Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Brez muzeja ne gre!«

Objavljeno: Petek, 16.04.2021    Rubrika: KULTURA Redakcija
brez-muzeja-ne-gre

Avtorica razstave ob 100. obletnici rojstva dr. Sergeja Vrišerja je dr. Valentina Bevc Varl iz Pokrajinskega muzeja Maribor.

Leta 2020 je minilo 100 let od rojstva dr. Sergeja Vrišerja, umetnostnega zgodovinarja, dolgoletnega kustosa in ravnatelja Pokrajinskega muzeja Maribor, predavatelja muzeologije in konservatorstva na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, profesorja likovne umetnosti in kulture na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, barokista, uniformologa ter Mariborčana – pisca o kulturi, umetnosti, preteklosti in dediščini.

Obletnico so v Pokrajinskem muzeju Maribor, kjer je Vrišer delal najprej kot kustos, nato pa kot dolgoletni ravnatelj, obeležili z občasno razstavo, ki je bila na ogled med 8. 2. in 31. 8. 2020. Razstava je nato gostovala v Narodnem muzeju Slovenije, in v Pomorskem muzeju Sergej Mašera v Piranu, med 14. aprilom in 30. majem pa je na ogled v Mestnem muzeju Krško. Virtualno odprtje razstave si lahko ogledate TUKAJ.

Občasna razstava dr. Sergeja Vrišerja predstavi z različnih zornih kotov njegovega strokovnega dela. Nizanje podatkov o Vrišerjevem delu dopolnjujejo izjave njegovih nekdanjih sodelavcev iz različnih institucij, ki v duhu »spominjanja na Vrišerja« razstavi dodajajo še osebno noto.

Vabljeni k ogledu!

Vir: MMK
« Nazaj na seznam