Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bralko na štirih kolesih z 10.000 knjižnimi enotami

Objavljeno: Sreda, 23.09.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
posavska potujoca knjiznica Bralko v Krskem (34)

Posavsko potujočo knjižnico Bralko je pospremilo na pot lepo število obiskovalcev iz vseh posavskih občin

V sklopu predstavitve bibliobusa Bralka, ki bo krenil 5. oktobra prvič na pot v od mestnih središč oddaljene kraje po petih posavskih občinah, je imel ta v včerajšnjem popoldnevu zaključno postajališče v neposredni bližini Valvasorjeve knjižnice Krško, v kateri je tudi domicil potujoče knjižnice in v njej zaposlena Bralkov bibliotekar Matjaž Stibilj in voznik knjižničar Marjan Mrgole.

posavska potujoca knjiznica Bralko v Krskem (54)

Ignacija Fridl Jarc, Urška Lobnikar Paunović in Miran Stanko ob otvoritvi bibliobusa

Direktorica knjižnice Urška Lobnikar Paunović se je na odprtju posavske potujoče knjižnice, ki je bila predana namenu v evropskem tednu mobilnosti in Nacionalnem mesecu skupnega branja, zahvalila snovalkam in snovalcem projekta iz sodelujočih knjižnic od leta 2018 dalje do realizacije, Ministrstvu za kulturo in občinam Krško, Brežice, Sevnica, Radeče in Kostanjevica na Krki, ki so projekt složno podprli in finančno omogočili nakup potujoče knjižnice v vrednosti okoli 315.000 evrov, pa tudi ostalim sodelujočim, med drugim članicam Društva Prostor vmes, ki so izdelale celostno grafično podobo in poslikavo vozila, podjetju A1, ki je z donacijo omogočilo nakup novih otroških in mladinskih knjig, knjižničarjem iz novomeške in ostalih knjižnic, ki so do potankosti razkazali svoje potujoče knjižnice, pa Nataši Filipčič, ki je poskrbela, da ima posavski bibliobus, ki je 13. potujoča knjižnica v Sloveniji, kot prvi barvne police, nenazadnje tudi našemu zavodu Neviodunum, v katerem smo vse od prve omembe projekta dalje tega medijsko podpirali.

Krški župan mag. Miran Stanko je izrazil prepričanje, da je tudi bibliobus Bralko dokaz, da elektronski mediji, naj si bodo ti še tako napredni in prodorni, ne morejo nadomestiti več kot 550-letnega zgodovine od prve tiskane knjige dalje, saj so te preživele vsa burna in mirna obdobja in poskrbele, da se je ohranjala kultura narodov in da je zapisana beseda postala dostopna vsakemu človeku. Ali kot je dejala na včerajšnji slovesnosti državna sekretarka na kulturnem ministrstvu dr. Ignacija Fridl Jarc, človek potrebuje kolo ali avto, da se lahko zapelje v sosednje kraje, pa ladjo in letalo, da lahko obišče druge celine, medtem ko lahko s knjigo v roki iz domačega kavča v nekaj minutah branja iz naše vsakdanje resničnosti prestopi v nove, dotlej še nikoli videne
posavska potujoca knjiznica Bralko v Krskem (50)

Bibliotekar Bralka in voznik knjižničar, Matjaž Stibilj in Marjan Mrgole, bosta na mesec s potujočo knjižnico obiskala 72 krajev po Posavju.

svetove: »Osvajamo nove knjižne zvezde, prodiramo v duhovne globine drugih in drugače mislečih, stopamo na druge planete … Ni nam torej potrebno potovati na tisoče kilometrov, da doživimo kulturo drugih narodov, da občutimo stisko, veselje, strah, človeka na južni zemeljski polobli ali lepoto bivanja in iznajdljivosti starodavnih civilizacij ter bogastvo rastlinskih in živalskih vrst, ki naseljujejo naš planet. Le knjigo v roki je treba imeti, si vzeti čas, preganiti nekaj knjižnih listov in že se prepustimo domišljiji, osvajamo nova znanja, se pogovarjamo dotlej neznanimi osebnostmi, ne da bi bile te fizično prisotne. In prav knjiga v roki je pravica, ki mora biti dana sleherni Slovenki in Slovencu, ne glede na regijo, v kateri živi, generacijsko pripadnost ali njegov socialni status. Mobilna knjižna mreža je nedvomno eden najboljših načinov, da to pravico zagotovimo ...«

Spremljajoči program ob otvoritvi bibliobusa - Bralka so predali namenu mag. Miran Stanko, dr. Ignacija Fridl Jarc in Urška Lobnikar Paunović – so oblikovali mladi glasbeniki iz Glasbene šole Krško, pozavnisti Jaka Sotošek, Aljaž in Nik Pirc, katerih mentor  je Franc Arh, otroci enote vrtca Mali Princ pri Osnovni šoli Leskovec pri Krškem, povezovalec programa Nik Škrlec in pevka Nuška Drašček, ki je za zaključek zapela himno Posavske potujoče knjižnice - Bralko.

B. M.
« Nazaj na seznam