Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Beremo z Božo Ojsteršek

Objavljeno: Sobota, 17.02.2018    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSCF1261 (Large)
V Valvasorjevi knjižnici – enoti Senovo je potekalo še zaključno dejanje ob prazniku KS Senovo. Vilko Planinc, vodja senovske enote Valvasorjeve knjižnice, je gostil Božo Ojsteršek, dolgoletno učiteljico slovenskega jezika na OŠ XlV. divizije Senovo, predvsem pa širše znano režiserko v Gledališki skupini DKD Svoboda Senovo, ki je prvo igro na domačem odru z odraslimi igralci režirala leta 1993.

Uvodoma je Boža Ojsteršek spregovorila o svojem delu v šoli in šolski knjižnici ter prizadevanjih za pridobitev krajevnega izposojališča, v katerem je dogodek potekal. V pogovoru sta se prepletali obe področji – knjižničarstvo in poučevanje slovenščine v domačem kraju. Ob tem je opozorila na rabo nekaterih lokalnih zemljepisnih imen in njihovih izpeljank: senovski večer (napačna raba – senovški večer), strelišče v Zaklu (napačna raba – strelišče Zaklo ali Zakov), Armez (napačna raba – Armes). Predlagala je, da k pravilnosti in poenotenju zapisov pristopijo pristojni na osnovi strokovnih pravil, da k sodelovanju povabijo sloveniste in geografe, ki živijo v kraju, in nato okronajo svoje delo z novim zemljevidom Senovega z okolico. En tak zemljevid je izšel leta 1986, a je neuporaben.

DSCF1369 (Large)
Kasneje je spregovorila tudi o Avgustu Fabjančiču (1896 – 1964), Senovčanu, publicistu, pesniku, pisatelju, dramatiku, soustanovitelju kulturnega društva, izdajatelju lokalnega časopisa Naš prijatelj, igralcu, pevcu, režiserju in tudi županu. Med raziskovanjem Fabjančičeve ustvarjalne poti je Ojsterškova lani na oder postavila njegovo kmečko igro Amerikanski dolarji. Povedala je še, da so znotraj DKD Svoboda osnovali skupino, ki bo postopoma pod vodstvom zgodovinarke Andreje Jankovič Deržič proučevala Fabjančičevo delo in vsako leto predstavila en del njegovega ustvarjalnega opusa. Načrtujejo, da bodo letos v oktobru predstavili pesniško zbirko Krik ranjene mladosti, ki je nastala med prvo svetovno vojno.

V prijetnem večeru sta z voditeljem pred polno knjižnico spregovorila še o projektu medgeneracijskega branja in tudi o tem, kaj Boža Ojsteršek prebira.

V kulturnem programu je nastopila Glasbena skupina Knapi s pevko Saro Ojsteršek, zbrane sta pozdravila direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunovič in Vlado Grahovac, predsednik KS Senovo. Za presenečenje so poskrbeli učenci dramskega krožka OŠ XlV. divizije Senovo pod vodstvom Simone Šoštar in ob spremljavi Petra Dirnbeka. Zapeli so gostji in vsem zbranim v knjižnici Senovo.

B. C.
« Nazaj na seznam