Časopis za pokrajino Posavje
14.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Arhitekturni in umetnostni biser sredi Krškega

Objavljeno: Torek, 09.04.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
Arhitekturni in umetnostni biser sredi Krškega

Podžupan Krošelj med predajo ključa mavzoleja direktorici KD Krško Darji Planinc

Minulo soboto je bil v krškem mestnem parku ob krajši slovesnosti in predstavitvi odprt mavzolej družine Hočevar, ki sodi med najpomembnejše neogotske spomenike iz obdobja 19. stoletja na Slovenskem. Hkrati je bil družinska grobnica krških mecenov zaupana v upravljanje Kulturnega doma Krško.

Občina Krško je leta 2011 družinski mavzolej zakoncev Hočevar, ki ga je dala leta 1886 zgraditi Josipina Hočevar – vanj so bili leta 1890 preneseni iz tamkajšnjega pokopališča posmrtni ostanki leta 1886 preminulega Martina Hočevarja, leta 1911 je bila vanj pokopana tudi Hočevarjeva – razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, če tudi bi lahko glede na zasnovo spomenika in njegovo bogato notranjost sodil med spomenike državnega pomena.

Arhitekturni in umetnostni biser sredi Krškega

Marija Režek Kambič iz ZVKD OE Ljubljana in "Janez Mencinger"

Kot je dejala Marija Režek Kambič iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana, predstavlja Hočevarjev mavzolej enega izmed najkakovostnejših spomenikov poznega 19. stoletja na Slovenskem: »Ko govorimo o celostnih umetninah, kjer se spretno prepletajo arhitekturna z likovno, dekorativnimi in uporabnimi umetnostmi. Tukaj lahko rečemo, da gre dejansko za vrhunec tega ustvarjanja na Slovenskem, da gre za majhen biser, ki združuje vse tehnike tistega časa, govorimo tako o mozaikih, kiparski umetnosti, arhitekturi in vitražih, ki zastekljujejo okenske odprtine tega čudovitega objekta.« Načrt naj bi izdelal graški arhitekt iz kroga znanega graško-munchenskega arhitekta Georga von Haubberrisserja ml., kamniti del pa so izdelali v ljubljanski tvrdki Feliks Toman, ki so se izkazali pri sicer več znamenitih gradenj, med drugim so zgradili tudi grobnico Anastazija Gruna pri leskovškem gradu Šrajbarski turn.

Arhitekturni in umetnostni biser sredi Krškega

Jože Drešar, direktor GNOM, restavratorji katerega so opravili zahtevna obnovitvena dela.

Zahtevno obnovo grobnice, ki je potekala v letih 2017 in 2018, je na otvoritvi predstavil direktor podjetja GNOM Jože Drešar, ki je med drugim poudaril, da je edinstvenost mavzoleja tudi v tem, da je poslikan njegov podzemni del, torej grobnica, podžupan občine Silvo Krošelj pa izpostavil, da občinska uprava in občinski svet, ki potrjuje investicije, namenjta obnovi objektov s področja ohranjanja kulturne dediščine veliko razumevanja: »Za seboj imamo kar nekaj dobrih, celovito in lepo saniranih objektov, če omenim le grad Rajhenburg, Valvasorjevo in Mencingerjevo hišo.« Povedal je še, da je občina iz občinskega proračuna namenila v obnovo kar 90.000 evrov, še dodatnih 20.000 evrov pa pridobila na razpisu ministrstva za kulturo. Po prvemu delu predstavitve v Dvorani v parku je podžupan pred mavzolejem predal njegov ključ direktorici Kulturnega doma Krško Darji Planinc, saj bo Hočevarjev mavzolej poslej v upravljanju Kulturnega doma Krško in strokovnega kadra njegovih enot. Kar pomeni, da si bodo lahko na podlagi vnaprejšnjega dogovora ta mali biser, kot je mavzolej imenovala Režek Kambičeva, tudi ogledali domačini in obiskovalci, seveda skladno z izkazano pieteto do kulturnih in grobnih spomenikov.

Po ogledu mavzoleja so se obiskovalci zadržali še v mestnem parku, kjer so priložnostno pogostitev pripravile članice Aktiva kmečkih žena Sremič, sicer pa je program, v katerem sta nastopila tudi organista Glasbene šole Krško, povezoval Boštjan Arh v preobleki Janeza Mencingerja.

B. M.

 
« Nazaj na seznam