Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bralko že ima prve članice in člane

Objavljeno: Četrtek, 08.10.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
Bibliobus, Smarcna (50)

Bralko se je danes na svoji poti po posavskih krajih ustavil tudi na Šmarčni, kjer so prvi bralci in bralke opravili vpis v posavsko potujočo knjižnico.

V ponedeljek je posavska potujoča knjižnica, poimenovana Bralko, odšla na svojo prvo uradno službeno pot z bibliotekarjem Matjažem Stibiljem in voznikom – knjižničarjem Marjanom Mrgoletom. Pot ju je vodila mimo mnogih posavskih krajev, a v nekaterih sta se ustavila ter sprejela prve bralke in bralce. V današnjem dopoldnevu sta se po obiskih v radeški občini med drugim ustavila tudi na Šmarčni v sevniški občini.

Bibliobus, Smarcna (11)

Bibliotekar Matjaž Stibilj in voznik – knjižničar Marjan Mrgole v družbi z direktorico sevniške knjižnice Anito Šiško

Prvi med krajani Šmarčne, ki je postal član posavske potujoče knjižnice, je bil Ciril Dolinšek in po izposoji knjige je strnil nekaj misli še za našo medijsko hišo: »To je prispevek h kulturi branja, a prav gotovo bo trajalo eno obdobje, da se bodo krajani in krajanke navadili na prihod bibliobusa. Želim si, da bi bil vsak obisk dober, da bi bilo vedno več bralk in bralcev.« Prihoda posavske potujoče knjižnice, skupnega projekta štirih knjižnic (Knjižnice Brežice, Valvasorjeve knjižnice Krško, Knjižnice Sevnica in radeške enote Knjižnice Laško) s finančno podporo petih posavskih občin, se je poleg krajank in krajanov razveselila tudi direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško: »Menim, da je to pridobitev, s katero smo v Posavju postali še bolj povezani. Med nami se tkejo niti, ki nadgrajujejo naše delo pri ohranjanju in širjenju želje po branju ter spoznavanju svetov, ki nam jih nudijo knjižna dela. Branje je pomemben del našega življenja in za branje bi si morali vsakodnevno vzeti čas.«

Prve vtise je strnil tudi bibliotekar Matjaž Stibilj, ki delo na potujoči knjižnici pozna, saj je bil pred prihodom v Posavje zaposlen v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini in je preživljal čas tudi na tamkajšnjem bibliobusu. »Z voznikom Marjanom sva na terenu četrti dan in tako za naju kot za obiskovalce je vse novo, a prvi vtisi so dobri. V krajih, kjer sva bila doslej, sva bila lepo sprejeta, izposoja gradiva je uspešno stekla,« strne misli ob današnjem polurnem postanku na Šmarčni. »Knjižnično gradivo je na voljo vsem generacijam, a pred prvo izposojo moramo opraviti vpis in po njem dobi član ob našem naslednjem obisku člansko izkaznico za brezplačno izposojo gradiva, ki si ga je mogoče izposoditi za mesec dni z možnostjo podaljšanja,« pojasni in nadaljuje, da se lahko vpiše kdorkoli in obišče bibliobus na katerem koli postajališču. »Bralci so si doslej v povprečju izposodili tri do štiri knjige, najraje posežejo po leposlovju, dobro obiskan je tudi otroški in mladinski kotiček, ki ga naš Bralko tudi ima,« se nasmehne in doda, da je vozilo primerno tudi za gibalno ovirane osebe.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam