Časopis za pokrajino Posavje
6.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Benčinova razstava Vse mine

Objavljeno: Sobota, 20.06.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
P6180020
Društvo ljubiteljev fotografije Krško je 18. junija v Dvorano v parku postavilo samostojno fotografsko razstavo svojega člana Branka Benčina. Razstava, ki bo na ogled do 14. julija, ima pomenljiv sporočilni naslov Vse mine.  

P6180009
Brežičan Benčin, ki se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja od srednje šole, je aktiven član društva že od njegove ustanovitve leta 1997. Imel je več samostojnih razstav, sodeloval je na skupinskih in je prejemnik raznih nagrad in priznanj z različnih fotografskih natečajev. Ob svojih tokratnih fotografijah je dejal, da so nastale na izletih ter ob obisku etnoloških muzejev in zanimivih krajev. »Ta tematika me zanima. V mojem otroštvu so bili to uporabni predmeti, ki so jih potrebovali pri vsakdanjem delu. Danes pa se jih ne uporablja več, marsikdo jih sploh ne pozna, vsaj večina mladih ne. Zato je prav, da jih ohranimo za njih. Pred desetletji so bile tudi hiše takšne, kar je danes zanimivo videti. Včasih se je tako živelo in to ni še tako daleč nazaj,« je strnil svoje misli razstavljavec. Tematsko je razstava razdeljena na detajle orodij in tradicionalne stavbe. Fotografije so harmonično barvno usklajene, saj so ujete med sivo rjavo z oker zelenimi niansami. »Temačnost, ki jo nudi temno rjava nas nagovarja z minljivostjo in razpadom. Drobni odtenki sveže zelene vlivajo upanje na prihodnost,« je med drugim iz zloženke prebrala predsednica društva Jožica Mikek Veber, ki je nadaljevala, da fotografi ne govorijo veliko, saj sporočajo preko fotografij. »Tako naj tudi tokrat zgovorno spregovorijo razstavljena fotografska dela,« je zaključila Mikek Vebrova ter na nastop povabila kitarista Miho Koretiča. A, ker vse mine, je tudi glasba, spojena z okoljem ter poslušalci v njem, izzvenela v četrtkov večer ter mnogim zagotovo še dolgo v noč odzvanjala, saj je zven kitarskih strun, na katere je brenkal Koretič, zapisoval glasbene utrinke tudi z večno mlado zimzeleno melodijo pred leti preminule pevke Grosove, ki je prepevala: »… Zato sem noro te ljubila, da bi ob tebi pozabila, spomine, enkrat pa vse mine ...«

Vodja JSKD Območne izpostave Krško Tinka Vukič je v pogovoru dejala, da je to prva »pokarantenska« razstava, ki so se jo lahko udeležili obiskovalci ter je potekala ob spremljavi glasbe v živo. »Do konca leta se bo zvrstilo še šest enomesečnih razstav, kot smo v začetku leta tudi načrtovali,« je za naš medij še povedala in dodala, da bo naslednja otvoritev 16. julija, ko se bodo s Krškimi kolaži predstavili člani Društva likovnikov Krško – OKO.

M. H.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Zibelka Anastazija Grüna

07.05.2020 | Redakcija

Pija – lončena posoda za mast

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led