Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Anina pesem in 15 let Ljudskih pevcev iz Svibnega

Objavljeno: Sreda, 11.09.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Anina nedelja na Svibnem (2)

Ljudski pevci iz Svibnega so obeležili 15 let delovanja.

Minulo nedeljo so Ljudski pevci iz Svibnega pripravili v sodelovanju z domačim Aktivom kmečkih žena Arnika in sekcijo vinogradnikov iz Zagrada tradicionalno prireditev z naslovom Anina pesem v spomin na nekdanjo vodjo skupine. Ljudski pevci in pevke so s koncertom, na katerem je bilo slišati znane in malo manj znane ljudske pesmi, obeležila tudi 15 let delovanja, ki se je pričelo v okviru študijskih krožkov na pobudo velikega ljubitelja gozda Jožeta Praha.

Skupina, ki jo vodi Tatjana Kavšek, ohranja slovensko ljudsko pevsko izročilo – prepevajo zdravice, ponarodele ljubezenske in cerkvene pesmi, pesmi slovesa in dobrodošlice itd. Skupina rada obuja tudi stare ljudske običaje, kot je na primer ’pušenšank’. Ob jubileju so v goste povabili skupino Jesensko cvetje iz Šentjurja pri Celju ter skupino Studenčki iz Ivančne gorice. Vesel dogodek, ki je privabil lepo število krajank in krajanov, zaradi slabega vremena pa se je odvijal v večnamenskem prostoru podružnične šole, je s pevskim in plesnim nastopom popestrilo še 12 šolajočih se otrok ter mladi Svibenčani, ki obiskujejo GŠ Laško–Radeče. Zapeli so tudi mlajši člani družine Lazar, v kateri odrašča devet otrok, a zapeli so najstarejši štirje ob harmonikarski spremljavi najstarejšega brata Matije Lazarja. Predstavil se je tudi cerkveni pevski zbor iz Svibnega. Pevsko srečanje se je zaključilo s skupno pesmijo vseh nastopajočih.

Po zaključenem skupnem nastopu so zbrane nagovorili tudi gosti – župan občine Radeče Tomaž Režun, predsednik Turističnega društva Svibno Tone Renko, predsednica Prosvetnega društva Vrhovo Andreja Burkelc Klajn in direktorica KTRC Duška Kalin, ki je dejala, naj še dolgo pojejo in ohranjajo ljudsko izročilo, kajti »v Evropi ljudska pesem zamira«. Za dobro sodelovanje z ljudskimi pevkami in pevci se je zahvalila članica tamkajšnjega aktiva kmečkih žena.

Za prijetno nedeljsko druženje je Aktiv kmečkih žena Arnika, ki se bo s tradicionalno slovensko jedjo – kruhom, imenovan poprtnik, predstavil jeseni v Milanu, pripravil razstavo peciva in slaščic, vinogradniki iz Zagrada so poskrbeli za rujno kapljico, ob kateri je teknil pražen krompir.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki