Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bogastvo motivov na slikarskih platnih

Objavljeno: Nedelja, 28.11.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
21. likovni shod Grad 2021 (37)

Razstavni prostori na sevniškem gradu vabijo k ogledu likovnih del XXI. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2021.

V Mosconovi galeriji na sevniškem gradu so na ogled slikarska in eno kiparsko delo letošnjega XXI. mednarodnega sevniškega likovnega shoda Grad 2021. Na razpis, ki sta ga pripravila sevniška območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Sevnica, se je prijavilo 45 likovnih ustvarjalcev iz Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške.

JUNIJSKO LIKOVNO USTVARJANJE ZA NOVEMBRSKO RAZSTAVO OB PRAZNIKU OBČINE SEVNICA

Skupina 23 sodelujočih je v mesecu juniju ustvarjala pod vodstvom Rudija Stoparja v parku ob zgradbi Občine Sevnica in na trgu, od koder se širi pogled na grad, kjer so običajno potekali likovni shodi. 22 ustvarjalk in ustvarjalcev je ustvarjalo v zavetju doma zaradi časa, ki ga je v poetičen opis »ujel« mentor likovnega shoda: »Melanholičen je čas in negotov, ko se nahajamo v vrtincu povsem novih, nikoli živetih sprememb; ko se nam pred nosom drobi in spreminja realnost. Trenutno lebdenje v zadovoljstvu zveni prijazno, v resnici pa je sarkastična opazka časa, ki nas ne pusti ne naprej ne nazaj. Obenem je čas, ko pozabljamo, kako je bilo in predvsem ne vemo, kako bo.« Ustvarjalke in ustvarjali so izbirali med tremi različnimi temami: Nadrealizem časa, Med sanjami in resničnostjo, Detajli, a kdor je želel, je lahko izbral lastno temo za likovno izražanje.

21. likovni shod Grad 2021 (15)

Slikarka Boža Jambrek iz Šentjerneja je upodobila spominsko obeležje, ki je bilo pred tremi desetletji postavljeno v parku pri sevniški občinski stavbi.

Na letošnjem likovnem shod Grad 2021 so obeležili tudi letošnjo 30. obletnico osamosvojitvene vojne, kajti Boža Jambrek in Mojca Musar sta vsaka na svojem slikarskem platnu upodobili spominsko obeležje, ki je bilo pred tremi desetletji postavljeno v mestnem parku in ob katerem so zasadili tudi lipo.

ČASTNI GOST LIKOVNEGA SHODA GRAD 2021

Častni likovni gost sevniškega likovnega shoda je bil Brane Praznik – mojster akvarela, najzahtevnejše in najbolj občutljive slikarske tehnike – ki je po zaključenem junijskem ustvarjanju strnil svoje vtise: »21. likovni shod Grad 2021 ni navadno srečanje likovnih ustvarjalcev. Naj izpostavim: gre za utečen in tradicionalen shod, ki vsako leto pokaže vrsto novih, izvirnih in sodobnih del ter kaže na vseobsežno likovno ustvarjanje in kjer gre za druženje starih in novih znancev, izmenjavo pogledov na umetniško ustvarjanje ter izmenjavo izkušenj in znanja. Ne morem niti mimo odlične organizacije in vodenje shoda, ki ji snemam klobuk. Skratka, na sevniški likovni shod gledam kot na enega vrhuncev likovnega ustvarjanja v Sloveniji. Edino pripombo, ki smo jo imeli navzoči (povedano v šali) se nanaša na močno ploho dežja, ki nam je pokvarila zaključni del ustvarjanja. Organizatorjem priporočam kakšne dolgoročne pogodbe za lepše vreme.«

BRONASTE PLAKETE IN PRIZNANJA

21. likovni shod Grad 2021 (7)

Slika absolutnega zmagovalca mednarodnega likovnega shoda, Italijana Alessandra Finozze.

Vsi sodelujoči, ki se s svojimi likovnimi deli predstavljajo v Mosconovi galeriji na sevniškem gradu, so prejeli priznanje in bronaste plakete za sodelovanje na likovnem shodu, pet najboljših avtorjev po izboru ocenjevalne komisije pa je prejelo srebrne in zlate plakete ter nagrade. Prejemniki srebrnih plaket za leto 2021 so Christian Fermo iz Italije, Nevenka Flajs iz Brezja pri Krmelju in Mojca Musar iz Šentjanža. Absolutni zmagovalec, ki je prejel zlato plaketo letošnjega XXI. mednarodnega likovnega shoda je Alessandro Finozzi iz Italije. V kategoriji »Mladi avtor« so letos sodelovale tri mlade likovne ustvarjalke. Najboljša med njimi in prejemnica zlate plakete za leto 2021 je postala Lea Florjančič iz Šentjanža.

SAMOSTOJNA RAZSTAVA LANSKOLETNE ZMAGOVALKE LIKOVNEGA SHODA GRAD 2020

Lanska zmagovalka likovnega shoda Judita Rajnar Prosen iz Šentvida pri Stični se predstavlja na samostojni razstavi v Stari galeriji. S svojim diptihom Gugalnica je lani izjemno navdušila tako žirijo kot gledalce in ob tem je povedala: »Življenje je igra, prinaša nam vzpone in padce. Sedla sem na gugalnico in misli so se zazibale v ritmu: nekoč, danes, gor – dol, naprej – nazaj.« Sevniški umetnik Rudi Stopar pa o njenem likovnem izražanju pove: » Judita je mojstrica vrhunskega, prvinskega likovnega izraza – risanja, ki je počelo vseh likovnih umetnosti. S črt(o)ami dosega vrh Parnasa, tako z virtualnostjo dela, kot spovsem svojo tematiko, ki sega globoko v življenje s svojo simboliko, mistiko in vprašanji smisla življenja. Videli bomo njena dela, ki nosijo v sebi novo, še ne videno renesanso, ki skozi preurejanje ustvarjalnega duha reformira umetnost in jo skozi lastno avtorsko nadgradnjo dalijevske strukturalnosti, preroško na gugalnici časa, podarja prihodnosti.«

V GRAJSKEM OKNU SLIKA MLADE PRVAKINJE SHODA

V grajskem oknu Radogost je na ogled delo lanske mlade prvakinje Nine Gole iz Krmelja. »Nina Gole živi na podeželju, obdana s travniki in gozdovi, ki v veliki meri vplivajo na njeno likovno ustvarjanje. Je velika ljubiteljica narave, kar se nedvomno odraža v njenih delih. Rada slika drevesa in živali, ki jih prikaže v mehkih zaokroženih linijah in poudarja z intenzivnimi živahnimi odtenki barv, kjer izstopata predvsem modra in zelena. Njena dela izražajo ne samo veliko mero ustvarjalnosti, pač pa tudi igrivost in mladostno naivnost. Njena zmožnost opazovanja narave in živeža okoli lastnega doma ter ga na suptilen način prenesti na platno in papir, presega zgolj nadarjenost in izraža težnjo po raziskovanju in spoznavanju nečesa globljega, kar pa ni mogoče spregledati v njenih risbah, ki spominjajo na mikroskopske mreže.«

Razstave si je mogoče ogledati v odpiralnem času gradu Sevnica in ob upoštevanju priporočil NIJZ.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»