Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ana in Nada prvič skupaj

Objavljeno: Ponedeljek, 12.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
Ana Kovac. fotorazstava (7)

Črnobelim fotografijam Ane Kovač so ...

Danes se ponovno odpirajo vrata kulturnih ustanov in tako si lahko v galeriji Ana v starem sevniškem mestnem jedru po predhodni najavi ogledate razstavo fotografij ter izdelkov iz keramike.

Ana Kovač iz Hrastnika ima rada potovanja, na katerih skozi fotografski objektiv »ujame« tudi katero izmed arhitekturnih zanimivost, prepletenih z igro svetlobe, ki prebuja domišljijo in oživlja zgodbe iz preteklosti. Nada Simončič iz Sevnice se posveča izdelkom iz gline dobro desetletje. Mnoge njene unikatne in uporabne predmete krasi odtis čipke ali rastline iz narave, a včasih tudi slikarski motiv.

IN KAJ PRAVITA RAZSTAVLJAVKI?

»Vsaka razstava je zgodba zase, spoznavanje okolja in ljudi, z mnogimi posebnimi vtisi, ki bogatijo in dajejo polet nadaljnjemu ustvarjanju,« pove članica Foto kluba Hrastnik Ana Kovač ter nadaljuje, da se najraje posveča črnobeli fotografiji. »Seveda imam rada tudi barve, a pri fotografiji me vedno znova navdušuje igra svetlobe in temnih senc, ki izžarevajo nekaj neopredeljenega oziroma puščajo gledalcu odprto pot,« še pojasni in doda, da si želi novih potovanj, kjer bi našla nove izjemne motive, s katerimi bi skušala navdušiti tako na samostojnih kot skupinskih razstavah.

Ana in Nada v Galeriji Ana (3)

… krasno barvno nasprotje izdelki iz keramike Nade Simončič.

Nada Simončič, ki se s svojimi izdelki iz keramike predstavlja prvič, pravi: »Občutki pri postavljanju prve razstave izdelkov, v katere so vtkane tudi dobre misli, so bili izjemni. Izdelki, ki so postavljeni na ogled, so del mene. Začela sem z odtisom čipke na glino, in še vedno se najraje izražam skozi njo, potem sem nadaljevala z odtisom čipke v barvi ter s 3D vzorci nežnih cvetov. Del časa namenjam tudi izdelkom iz rdeče gline, v kateri upodabljam slovenski motiv rdečega nageljna, vendar na drugačen način, ki ni klasičen oziroma je klasika na moj način.«

RAZSTAVA NA OGLED DO KONCA MESECA APRILA

Predsednik KD Primož Trubar Loka pri Zidanem Mostu Zoran Cvar se je za možnost odprtja razstave, ki je potekala 27. marca, zahvalil lastnici galerije Bredi Drenek Sotošek: »Gospa Drenek Sotoškova je našemu društvu velikodušno odstopila prostor v razstavne namene in tako se lahko ustvarjalni posamezniki in posameznice predstavljajo v kulturnem domu v Loki ter v sevniški galeriji.« Razstava je na ogled do konca meseca aprila po predhodnem dogovoru na tel. št. 031 621 779 (Nada Simončič).

S. R.
« Nazaj na seznam