Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ana Krška v znamenju gibčnosti in peke kruha

Objavljeno: Ponedeljek, 04.07.2022    Rubrika: KULTURA Redakcija
ana desetnica (75)

Argentinka Cronopia

30. junija je v poznem popoldnevu v krškem parku pri Valvasorjevi knjižnici gostovala Ana Desetnica, v krškem poimenovala Ana Krška. Producent največjega mednarodnega uličnega festivala, ki se je zaključil z včerajšnjim dnem, je bilo že 25. leto ljubljansko Gledališče Ane Monro, ki je osrednja ulično-gledališka organizacija v Sloveniji, v Krškem, kjer ulični festival poteka od leta 2014 dalje, pa so njegovo gostovanje omogočili Kulturni dom Krško, Valvasorjeva knjižnica ter Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Krško.

ana desetnica (15)

Ulični festival v parku pri krški knjižnici

Medtem ko je vse do leta 2020 ulični gledališki festival v Krškem gostoval po dva dni, s prizoriščema in v povprečju petimi predstavami, razdeljenimi na levi in desni breg mesta, je zadnji dve leti sicer skoncentriran le na en prireditveni dan, v katerem se v dveh urah zvrstita po dve predstavi. A tudi zanje so obiskovalci navedenim domačim organizatorjem, ki finančno omogočijo predstave, nadvse hvaležni, saj te vselej postrežejo z žanrsko raznolikimi predstavami, med katerimi izstopajo dih jemajoči akrobatsko cirkuški nastopi. Tudi letos, ko je najprej predstavo uprizorila argentinska akrobatka Cronopia, zatem pa italijanski akrobatski duo Cicor Carpa Diem.

ana desetnica (118)

Katarina in Luca iz Italije

Artistka Cronopia je kontorzionistka, ki zvija telo kot gumico. Pri šestih letih je začela trenirati športno gimnastiko, pet let kasneje ritmično gimnastiko, pri 17 letih pa se je začela ukvarjati s cirkuškimi disciplinami, pri čemer se je posvetila trapezu in telesni kontorziji, skozi katero zvija, prepleta in ovija okončine okoli telesa. Cicor Carpa Diem, ki ga sestavlja dvojec Luca in Katarina, sta akrobatski duo že od leta 2016, ko sta diplomirala na cirkuški šoli v Madridu in se specializirala za drog, monocikel, žongliranje in tudi druge cirkuške prvine. V Krškem sta se prelevila v spretna peka, ki sta po zanimivem postopku vmesila testo in z njim žonglirala, med peko kruha pa izvajala akrobacije na mizi, v zraku in drogu, z lahkotnostjo vozila monocikel in kolo v eno in dvoje.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte