnemu koncertnemu dogodku. Upam, da bomo našli sogovornika, ki bo pripravljen prisluhniti kulturnim ustvarjalkam in ustvarjalcem. Bili smo potrpežljivi, sedaj pa je čas, da namenimo kulturnemu izražanju več pozornosti,« je povedala Tinka Vukič. Mihaela Komočar Gorše je po svojem samostojnem solističnem nastopu povedala: »Vesela sem, da sem lahko danes sodelovala na prireditvi na prostem, čeprav je bila zelo kratka. Takšnih dogodkov nam manjka, zato je bilo zelo lepo videti obiskovalce, ki so prisluhnili zimzelenim slovenskim popevkam in vsako odpeto skladbo nagradili z aplavzom. Kultura je hrana za dušo, a odnos do nje je mačehovski, na žalost.«
Kultura, 5 pred 12 (16)

Eva FritzEva Fritz: Igrati doma ali pred publiko je popolnoma drugače

Glasbeno dovršeno zgodbo je v atriju Mencingerjeve hiše pripravila študentka zagrebške akademije za glasbo Eva Fritz na fagotu, za našo medijsko hišo pa je po zaključenem nastopu povedala: »Z nastopom sem želela pokazati moč in pomen kulture, njene ustvarjalnosti in vseh, ki poustvarjamo in ustvarjamo glasbene zgodbe. Kultura ni samo beseda, temveč je gibalo notranjih človekovih vzgibov, ki vodijo k tistemu najboljšemu in najsvetlejšemu, kar je v človeku. Srčno upam, da se bomo z obiskovalkami in obiskovalci kmalu lahko srečali v koncertnih dvoranah. Pogrešam igranje v orkestrih, komornih sestavih. To je popolnoma drugo doživetje, kot če igraš sam, kot je bilo to danes. Igrati pred publiko, v živo, ne pred kamerami, v glasbenem sestavu, je moja želja, za katero upam, da se bo kmalu uresničila.« Nastop je spremljala Evina mati, ki je dodala: »Pozdravljam organizacijo tega današnjega dogodka, kajti kultura je v trenutni situaciji zapostavljena, še posebej, če vse skupaj primerjamo z ukrepi na ostalih področjih. Nujno bi bilo, da se odprejo vrata gledališč in koncertnih dvoran, seveda ob upoštevanju vseh priporočil preprečevanja širjenja koronavirusa. Sama sem zvesta obiskovalka kulturnih dogodkov in jih pogrešam. Ne smemo pozabiti, da človek ni samo fizično bitje, temveč je tudi čustveno, duhovno … in tudi na tem področju potrebuje hrano.«

Naključni obiskovalki sta nam zaupali še mnenje o pobudi, da bi na kulturne dogodke v ustanove lahko prišli le tisti, ki so preboleli covid-19 ali pa tisti z negativnim testom. »V koncertnih dvoranah je mogoče s primerno razdaljo, z maskami, razkuževanjem in ustreznim prezračevanjem zagotavljati v visoki meri pogoje, da lahko obiskovalke in obiskovalci varno sledijo dogajanju na odru, tako da dodatna zaostrovanja pogojev niso nujna,« je menila prva, druga ji je pritrdila. »Kultura mora biti dostopna vsem, vsak se sam odloča o svojem zdravju in če bo omenjeni ukrep res sprejet, bodo določeni ljudje prikrajšani za umetniške užitke,« je pojasnila.

R. R., S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam