Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Artiški tamburaši bodo nastopili na 41. Festivalu tamburašev in mandolinistov Slovenije

Objavljeno: Torek, 14.03.2023    Rubrika: KULTURA Redakcija
jskd-brezice-regijski-koncert-tamburasev (48)

Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče s solistoma Adrijano Jelen in Kristianom Franićem

V Domu kulture Brežice je minulo soboto v organizaciji JSKD OI Brežice in JSKD RS potekal regijski tematski koncert tamburašev Dolenjske, Bele krajine in Posavja, na katerem sta med sedmimi zasedbami, ki so se potegovale za mesto na 41. Festivalu tamburašev in mandolinistov Slovenije 2023, nastopila tudi Tamburaški orkester Glasbene šole Brežice in Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče.

Tamburaški orkester GŠ Brežice, ki je leta 2010 nastal na temeljih dolgoletne tradicije tamburaštva v brežiški občini, je pod umetniškim vodstvom Anamarije Šimičić, prof., zaigral tri glasbene sklope na temo Gremo na ples, ki so ponazarjali različne plese in plesne motive, od francoskega cancana (Zaboky Can Can), belokranjskega plesa z značilnim svatovskim kolom (Melodije iz Poljanske doline) do poskočne hitre polke (Na saoniku).
jskd-brezice-regijski-koncert-tamburasev (19)

Tamburaški orkester GŠ Brežice

Artiški tamburaši, ki letos slavijo 55-letnico delovanja orkestra in 90 let tamburaštva v Artičah, so se pod vodstvom dirigentke in umetniške vodje Klare Šimičić predstavili na temo Neskončna ljubezen, njihov izbor skladb (Stardust, Cvetje v jeseni, Na te mislim) je vodil skozi doživetje neskončne ljubezni. Pri zadnji sta kot solista nastopila Adrijana Jelen (vokal) in Kristian Franić (kitara).

Poleg obeh posavskih tamburaških skupin so nastopili še: Viniški tamburaši (umetniška vodja: Mojca Mravinec), Tamburaški orkester Dobreč (umetniški vodja: Gregor Zagorc), Tamburaški orkester KUD Carmen Cord Metlika (umetniški vodja: Matej Matkovič), Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj (umetniški vodja: Anton Grahek) in Tamburaška skupina FS Ivan Navratil Metlika (umetniški vodja: Stane Križ).
jskd-brezice-regijski-koncert-tamburasev (11)

Na državni festival se je uvrstil tudi Tamburaški orkester Dobreč.


Koncert v Brežicah je bil eden od štirih tematskih koncertov, s katerih se na državni festival, ki bo 22. aprila potekal v Rogaški Slatini, uvrstijo najboljše skupine s posameznih regijskih koncertov. Kot je omenila povezovalka Anja Urek, zgodovinski viri pričajo, da so se pred več kot 130 leti na slovenskih odrih že zaslišali prvi zvoki tamburic, do tedaj so se s tem glasbilom srečevali le popotniki, ki so zašli v kraje ob Kolpi, kjer se je tamburica igrala skoraj pri vsaki hiši. Zvok tamburic in mandolin je drugačen, je prijeten in vabljiv. Dolga leta so bile tamburice poleg violin edini instrument, ki so jih godci igrali na gostijah in ob posebnih priložnostih, šele kasneje jih je delno izpodrinila harmonika, je še navedla.

Na državni festival Dobreč in Artiče
jskd-brezice-regijski-koncert-tamburasev (65)

Predstavniki vseh sedmih tamburaških skupin s prejetimi priznanji, strokovna spremljevalca in povezovalka koncerta


Strokovna spremljevalca sta bila mag. Damir Zajec in prof. Tomaž Habe, ki sta na koncu tudi izbrala najboljše. Na podlagi programa in nastopa sta na državno tekmovanje povabljena Tamburaški orkester Dobreč in Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče. Le-ta je prejel tudi zlato plaketo s pohvalo za osvojenih 95 % točk, medtem ko si je Tamburaški orkester GŠ Brežice za osvojenih 89,5 % točk zaslužil zlato plaketo. Omenili so tudi tri dobitnike posebnih priznanj, ki jih bodo podelili na državnem festivalu. Tamburaški orkester Dobreč ga je prejel za sestavo programa Slovanska rapsodija, Viniški tamburaši za sestavo programa Da bi bilo življenje brez glasbe ena sama napaka, umetniški vodja Tamburaškega orkestra Dobreč Gregor Zagorc pa za dobro priredbo skladbe Što te nema.

R. R., foto: R. R., V. B.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»