Časopis za pokrajino Posavje
4.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bogato leto krške ljubiteljske kulture

Objavljeno: Sreda, 15.01.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
jskd krsko-letno srecanje na raki (14)

Podžupan Silvo Krošelj s Tinko Vukič in Boštjanom Arhom iz OI JSKD Krško

Krška Območna izpostava JSKD je predstavnike kulturnih društev, ki delujejo na območju občine Krško, sinoči povabila na Rako na ponovoletno srečanje, na katerem je zanje v uvodu srečanja vodja izpostave Tinka Vukič povzela po ustvarjalnosti in prireditvah bogato minulo leto ter jih seznanila tudi z glavnimi načrtovanimi prireditvami v organizaciji ali soorganizaciji krške izpostave v letošnjem letu.

Vukičeva, ki je kot koordinatorka izpostave njeno vodenje prevzela pred enim letom, je poudarila, da so v preteklem letu obseg programov na vseh področjih in dejavnostih sklada povečali za okoli 30 dogodkov ter so na območni, regijski in državni ravni sooblikovali skupno 76 dogodkov s prek 3100 nastopajočimi, prireditev pa se je udeležilo prek 6000 obiskovalcev. V nizu prireditev je izpostavila novoizvedene projekte v sklopu Festivala Vizije, to je festivala mladinske kulture, ko se je območnega srečanja mladinskih gledaliških skupin udeležila ena skupina, ki je tudi napredovala na regijski nivo srečanja, z zadostnim številom prijav pa so samostojno izvedli tudi območno srečanje otroških gledaliških, lutkovnih in folklornih skupin. Na državni ravni so prvič sodelovali pri organizaciji 39. tekmovanja slovenskih godb na koncertni in 2. težavnostni stopnji ter 9. tekmovanja mladinskih godb. Navedeno tekmovanje je potekalo v Krškem v mesecu maju, zaradi dobre organizacije in gostoljubnosti pa naj bi bili soorganizator tekmovanja tudi v prihodnje. Po več letih so pod naslovom Vrtim(o) se v krogu besed obudili območno srečanje literatov, sestavljeno iz literarne delavnice in literarno-glasbenega večera, srečanje literatov pa so okronali z izdajo istoimenske
jskd krsko-letno srecanje na raki (2)

Uradnemu delu letnega srečanja je sledilo še prijetno neformalno druženje udeležencev.

pesniške zbirke z literarnimi prispevki sodelujočih. Že vrsto let pod okriljem JSKD Krško poteka projekt Oblačilni videz znamenitih Krčanov. Sodelujoči v njem, gre za člane več dramskih sekcij, popestrijo marsikateri krajevni in občinski dogodek, amaterski igralci pa v preoblekah nekdanjih meščanov, ki so pustili pečat v razvoju mesta ter tudi širše v slovenskem prostoru in izven meja, promovirajo mestno zgodovino in občino tudi preko občinskih in regijskih meja tako v kulturnem kot ne nazadnje tudi turističnem pomenu.

V lanskem letu so bili na JSKD tudi soorganizator osrednje občinske prireditve ob dnevu reformacije na brestaniškem gradu, kjer so domači gledališčniki, ki z vlogami poosebljajo znamenite Krčane, odigrali tudi dramolet, sicer pa so skupno sodelovali na okoli 20 dogodkih. Vukičeva je izpostavila med drugim tudi večje število uspešno izvedenih delavnic, izobraževanj in prireditev, ki so potekale v sodelovanju z drugimi organizatorji, ustanovami in društvi, pa tudi ostalo pestro paleto ustvarjanj društev in dosežkov posameznikov ter skupin na likovnem, fotografskem, plesnem, pevskem, gledališkem, filmskem in drugih področjih. Na izpostavi JSKD pa posameznike in društva, ki delujejo na področju kulture, ob njihovih jubilejih delovanja ali posebnih dosežkih tudi nagradijo z Maroltovimi in Linhartovimi značkami ter jubilejnimi priznanji. V minulem letu so bili teh deležni: Ljudski pevci Ajda (KD Žarek Dolenja vas) ob 20. obletnici delovanja, Folklorna skupina DKD Svoboda Senovo, Lutkovna skupina DKD Svoboda Senovo ob 10-letnici delovanja ter prav tako ob polnem desetletju delovanja Mažoretni klub Baton. Letos bo krška izpostava organizator več regijskih prireditev, največji izziv pa jim bo, je še dejala Vukićeva zbranim, nacionalno odprtje Tedna ljubiteljske kulture 2020 14. maja v Krškem.

Zbrane sta ob tej priložnosti nagovorila tudi strokovna delavka oddelka za družbene dejavnosti na Občini Krško Bernardka Zorko in podžupan občine Silvo Krošelj. Zorkova se je zbranim opravičila za zaplete pri oddajanju razpisov in poročil v elektronski obliki. Pri njihovem izpolnjevanju in oddajanju se namreč v vodstvih društev srečujejo z nemalo težavami, pri čemer se je treba zavedati, da društva delujejo z namenom ustvarjanja produkcije na kulturnem področju ter ne računalniškega opismenjevanja in administrativnega izpolnjevanja obrazcev. Ti naj bi jim v prihodnje sicer olajšali delo in postopke, a je osvojitev nove računalniške aplikacije še v povojih tako za sama društva kot tudi še v dobršni meri neznanka zaposlenim na občini. Kot je zagotovila Zorkova, bodo za lažje delo v prihodnje pripravili delavnico z razvijalcem računalniške aplikacije. Podžupan Krošelj pa je dejal, da si občina prizadeva nuditi potrebno podporo društvom, a se hkrati tudi zaveda, da ta še vedno ni tako široka, kot bi si jo kultura, ki je pomembna za narod, zaslužila.

B. M.
« Nazaj na seznam