Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Argentinski operni pevec in oratorijski solist nastopil v boštanjski cerkvi

Objavljeno: Petek, 29.11.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Luka Debevc Mayer (1)

V boštanjski cerkvi je nastopil argentinski operni pevec in oratorijski solist Luka Debevec Mayer, ki ima slovenske korenine.

Na koncertni turneji po Sloveniji se mudi argentinski operni pevec in oratorijski solist Luka Debevec Mayer in v torek zvečer se je predstavil v boštanjski cerkvi Povišanja sv. križa. Na orglah ga je spremljal Rok Juhant.

Eden najbolj prepoznavnih basistov na svetu se je rodil v Buenos Airesu v Argentini slovenskim staršem (mati je bila Ljubljančanka, oče je odraščal v Begunjah pri Cerknici). Na argentinski katoliški univerzi je študiral filozofijo in solopetje na umetniški akademiji. Pevec v lepi slovenščini pove, da je bila slovenska skupnost v Buenos Airesu vedno močno povezana z usodo in jezikom, zato so bile sobote in nedelje slovenske - slovenska šola, zbor in cerkev. Danes nastopa z vodilnimi orkestri v največjih dvoranah Južne Amerike, kjer živi in razvija pevsko kariero, a pogosto pride tudi v Slovenijo, do katere goji posebna čustva, ki sta mu jih privzgojila oče in mati. »Ata mi je vedno govoril o Cerkniškem jezeru, zaljubljen je bil vanj, in moj najljubši kraj v Sloveniji je in bo Cerkniško jezero, vsakič je drugačno in vedno prelepo. Ata je govoril resnico,« je povedala Luka Debevec Mayer v nekem intervjuju, v boštanjski cerkvi pa se je predstavil ter navdušil s sakralnimi pesmimi, močnim glasom, temperamentom in dostopnostjo.

S. R., foto: A. Lisec
« Nazaj na seznam