Časopis za pokrajino Posavje
31.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čar mitov, legend in ljudskih pesmi v Brestanici

Objavljeno: Petek, 14.02.2020    Rubrika: KULTURA Redakcija
01Brestanica (27)
Minuli četrtek je kot ena izmed uvodnih prireditev v Bohoričevo leto ob 500-letnici njegovega rojstva in v znak počastitve slovenskega kulturnega praznika v OŠ Adama Bohoriča v Brestanici potekala slavnostna prireditev v organizaciji Kulturnega društva Svoboda Brestanica z naslovom Čar mitov, legend in ljudskih pesmi.

Prireditev so spretno vodili štirje povezovalci večera: Sara Železnik, Mojca Kranjec, Zala Todorovič in Uroš Brezovšek.

V uvodu je Železnikova med drugim dejala: »Adam Bohorič je res naš. Smo ponosni nanj, postavil je temelje slovenskega jezika,« nato pa se je po uvodnih besedah pričel osrednji del večera, v katerem so člani literarne skupine recitirali pesmi, ki so zajemale različno ljudsko tematiko – med drugim so pesmi govorile o smrti, ki je neizprosno gospodarila življenju že v Bohoričevem času,
01Brestanica (14)
o kurentih, o drvarjih, o t. i. Jagi babi, o sovah, kresovih in ne nazadnje o skopušnem Jakcu, ki je hudiču ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. S tem so občinstvo spretno popeljali v čar mitov, legend in ljudskih pesmi ter do praznika sv. Valentina, program pa so poleg članov literarne skupine v celoto stkali tudi člani Rajhenburškega okteta in vokalne skupine KD Svoboda Brestanica; nastopili so Anja Kozinc, Anja Žabkar, Marko Železnik, Leon Drstvenšek, Marko Kozinc in drugi.

02Brestanica (18)
»Na ta način smo prišli v današnji čas, saj smo kot zeleni listi, ki srkamo sokove zgodovine. Sicer pa so skupine KD Svoboda Brestanica zaslužne za ohranjanje tradicije z novimi vsebinami, zato vsako leto pregledamo svoje vrste,« je proti koncu večera dejala Železnikova in predala besedo Urošu Brezovšku, predsedniku Zveze kulturnih društev, ki je nato na oder povabil letošnje prejemnike Prešernovih plaket v Brestanici.

Kot prva je na oder prišla Anja Kozinc, ki je prejela bronasto Prešernovo plaketo za igranje citer in petje pri vokalni skupini, z moškim zborom in oktetom ter za prispevek k uspešnemu delu mladega cerkvenega zbora.

Bronasto Prešernovo plaketo je prejela tudi Anja Žabkar kot članica vokalne skupine, za sodelovanje z moškim zborom in oktetom ter za njeno globoko čustveno interpretacijo in promocijo kraja ter občine.

Tudi Mirko Zakošek je prejel bronasto Prešernovo plaketo za predano prepevanje v moškem in v cerkvenem mešanem zboru.

Kot zadnji pa je bil na oder povabljen letošnji prejemnik srebrne Prešernove plakete za neprekinjenih 34 let prepevanja v moškem zboru in v Rajhenburškem oktetu – Boris Hrušovar.

Hkrati pa gre posebno priznanje tudi KS Brestanica za zaupanje pri upravljanju in uporabi Doma Svobode ter za omogočanje dela društev v Domu krajanov in dobro sodelovanje.

Za zaključek večera so sledile še besede Margarete Marjetič, predsednice KD Svoboda Brestanica, ki je v svojem govoru spretno združila tako Franceta Prešerna kot Adama Bohoriča, s Prešernovimi besedami, da je edini greh, ki ga je Prešeren storil, ta, »da je imel rad ta narod in ljudi.«

»Nocoj smo se dotaknili ljudskega bogastva in se tako poklonili Prešernu. Segli smo v preteklost in iz nje izluščili drobček bogastva, spomnili pa smo se tudi velikana začetkov slovenskega zavedanja Adama Bohoriča,« je zaključila večer Marjetičeva ter na koncu izrekla čestitke prejemnikom priznanj, ker »bogatijo naše kulturno delo in poslanstvo«. Zahvalila se je tudi vsem nastopajočim, povezovalcem večera, zahvala pa je šla tudi OŠ Adama Bohoriča za gostoljubje. »Želim, da bi nas razveseljevali dobri kulturni dogodki skozi vse leto,« je za konec še dejala Marjetičeva.

A. K.
« Nazaj na seznam