Časopis za pokrajino Posavje
26.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cankarjev bralni maraton

Objavljeno: Petek, 14.12.2018    Rubrika: KULTURA Bralci pišejo
DSC_0131
Na Senovem od pomladi 2018 v okviru DU deluje Bralni krožek. Člani se dobivamo vsak ponedeljek v prostorih Valvasorjeve knjižnice, enota Senovo.

Vodja knjižnice Vili Planinc se trudi kot zgledni motivator vsestransko ugoditi vsem bralcem, zato ni nenavadno, da tudi našemu krožku nudi vse možno ugodje knjižnega okolja. Tako je brž podprl idejo, da bi pripravili Cankarjev bralni maraton in se tudi mi pridružili vseslovenskemu spominu na nepreseženega velikana v slovenski književnosti.
DSC_0127


Cankarjev bralni maraton smo izvedli v četrtek, 13. 12. Začeli smo ob 10. in zaključili ob 19. uri. Dopoldansko branje je bilo osnovnošolsko obarvano, saj so sodelovale kar tri skupine učencev OŠ XIV. divizije Senovo. Začeli so zvedavi petošolci, nadaljevali vedoželjni tretješolci in okrog 12. ure so se pridružili še modri devetošolci. Učenci so prisluhnili lepemu branju članic DU Senovo Radice Šoln in Marije Krušič.

S prvima dvema skupinama smo brali in dramatizirali črtico Pehar suhih hrušk in ugotavljali, kako je potekalo življenje v Cankarjevi družini. Zakaj je mati jokala? Zakaj Lina ni niti zavzdihnila? Vse to so vedeli mladi bralci in kako so se začudili, ko jim je amaterska igralka Karmen Perme v vlogi Cankarjeve matere prinesla zvrhan pehar suhih hrušk in jih pogostila z njimi!

Devetošolci so prebirali črtico Mater je zatajil in ob njej razpravljali o tem, koliko pomemben je zanje oblačilni videz staršev in tudi, kaj se je »zgodilo« v Jožetovi glavi, da se je sprva matere sramoval, čez nekaj ur pa je ponosno stopal ob njej. To je bilo razpravljanja in modrovanja! Tudi njih je presenetila Cankarjeva mati Neža (roj. Pivk) in jim predstavila, kako je v culo povezala Jožetove srajce in par usnjenih škornjev.

Popoldanski bralni maraton je bil namenjen odraslim bralcem. Člani bralnega krožka so že med letom prebirali Cankarjeva dela in članke o njegovem ustvarjalnem opusu ter tako predstavili vsak svoj del na osnovi teme: Cankar v vsakdanjiku. Slišali smo, kaj je pa Cankar bral, katero glasbo je poslušal, kaj je rad jedel in kaj pil … in – koliko ljubic je imel.

Razšli smo se zadovoljni in prepričani, da je bralni maraton uspel. Brali smo, pogovarjali smo se, modrovali in se tudi zabavali. Morda smo navdušili koga za branje, morda celo za branje Cankarja! Poskusite tudi vi! Izplača se.

Boža Ojsteršek, Bralni krožek DU Senovo
« Nazaj na seznam