Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Arheološka podoba v plakatih Matjaža Vipotnika

Objavljeno: Petek, 08.02.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
IMG_9414
V letu, ko Posavski muzej obeležuje 70 let delovanja in v tednu, ko Slovenci praznujemo naš kulturni praznik, se z razstavo Arheološka podoba v plakatih Matjaža Vipotnika zaziramo v sodelovanje Posavskega muzeja z enim največjih slovenskih grafičnih oblikovalcev, Prešernovim nagrajencem Matjažem Vipotnikom.

Iz naslova razstave Arheološka podoba v plakatih Matjaža Vipotnika je razvidno, da ne gre za klasično arheološko razstavo, temveč za podobe arheologije, kakor jih je videl oblikovalec. Predvsem je pa razstava spominska – nastala je kot poklon pred dvema letoma preminulemu Matjažu Vipotniku.
IMG_9431


S podobami, ki jih je ustvarjal Vipotnik smo rasli vsi – pa naj gre za plakate, gledališke liste in celostne grafične podobe. Prenekateri njegov izdelek je postal del slovenskega kolektivnega spomina: znani Marx na kolesu, plakati za film Splav meduze, za predstavo Missa in A minor, za Jazz festival, za poezijo Svetlane Makarovič, ovitki plošč Odpotovanja Tomaža Pengova in Ljudje Janija Kovačiča, naslovnice Mladine, priponka 133. člen in še bi lahko naštevali.

Razstava Posavskega muzeja ne cilja na celoten opus Vipotnikovega ustvarjanja – je predvsem tematska in osredotočena na Vipotnikovo oblikovanje plakatov in grafičnih podob za arheološke razstave. Hkrati je pa prva razstava, ki je nastala v Vipotnikov spomin po njegovem slovesu.

Da je prišlo do sodelovanja arheološke stroke z Vipotnikom se moramo zahvaliti predvsem profesorju ddr. Mitji Guštinu, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih deloval kot kustos arheolog v Posavskem muzeju Brežice. Pobuda za sodelovanje z Vipotnikom je namreč prišla z njegove strani in po njegovi zaslugi se Posavski muzej Brežice lahko še danes ponaša z Vipotnikovimi vrhunskimi oblikovalskimi izdelki. Drugi del iste pripovedi je pa Vipotnikova ljubezen do arheologije, ki jo je gojil od mladih let. Za arheologijo ga je namreč navdušil njegov srednješolski profesor Dremelj. Vipotnikovi sorodniki vedo povedati, da ga je strast do arheologije držala do zadnjega dne.

V Posavskem muzeju smo zelo hvaležni Vipotnikovi družini, da je podprla in z odobravanjem sprejela razstavo, ki je nastala v Vipotnikov spomin. Na odprtju sta bili prisotni tudi Vipotnikova nekdanja žena, igralka Marijana Brecelj in hči, Liza Vipotnik.

Obiskovalce je najprej nagovorila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj, glasbeni program pa je zagotovila Glasbena šola Brežice. Kustosinja za arheologijo in soavtorica razstave Jana Puhar je predstavila razstavo, nato pa besedo predala profesorju Mitji Guštinu, ki je izpostavil osebni vidik sodelovanja z Matjažem Vipotnikom. Po zahvalah sodelujočim, oblikovalcu Mateju Filipčiču in soavtorju besedil Iztoku Premrovu je večer sklenila Marijana Brecelj z recitiranjem poezije Ceneta Vipotnika, Matjaževega očeta.

Poleg Vipotnikovih plakatov so na razstavi predstavljeni tudi arheološki predmeti iz zbirke Posavskega muzeja Brežice. Na ogled je gradivo, ki je Vipotniku bilo v navdih pri oblikovanju grafičnih postavitev. Do 18. 5. si obiskovalci lahko ogledajo bronastodobni grob svečenice iz Dobove, ostanke keltskega bojnega voza, starejšeželeznodobne najdbe iz gomil na Libni ter druge dragocenosti iz arheološke zbirke.

Jana Puhar, Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam