Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bibliobus že prispel v Krško, voziti začne 5. oktobra

Objavljeno: Petek, 17.07.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
bibliobus (38)

Pred bibliobusom stojijo: (z leve) direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, direktor podjetja AS Domžale Uroš Erdani, oblikovalec bibliobusa Janez Cvahte in direktorica Knjižnice Sevnica Anita Šiško.

Vse je tako rekoč že pripravljeno, da bo projekt Posavska potujoča knjižnica zaživel tudi v praksi. V petek dopoldne se je namreč na dvorišče OŠ Jurija Dalmatina Krško s predvajano "himno" potujoče knjižnice po zvočnikih že pripeljal bibliobus, ki je tako naznanil skorajšnji začetek dejavnosti posavske potujoče knjižnice, ki bo začela delovati oktobra letos.

Bibliobus bo vozil po petih posavskih občinah

bibliobus (21)

Na ogledu notranjosti bibliobusa

Kot nam je povedala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, ima projekt Posavska potujoča knjižnica že kar dolgo brado, saj je ideja o tem padla že leta 2015. Predlani je projekt dobil podporo vseh posavskih županov, razen iz Bistrice ob Sotli, kjer so se odločili, da ne bodo pristopili k temu projektu. Župani so skupaj s knjižnicami podpisali pismo o nameri, ki so ga poslali na Ministrstvo za kulturo, od katerega so prejeli konkreten znesek, 180 tisoč evrov. To je pomenilo, da so bili uspešni na prijavi na razpis. "V letošnjem letu bomo izvedli dokončno plačilo bibliobusa, z današnjim dnem pa je le-ta prispel v Posavje," je dejala in dodala, da bo bibliobus pod okriljem Valvasorjeve knjižnice Krško, Knjižnice Brežice, Knjižnice Sevnica in Knjižnice Laško, enota Radeče omogočal dostop do knjižničnega gradiva v občinah Krško, Kostanjevica na Krki, Brežice, Sevnica in Radeče. Navedla je, da vozilo v celoti stane 314.516 evrov, poleg ministrstva ga bodo sofinancirale tudi vse omenjene občine v deležu števila prebivalstva.

Knjižnica v malem

bibliobus (27)

Skupinska fotografija vseh, ki so prisostvovali prihodu bibliobusa v Posavje

Kot nam je še izjavila, je načrtovanih 71 postajališč bibliobusa po Posavju, stal pa bo 85-krat, večinoma enkrat na mesec, v nekaterih krajih pa tudi na vsake 14 dni. "To so predvsem kraji, kjer imajo šole in vrtce in kjer nimamo stacionarne knjižnice," je pojasnila in nadaljevala, da je bibliobus dejansko knjižnica v malem, saj nudi vse, kar nudijo stacionarne knjižnice, kar pomeni izposojo, fotokopiranje, skeniranje in naročanje gradiva, brskanje po bazah itd., dodana vrednost bodo tudi bibliopedagoške ure, ki bodo potekale na njem, pa prireditve, tako da Lobnikar Paunovićeva že zdaj vabi krajevne skupnosti, da če imajo namen v bližnji prihodnosti organizirati kakšno prireditev, lahko poskrbijo tudi še za predstavitev bibliobusa. Kot je še zaupala, bodo otvoritve postajališč potekale septembra v tednu mobilnosti, prvo vožnjo pa bo bibliobus opravil 5. oktobra 2020. "Vozil bo vse od hrvaške meje pa do Radeč, šel bo tudi na Svibno, ki bo najvišja točka, na katero se bo povpel, in Razbor pod Lisco," je omenila.

Bibliobus namenjen predvsem otrokom in starejšim

Kot je še pojasnila, je na določitev postajališč veliko vplivala gostota prebivalstva v kraju in oddaljenost stacionarne knjižnice. "Na Raki, kjer bi lahko bila knjižnica, pa je ni, smo načrtovali, da se bo ustavil dvakrat na mesec, prav tako v kakšnem manjšem kraju, kjer je veliko otrok in starejših nad 65 let, skratka, kjer je večji delež manj mobilnega prebivalstva. Bibliobus je namreč namenjen predvsem nemobilnemu prebivalstvu, ki drugače nima dostopa do navadne knjižnice in si tako težje izposodi knjigo," je še povedala. Dodala je še, da bodo lahko po zaslugi lanske donacije podjetja A1 v višini 9500 evrov za nakup knjig za otroke in mladino, nekaj denarja so dodale tudi občine, police bibliobusa napolnili s 1500 enotami novega gradiva in še 3500 enotami ostalega začetnega gradiva iz vseh posavskih knjižnic, tako da bo na njem skupno kar 5000 enot knjižničnega gradiva, v skladišču pa na začetku kar okoli 10 tisoč.

Prihod bibliobusa v Posavje so poleg predstavnikov posavskih knjižnic pozdravili tudi Uroš Erdani, direktor podjetja AS Domžale, v katerem so ga izdelali, Janez Cvahte, oblikovalec bibliobusa, Lara Gligić, ena od članic krškega društva Prostor vmes, ki je poskrbelo za celostno podobo bibliobusa, ter krški podžupan Silvo Krošelj. Na bibliobusu bo občane sprejemal nov bibliotekar v krški knjižnici Matjaž Stibilj, za volanom pa bo Marjan Mrgole.

Kako je bibliobus videti od blizu, si lahko ogledate v nekaj posnetkih na Facebook strani Posavskega obzornika.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam