Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Božično-novoletni koncert KD Godba Sevnica

Objavljeno: Četrtek, 03.01.2019    Rubrika: KULTURA Sporočilo
Godba Sevnica I - 2018-10
Tik pred prazniki so se članice in člani godbe Sevnica predstavili na tradicinalnem božično-novoletnem koncertu, ki je tudi letos izzvenel v do zadnjega kotička napolnjeni dvorani Športnega doma v Sevnici.

V letu 2018 je kulturno društvo praznovalo 40 let neprekinjenega delovanja in 110-letnico godbeništva v Sevnici, zato je bilo leto posebno slovesno. V maju je godba organizirala prvi posavski festival godb, na katerem so se predstavile skoraj vse posavske godbe, z decembrskim slavnostnim božično-novoletnim koncertom pa so se želeli godbenice in godbeniki še posebej lepo zahvaliti svojemu občinstvu in mu tako pripravili pravo glasbeno poslastico.
Godba Sevnica I - 2018-11

 
Na odru se je godbi pridružil samo za ta koncert sestavljen mešani pevski zbor, katerega člani so bili pevci mešanih pevskih zborov Lisca in Zvon ter pevk in pevcev prepoznavnih vokalnih skupin, ki delujejo v Sevnici. Projektni zbor je strokovno prevzel domačin Tine Bec, ki je prispeval priredbe za zbor in orkester, izkazal pa se je tudi kot vrhunski pevski solist.
 
Godba se je uvodoma predstavila s koncertno koračnico Florentiner Marsch, ki sodi v zakladnico najboljših koračnic za omenjen sestav. Že v drugi skladbi se je orkestru pridružil pevski zbor v Verdijevi skladbi Zbor ciganov. V nadaljevanju sta zbor in godba skupaj izvedla še skladbe Conquest of paradise, Cohenovo Hallelujah in venček Morriconijevih uspešnic A moment for Morricone. Zbor je za nekaj časa zapustil oder, saj je sledilo instrumenalno delo nizozemskega skladatelja Jacoba de Haana, Oregon. Skladba ima posebno mesto v srcih godbenic in godbenikov. Pred tridesetimi leti je bila obvezno delo na najimenitnejšem tekmovanju godb na Nizozemskem, že nekaj let pa jo na svoje koncerte redno uvršča tudi godba Sevnica, kar dokazuje velik glasbeni napredek te godbe.
 
Sledile so pozdravne besede sevniškega župana Srečka Ocvirka, ki ni mogel skriti navdušenja nad slišanim in povezovanjem različnih kulturnih stebrov v občini. Občankam in občanom je zaželel prijetne prihajajoče praznike, mesto za mikrofonom pa nato prepustil novemu podpredsedniku društva Godba Sevnica Toniju Grilcu. Ta je v svojem nagovoru predstavil pomembnost ohranjanja godbene tradicije, saj godba v prvi vrsti skrbi za socialni stik različnih generacij, najmlajšim pa predstavlja kakovostno okolje za razvoj njihove osebnosti ob izkušnjah in veščinah starejših. Ob tej priložnosti je enajstim novim članom, ki so se godbi pridružili to leto, izročil simbolna darila.
 
S kratkim nagovorom je navzoče pozdravil tudi Ivan Mirt, direktor družbe Tanin. Dotaknil se je dveh skupnih točk družbe Tanin in godbe. Obe letos slavita, prva 95. obletnico, druga 40 in 110 let, hkrati pa je družba Tanin, takrat še Yugotanin, skrbela, da je godba prav v njenih prostorih imela možnost izvedbe vaj, pomagala pa je tudi finančno. In zlati sponzor godbe je družba Tanin še danes.
 
Slavnostni govornik na koncertu v čast godbi pa je bil direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti Marko Repnik, ki je bil kritičen do mačehovskega odnosa države do kulture. V svojem v verze skovanem govoru je predstavil pomembnost predajanja kulturne dediščine in nujnost ohranjanja te za naše zanamce. Ob zaključku je skupaj s predsednikom godbe Sevnica Janezom Šerjakom podelil priznanja za dolgoletno neprekinjeno delo v godbi nekaterim članom.
 
Zatem je godba nadaljevala svojo glasbeno pripoved, in sicer s skladbo Manfreda Schneiderja Rock symphonie, zahtevno in energično skladbo, kjer se orkester izkaže v prav vseh veščinah lepega igranja. Napovedovalka Tanja Žibert, ki je večer povezovala v svojem prefinjenem slogu in z velikim občutkom za pletenje nevidne niti med skladbami, je naznanila zadnji dve skladbi koncerta. V rednem delu sta ob godbi in zboru tako zazvenela še Dan ljubezni in Bel božič.
 
Dirigent godbe Sevnica Matic Nejc Kreča se je v zaključku vsem izvajalcem zahvalil za njihov prispevek k odlični izpeljavi koncerta. Zbor in godba sta v neuradnem delu odigrala še tri skladbe. Prva v nizu dodatkov je bila Adamičeva Tra-ta-ta, instrumentalno delo A tribute to Elvis je godba izvedla sama, kot poklon kralju rock'n'rolla, čisto za konec, za toplo popotnico v božične praznike in zahvalo občinstvu, pa so zapeli in zaigrali še Sveto noč.

Besedilo: KD Godba Sevnica
Foto: Aleks Kus
 
 
« Nazaj na seznam
»