Časopis za pokrajino Posavje
19.08.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Avtorski večer Špele Avsenak v Viteški dvorani

Objavljeno: Sobota, 02.02.2019    Rubrika: KULTURA Redakcija
glasbena_sola_brezice_koncert_spela_avsenak23
Glasbenica Špela Avsenak je zadnji januarski dan dodobra ogrela spremljevalce svojega koncerta, ki ga je naslovila »Moj svet«, s kolegi glasbeniki ga je priredila v brežiški Viteški dvorani.

Zbrane skladbe, ki povzemajo del njenega dela skozi leta, je skladateljica, ki je zaposlena kot profesorica na Glasbeni šoli Brežice, prepustila v pripravo in izvajanje učencem in učiteljem šole: solistom, tamburaškemu orkestru in Vokalni skupini Solzice.

Koncertni večer je pričela Špela Avsenak z igranjem na klavirju in spremljavo Lucije Grošelj Borozan na violončelu, ko sta zaigrali avtorsko skladbo In my world.
glasbena_sola_brezice_koncert_spela_avsenak46


V skrbno izbranem koncertnem programu smo slišali prve izvedbe pesnitev Cirila Zlobca (Poet), Toneta Pavčka (Zvezek z zvezo), Mile Kačič (Tri miniature: Svet-Mrak-Iščem te) in Ferija Lainščka (Želja) ter prvo izvedbo avtoričinega Metulja in nato priredbo v prvi izvedbi slovenske ljudske Šetala sem ter slovenske ljudske Ena ptička priletela, v prvi izvedbi priredbe za tamburaški orkester. Sicer pa je Špela Avsenak podpisana še pod skladbe Bela, Župančičevo Uspavanko in Preprosto tako ter pod priredbe izvajanih skladb.

Koncertni večer so s sodelovanjem podprli: Simon Širec z igranjem na saksofon, Darija Stanović, Pierina Cavaliere Mršić in Karolina Vegelj Stopar s klavirsko spremljavo, flavtista Timotej Hribar in Katja Bogovič in na vibrafonu Goran Gorše. S petjem so program obogatili Marko Škofca, Aljaž Božič, Katja Bogovič in Maja Tomić ter Mihaela Komočar Gorše, Marjetka Podgoršek Horžen in Petra Uršič Novaković ob Tamburaškem orkestru z dirigentko Anamarijo Šimičić ter Vokalna skupina Solzice, dirigentka Marjetka Podgoršek Horžen. Izvedbe skladb so poslušalci nagrajevali z aplavzi kot tudi povezovanje programa Maje Tomić.

Avtorici Špeli Avsenak so bile namenjene iskrene čestitke, med njimi ravnatelja šole mag. Daniela Ivše z besedami ponosa, da dela in ustvarja v njihovem kolektivu, ter željo, da bi bil doživet večer še naprej vzpodbuda za nadaljnje delo; očetova pohvala, glasbenika Janka Avsenaka, da je bila pridna, je zazvenela še posebej toplo, ko se je nato avtorica na prisrčen način zahvalila izvajalcem programa in mentoricam, saj je bilo treba vložiti mnogo truda in volje, da je večer uspel, ter celotnemu kolektivu za vso izkazano podporo.

N. J. S., foto: R. R. in PMB
« Nazaj na seznam
»