Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Anin glasbeni večer v tonih flavte in klavirja

Objavljeno: Ponedeljek, 05.09.2016    Rubrika: KULTURA Redakcija
DSC_0083

Pija Hočevar

Minulo soboto se je v cerkvi sv. Ane v Leskovcu pri Krškem zvrstil drugi Anin glasbeni večer v letošnji sezoni. Na njem sta nastopili dve izvrstni profesionalni glasbenici, flavtistka Pija Hočevar iz Šentjerneja in pianistka Špela Troha iz Krškega. 

Pija Hočevar se je glasbeno izobraževala z blok flavto, ob tem tudi s klavirsko harmoniko in solo petjem v Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu. Po zaključeni novomeški ekonomski gimnaziji je nadaljevala študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je z odliko diplomirala pri profesorju Mateju Zupanu. Pred slabim letom in pol je magistrirala na konservatoriju v Maastricthu na Nizozemskem in za svojo raziskavo prejela nagrado Univerze ZUYD.  Bila je članica Evropskega pihalnega orkestra, orkestrskih akademij v Avstriji in Belgiji in med študijem kot solistka in komorna glasbenica prejela številne nagrade. Sedaj deluje kot solistka, komorna glasbenica in pedagoginja na sevniški in trebanjski glasbeni šoli. 

DSC_0008

Špela Troha (desno)

Krčanka Špela Troha je obiskovala pouk klavirja v glasbenih šolah v Krškem in Brežicah, zatem pa šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.  Preko programa Erasmus je v letu 2015 študirala na Dunaju (ÜMDW) v razredu prof. Martina Hughesa, v začetku letošnjega leta pa z odliko in posebno pohvalo zaključila magistrski študij klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani  v razredu red. prof. Tatjane Ognjanovič. Je prejemnica mnogih najvišjih priznanj na mednarodnih tekmovanjih, med drugim je v letu 2009 prejela za izjemne uspehe Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet. Nastopila je z različnimi solističnimi recitali, kot solistka tudi z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in za izvedbo Schumannovega Koncerta za klavir in orkester prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Kot korepetitorka in profesorica klavirja poučuje na GŠ Sevnica.

Nastopajoči umetnici je na 2. Aninem večeru zbranemu občinstvu predstavil Filip Černelč. V letošnji, že 14. sezoni Aninih glasbenih večerov, se bo tretji zvrstil 21. septembra, na njem pa 3. zvrstil  V letošnji, že 14. sezoni Aninih glasbenih večerov, se bo 3. zvrstil 21. septembra, na njem pa bo nastopil Klavirski trio, sestavljen iz mladih glasbenikov iz Slovenije in Hrvaške.  

B.M., foto: Kulturno društvo Leskovec pri Krškem
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte