Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Božični koncert VIS sv. Peter iz Radeč

Objavljeno: Petek, 10.01.2020    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
Bozicni koncert VIS SV PETER 2019 (6)
Na zadnjo nedeljo decembra je Mešani pevski zbor sv. Peter iz Radeč, ki deluje v okviru Kulturnega društva VIS sv. Peter pripravil božični koncert v domači župnijski cerkvi, medse pa so povabili še mlado glasbeno zasedbo Village orchestra, učence Glasbene šole Laško-Radeče in perspektivno mlado glasbenico Klaro Mlakar.

V prvem delu koncerta so člani pevskega sestava, katerega vodi zborovodkinja Jacinta Doberšek Mlakar, zapeli nekaj božičnih pesmi, ob čemer je za spremljavo na orglah poskrbela Klara Mlakar, študentka kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki obenem obiskuje tudi pouk orgel in nastopa kot pianistka, njeno glasbeno zavzetost pa potrjujeta še zaključen program klasičnega petja na nižji stopnji in opravljena prva stopnja orkestrske dirigentske šole.

Bozicni koncert VIS SV PETER 2019 (4)
Drugi sklop koncerta so ob spremljavi Rosane Jakšič obogatili učenci Glasbene šole Laško-Radeče, ki s svojimi nastopi skorajda ne izostanejo na nobeni izmed prireditev v radeški občini. Julija Knez je pod mentorstvom Janje Brlec zaigrala na citre, obiskovalci so prisluhnili tudi flavtistki Lauri Šmrgut (glasbeno točko je pripravila Špela Obšteter) in ob zaključku še komorni skupini klarinetov in saksofonov: pod mentorstvom Primoža Razborška so Mozartov Menuet zaigrali Pia Mlakar, Mariša Debevec, Matevž Lazar, Vid Lamovšek, Žana Avsec in Andraž Stopinšek.

Med gosti, katerih skupno igranje je mlado (na odru so bili namreč skupaj šele tretjič), njihovo glasbeno znanje pa bogato, saj so izkušeni glasbeniki instrumentalisti in vokalisti, so se predstavili člani novoustanovljenega društva Naša vas (Močilno) in prav tako nove skupine v okviru le-te, Village orchestra. Zasedba, ki ima v komaj začetem letu že potrjen nastop s Tanjo Žagar na Festivalu Ohrid v Makedoniji ter glasbene nastope v Belgiji in v daljni Južni Koreji, je pripravila tri decembrsko obarvane skladbe, koncert pa so (po tem, ko so ga v začetku slavnostno odprli) sklenili pevci Mešanega pevskega zbora sv. Peter.

Župnijski zbor, katerega začetki delovanja segajo v leto 1992, se je tekom svojega razvoja in nadgrajevanja utrdil na področju večglasnega zborovskega petja in izvajanja klasične cerkvene glasbe - njihovo temeljno poslanstvo je namreč sodelovanje pri nedeljskih in prazničnih bogoslužjih v Župniji Radeče. Njihov že tradicionalni božični koncert, na katerem je poslušalce uvodoma nagovorila predsednica KD VIS sv. Peter Ana Jahn, ob zaključku pa radeški župan Tomaž Režun, je tudi letos med obiskovalci požel navdušenje.

Doroteja Jazbec, foto: Občina Radeče/KTRC Radeče in osebni arhiv T. Režuna
« Nazaj na seznam